22.3.2022

Autoilijoille uusi päästöjen vapaaehtoinen kompensointi-idea Autoliitolta

Autoliitto avaa jäsenilleen hiilidioksidipäästöjen kompensaatiokaupan, jonka avulla voi halutessaan kompensoida oman autoilunsa päästöjä. Palvelu laajenee kaikille autoilijoille vuoden 2022 aikana.

Autoliitossa uskotaan vakaasti, että valtaosa suomalaisista pyrkii mahdollisimman kestäviin valintoihin elämän kaikilla osa-alueilla. Uskon taustalla on myös Autoliiton vuonna 2020 teettämä tutkimus suomalaisautoilijoiden keskuudessa. Kysymys autojen hiilidioksidipäästöistä ja niiden vapaaehtoisesta kompensoinnista herätti vastaajissa kiinnostusta.

– Kiinnostusta tuntui olevan siinä määrin, että päädyimme rakentamaan tämän nyt avatun uuden palvelun jäsenistölle, Autoliiton kaupallinen johtaja Niila Rajala kertoo.

Hiilidioksidipäästöjen kompensaatiokaupan avulla Autoliiton jäsen voi halutessaan vaivattomasti kompensoida esimeriksi yksittäisen lomamatkan tai kesäkauden ajot. Kompensaatio kohdistuu kotimaisiin hiilinielukohteisiin.

Kompensaatio tehdään standardoituja kotimaisia hiilinielukohteita käyttäen yhteistyössä alan asiantuntijayhtiö Green Carbon Finland Oy:n kanssa.

Autoliitto tulee osaltaan vastaan, sillä se osallistuu jäsentensä tekemiin kompensaatioihin kymmenen prosentin osuudella.

Vaikka palvelu on nyt avattu vain Autoliiton jäsenille, on tavoitteena tarjota palvelu kaikkien suomalaisten autoilijoiden käyttöön myöhemmin vuoden 2022 aikana.

Päästökompensaatiokauppa löytyy osoitteesta www.autoliitto.fi/kompensaatio.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kunnianhimoiset tavoitteet

Niila Rajala kertoo, että päästökompensaatioiden suhteen odotukset ovat korkealla.

– Tavoitteenamme on, että 10 prosenttia Autoliiton jäsenistä olisi tehnyt päästökompensaation ensimmäisen kolmen vuoden aikana. Tämä tarkoittaisi noin sadan miljoonan ajokilometrin päästökompensaatiota vuoden 2024 loppuun mennessä, Rajala laskee.

Ja näin se luonnistuu. Päästökaupassa polttomoottoriauton hiilidioksidipäästöjä voi kompensoida helposti ja yksinkertaisesti valitsemalla henkilöauton kokoluokan (pieni, keskikokoinen, suuri) ja kompensoitavan kilometrimäärän.

Näillä perustein syntyy kompensaatiokustannus, jonka maksamalla kompensoija saa – hyvän omantunnon lisäksi – sertifikaatin suoritetusta hiilidioksidi-kompensoinnista.

Teksti: Marko Jokela Kuva: Moottorin arkisto 

Luetuimmat