19.8.2020

Daimler hävisi patenttikiistan Nokiaa vastaan – vaarana jopa autojen myyntikielto Saksassa

Daimler hävisi patenttikiistan Nokiaa vastaan

Nokia Oyj ja Daimler AG ovat saaneet ensimmäisen ratkaisun patenttikiistaansa, jossa saksalaisvalmistaja ei lisensoinut matkapuhelinalalle tärkeitä patentteja suomalaisyhtiöltä.

Saksalainen tuomioistuin on päättänyt Nokian hyväksi kiistassa, jossa Nokia syytti Daimleria yhtiön matkapuhelinverkkoja koskevien patenttien rikkomisesta. Alalla tärkeät avainpatentit ovat Nokian mukaan helposti lisensoitavissa reiluun hintaan, mutta yhtiön mukaan Daimler ei tosissaan yrittänyt päästä sopuun käyttöoikeuksista.

Mannheimissa tiistaina tehdyn päätöksen mukaan Nokialla olisi mahdollisuus vaatia Mercedes-Benzien myynnin keskeytystä Saksassa, mutta se vaatisi uuden oikeuskäsittelyn sekä seitsemän miljardin euron takuut siltä varalta, että päätös ei jää voimaan valitusvaiheessa.

– Emme ymmärrä Mannheimin oikeuden päätöstä ja valitamme. Emme oleta, että myyntikielto toteutuu, Daimler kertoi sähköpostitse Automotive Newsille.

Oikeusistuimen mukaan oli selvästi osoitettavissa, että Daimler ja sen kumppanit eivät halunneet lisensoida patentteja tosissaan.

– Faktat osoittavat, että Daimler ja sen kannattajat tässä asiassa eivät halunneet ottaa lisenssiä, oikeusistuin kertoi lausunnossaan.

Verkottuminen ja eCall-hätäpuhelujärjestelmä ovat pakottaneet eurooppalaiset autovalmistajat panostamaan matkapuhelinteknologiaan. Aiemmin lisensseistä huolehtivat alihankkijat, mutta Nokia muutti lisensointimalliaan operoidakseen suoraan autonvalmistajien kanssa. Tästä syystä Daimlerin rinnalla seisovat myös Continental ja Bosch.

– Toivomme, että Daimler hyväksyy nyt velvollisuutensa ja ottaa lisenssin reiluin ehdoin. Saavutamme enemmän työskentelemällä yhdessä, kommentoi Nokia Technlogiesin toimitusjohtaja Jenni Lukander.

Daimler joutuu nyt toimittamaan Nokialle tiedot siitä, montako Nokian teknologiaa hyödyntävää ajoneuvoa tehdas on myynyt.

Lähde: Automotive News Kuva: Daimler

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat