17.2.2016

Autoliiton vinkit hiihtolomaliikenteeseen – tarkasta ainakin nämä

Talviautoilua

Koulujen hiihtolomia vietetään viikkojen 8-10 aikana. Ennen lomalle suuntaamista auto kannattaa huoltaa ja sovittaa ajotapa turvallisen talvimatkan vaatimusten mukaiseksi.

Onnistuneen hiihtoloman tärkein edellytys on Autoliiton mukaan turvallinen ja sujuva matkanteko eli se, että perille päästään ilman ylimääräisiä keskeytyksiä. Siksi on tärkeää varmistaa, että auto on asianmukaisessa kunnossa.

Jos määräaikaishuoltoa edellyttävät kilometrit tulevat täyteen hiihtolomamatkan aikana, kannattaa huolto teettää ennen matkalle lähtöä.

Säännöllisten määräaikaishuoltojen lisäksi ennen matkalle lähtöä on syytä tehdä muutama tarkastus, jotka auttavat välttämään yllätyksiä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Auton matkavalmistelut

Eli ennen matkalle lähtöä tarkasta ainakin nämä:

– Jäähdytinnesteen määrä
– Moottoriöljyn määrä
– Lasinpesunestesäiliön täyttö riittävästi pakkasta kestävällä nesteellä.
– Mekaanisten lukkopesien voitelu (ml. suksiboksi)
– Tuulilasin puhdistaminen – myös sisäpuolelta
– Pyyhkijänsulkien kunnon tarkastus ja uusiminen tarvittaessa
– Rengaspaineiden säätö kuormitusta vastaaviksi

Tutustu autosi valoihin

Uusien autojen valoautomatiikka aiheuttaa monille yllätyksiä, sillä päiväajovaloasennossa takavalot eivät välttämättä pala lainkaan. Takavalot parantavat auton havaittavuutta – erityisesti haasteellisemmissa olosuhteissa, kuten sateella tai pimeällä.

– Selvitä, missä asennossa valokatkaisimen pitää olla, että takavalot palavat yhdessä ajovalojen kanssa. Käännä katkaisin siihen asentoon, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen ohjeistaa.

Takasumuvaloa tarvitaan Suomessa niin harvoin, että kaikki eivät edes tiedä, mistä se kytketään päälle. Tämä on kuitenkin hyvä selvittää, sillä esimerkiksi lumipyryssä tai pöllyävässä lumessa takasumuvalo on tarpeen.

Vetokoukun pistorasiasta pitää poistaa mahdollinen adapteri, mikäli perävaunu ei ole auton perässä, sillä adapteri estää takasumuvalon toiminnan.

Matkusta levänneenä

Hiihtoloma on monelle ainoa kunnon loma talvikaudella. Näin lomapäivistä on kova halu pitää kiinni ja matkalle pyritään monesti lähtemään heti perjantaina, töiden jälkeen. Rankan työviikon ja -päivän uuvuttamana ajaminen ei kuitenkaan ole turvallista.

Jos Lappiin ajetaan etelästä yötä myöten, menee ainakin ensimmäinen perilläolopäivä aivan harakoille väsymyksen takia ja oikean vuorokausirytmin löytyminen verottaa voimia vielä seuraavina päivinä.

– Menomatka sujuu turvallisemmin ja lomasta nauttii enemmän, kun matkalle lähtee hyvin nukutun yön jälkeen vasta lauantaiaamuna, Vesalainen painottaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Pysy kartalla

Mahdollisiin ongelmatilanteisiin on hyvä varautua etukäteen selvittämällä, mistä apua tarvittaessa saa. Lisäksi on tärkeää tietää oma sijainti. Mahdollisissa ongelmatilanteissa apu osaa paikalle sujuvasti, jos avuntarvitsija osaa kertoa mille taipaleelle auto simahti. Pelkkä paikkakunta ei välttämättä riitä.

Hätänumero 112 ja Autoliiton tiepalvelun avustusnumero 0200 8080 (1,95€/min+pvm.) kannattaa tallentaa puhelimen muistiin. Matkan aikana pitää huolehtia myös siitä, että puhelimessa riittää virtaa.

Lähde Autoliitto, kuva Antti Hentinen

Luetuimmat