28.11.2017

BMW visioi: kaupunkeihin korotettuja väyliä kevyelle sähköliikenteelle

BMW Vision E3 Way on suurkaupunkeihin suunniteltu konsepti, jossa kevyt sähköavusteinen liikenne nostetaan omalle tasolleen liikenteen sujuvoittamiseksi.

BMW-ryhmän ajatushautomoissa on pohdittu tulevaisuuden suurkaupunkien liikkuvuutta. Lopputuloksena on Vision E3 Way -nimellä kulkeva konsepti, jossa kevyt kaksipyöräinen sähköliikenne siirrettäisiin korotetuille kulkuväylille. Konseptin nimessä oleva E3 tulee sanoista elevated, electric ja efficient – siis korotettu, sähköinen ja tehokas.

BMW Vision E3 Way

Baijerilaisten visioissa yhä kasvavat suurkaupungit ruuhkautuvat pahemmin ja pahemmin, eikä edes joukkoliikenteestä ei löydy lopulta apua. Tällöin ruuhkautumisen ja matka-aikojen lisäksi ongelmana on myös kaupunkialueelle kertyvä ilmansaaste. BMW Vision E3 Way hahmotteleekin kaupunkeja uudelleen siten, että korotettuna kulkeva katettu kevyenliikenteenväylä olisi suunniteltu lähinnä kaksipyöräisille sähköajoneuvoille, muun muassa sähköpyörille ja sähköavusteisille potkulaudoille.

BMW Vision E3 Way

Kevytrakenteinen korotettu kulkuväyläverkosto tarjoaisi nopeita kulkuyhteyksiä kaupungin solmukohtien välillä. BMW:n visioissa se voisikin tarjota hyvän vaihtoehdon jopa 15 kilometrin etäisyyksille keskusta-alueilla. Monin paikoin katettu kulkuväylä suojaa myös sateelta ja paisteelta. Katolle kertyvää sadevettä voidaan hyödyntää jäähdyttämisen lisäksi myös tieverkon putsaamiseen öisin.

BMW Vision E3 Way

BMW:n visiossa Vision E3 Way yhdistetään rampeilla ja porteilla tavalliseen tieverkkoon, metrojärjestelmiin, ostoskeskuksiin ja muihin liikennejärjestelmiin. Vaikka jo siirtyminen omalle tasolle tuo turvallisuutta, on korotetulla tieverkostolla oma 25 km/h nopeusrajoitus. Järjestelmään on hahmoteltu myös liittymis- ja erkanemiskaistat nopeuserojen tasaamiseksi. Liikennemääriä valvotaan automaattisesti tekoälyn ja valvontakameroiden avulla. Järjestelmä on myös suunniteltu modulaariseksi ja helposti skaalautuvaksi.

BMW Vision E3 Way

Luonnollisesti Vision E3 Way -verkosto on suunniteltu tukemaan myös yhteiskäyttöpyöriä, joten sopivan sähköavusteisen kulkupelin omistaminen ei ole pakollista. BMW itse visioi verkostoon omia sähköavusteisia polkupyöriään sekä Motorrad X2 City -sähköpotkulautaa. Myös BMW Motorrad Concept Link -sähköskootteria sovitellaan samalle väylälle kiitos yhteisen nopeusrajoituksen.

BMW Motorrad Link Concept BMW Vision E3 Way

– BMW Vision E3 Way avaa täysin uuden ulottuvuuden liikkuvuuteen ylikansoitetuilla kaupunkialueilla – tehokkaasti, näppärästi ja turvallisesti. Se toimii yksinkertaisesti luomalla tilan päästöttömälle kaksipyöräiselle liikenteelle, visioi BMW Groupin Kiinan teknologiatoimiston johtaja Markus Seidel.

– Kiinassa yli miljardi ihmistä asuu kaupungeissa vuoteen 2050 mennessä. Maasta on tulossa globaali kehto lukuisille liikkuvuusratkaisuille, kuten BMW Vision E3 Way:lle. Missään ei kuitenkaan ole niin suurta tarvetta toiminnalle, Seidel jatkaa.

BMW Vision E3 Way

Lähde ja kuvat: BMW

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat