2.5.2023

Classic Motorshow tuo ajoneuvonostalgiaa Lahteen 6. – 7.5.2023 -esillä yli 400 klassikkoajoneuvoa!

Classic Motorshow 2022 Lahti klassikko show tapahtuma näyttely harrasteauto

Lahden Messukeskuksessa vapun jälkeisenä viikonloppuna jo 14. kerran järjestettävä Classic Motorshow kokoaa jälleen monenlaiset klassikkoajoneuvot ja ajoneuvonostalgiasta kiinnostuneet saman katon alle.

”Kupee on upee” on Classic Motorshow’n suurin teemanäyttely tänä vuonna.

Vapun jälkeisenä viikonloppuna Lahden Messukeskuksessa järjestettävä Classic Motorshow kokoaa yhteen vanhojen ajoneuvojen harrastajat, kerhot ja alalla toimivat yritykset. Näytteilleasettajia on ennätysmäärä, joukossa monia ensikertalaisia. Ilahduttavaa on se, että harrasteajoneuvot ovat selvästi myös uutta yritystoimintaa houkutteleva toimiala.

Classic Motorshow on suuri suomalainen klassikkoajoneuvonäyttely, joka kokoaa laajalti yhteen alan kalustoa ja toimijoita. Mukana on menneiden vuosikymmenten klassikoita sekä arjen nostalgiaa, alan asiantuntijoita, merkkikerhoja, kauppiaita, kunnostajia ja oheisohjelmaa.

Esillä on yli 400 ajoneuvoa: autoja, moottoripyöriä, mopoja, raskasta kalustoa, työkoneita, moottorikelkkoja, traktoreita… kaikenlaista moottorilla kulkevaa. Ikähaarukka on moottorivoimalla liikkumisen alkuajoista 90-luvulle. Mukana on toistasataa harrastekerhoa eri genreistä.

Näyttelyssä on vuosittain vaihtuva teema, johon paneudutaan teemahallissa. Esillä on aiheeseen liittyviä ajoneuvoja, jotka näyttelyjärjestäjä kutsuu paikalle alan harrastajien kätköistä. Vuoden 2023 teemana on Kupee on upee. Coupé-autojen kehitystä ja historiaa esitellään monipuolisesti. Nähtävillä on kymmenittäin upeita kupeita 20-luvulta aina 90-luvun alkuun asti.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Museoiässä-osasto mukana jälleen

Museoiässä-osasto on esillä toista kertaa: Suomessa museoajoneuvoksi rekisteröiminen edellyttää ajoneuvolta 30 vuoden ikää kulkuneuvon valmistusvuoden päättymisestä laskettuna. Tämän mukaisesti vuonna 2023 museoiän saavuttavat vuonna 1992 valmistetut ajoneuvot.

Vuosi 1992 oli Suomessa synkkä, sillä maa oli putoamassa taloudelliseen kuiluun, jonka tunnusluvut olivat pahemmat kuin 30-luvun suuren laman. Muuallakaan maailmassa ei mennyt erityisen hyvin, vaikka Suomen kaltaisesta romahduksesta ei voinutkaan puhua. Vuoden autouutuudet olivat statukseltaan tavallista eksoottisempia, sillä ne oli autoteollisuuden normaalia kehityssykliä noudattaen suunniteltu 3–5 vuotta aikaisemmin, 80-luvun talousbuumin kuumimpina vuosina. Ne kuitenkin laskeutuivat kylmään maailmaan.

Maanläheisimmästä päästä olivat täysin uusittu Nissan Micra ja Volkswagen Vento, joka oli oikeastaan vain uudelleen nimetty Jetta. Aivan vakavissaan suurille markkinoille suunniteltuja olivat myös Alfa Romeo 155 ja Renault Safrane, jotka saavuttivat joltistakin menestystä muualla, mutta eivät lama-Suomessa. Aikaisemmin luokassaan suositun Honda Preluden neljännen sukupolven uutuusmalli jäi laman jalkoihin, kuten moni muukin urheilulliseksi luokiteltava tai muutoin yksilöllinen automalli, joita on nähtävillä näyttelyssä.

Omistajien helmet valitaan yleisöäänestyksellä

Edellisvuosilta tuttu Omistajien helmet -osastolla nähdään yleisön nettiäänestyksellä valitsemat yksityishenkilöiden autotallien aarteet.

Moottoriurheilun piiristä on koottu erikoisosastoja, joita ovat Karting 70-luvulla, Jarno Saarinen -tribuutti, Classic Enduro – Husqvarna 120 vuotta ja Eläintarhan ajoista 60 vuotta.

Merkkikerhot on sijoitettu valmistusmaittain siten, että ruotsalaisten, saksalaisten, brittiläisten, italialaisten ja japanilaisten autojen kerhot on pyritty ryhmittelemään omiksi kokonaisuuksikseen. Jo perinteeksi muodostunut gallialaisten merkkien harrastajien yhteinen ponnistus, ranskalainen avenue, on tutulla paikallaan A-hallissa. Myös rautaesiripun takaisten entisten sosialistimaiden autoteollisuudelle on oma kokonaisuutensa, samoin traktoreille ja alalla toimiville museoille ja järjestöille.

Classic Motorshow Lahti 6. – 7.5.2023

Paikka: Lahden Urheilu- ja messukeskus, Salpausselänkatu 7, 15110 LAHTI.

Alueen tuntumassa lukuisia pysäköintimahdollisuuksia, klassikoille lähiparkki: Messukeskuksen pihan P30V -pysäköintialue on varattu vähintään 30-vuotiaille ajoneuvoille. Alueelle mahtuu noin 600 autoa. Varaudu esittämään rekisteriote alueelle saavuttaessa ajoneuvon iän todentamiseksi.

Ovet ovat avoinna lauantaina 6.5.2023 klo 9–17 ja sunnuntaina 7.5.2023 klo 10–17.

Liput: päivälippu 25 €, eläkeläiset 20 €, 7–15-vuotiaat 10 €, alle 7-vuotiaat veloituksetta maksavan aikuisen seurassa. Ennakkoon: Lippuja on saatavissa myös ennakkoon Tiketistä (www.tiketti.fi).

Järjestäjä: RLO Events Oy

Lisätietoja näyttelystä ja pysäköinnistä.

Teksti: Timo Turkula Kuvat: Timo Turkula ja Moottorin arkisto.Lähde: Classic Motor Show

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat