8.3.2020

Kosketa materiaaleja, älä näyttöjä: DS Aero Sport Lounge

DS Aero Sport Lounge

Konseptiauto DS Aero Sport Lounge on oikeilla jäljillä siinä, että oikeat materiaalit ovat kosketusnäyttöjä parempi ratkaisu matkustettaessa.

Geneven autonäyttelyn konseptiautokattaukseen olisi kuulunut myös DS:n uusin luomus. Villien visioiden sijaan DS Aero Sport Lounge on sangen uskottavasta päästä konseptiautojen mittapuulla.

DS Aero Sport Lounge

DS Aero Sport Loungessa on valmistajan mukaan uuden sukupolven 110 kilowattitunnin akusto, joka riittää yli 650 kilometrin toimintamatkaan yhdellä latauksella. Myös suorituskyky on kunnossa, sillä käytössä on kuulemma Formula E:stä tutuksi tullutta tekniikkaa hyödyntävä 500 kilowatin sähkömoottori, joka sinkauttaa DS Aero Sport Loungen 0–100 km/h  2,8 sekunnissa.

DS Aero Sport Lounge

Voimalinja ei kuitenkaan ole tälle konseptiautolle "se juttu".

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kosketa ilmaa

Tasan viisi metriä pitkä DS Aero Sport Lounge on muotoiltu valmistajansa mukaan aerodynaamisuuden ehdoilla. Myös korkea istuma-asento on ollut osa tavoitetta, mutta voimakkaasti kallistetun kattolinjan ansiosta ilmanvastus on hyvällä tolalla. 23-tuumaisten vanteiden muotoilu on sekin saanut inspiraationsa ylitse virtaavasta ilmasta.

DS Aero Sport Lounge

Sisällä muhkeassa nelipaikkaisessa matkustamossa näyttöjä on pyritty raivaamaan toissijaisiin rooleihin. Kojelaudan alaosan satiinipuuvillaiseen pintaan heijastetaan tarvittavat navigointi- tai viihdetiedot ylemmästä osasta. Ratkaisun muotoilussa on tavoiteltu jännitynyttä muotoa ja DS:n mukaan sillä vältetään useimmat kosketusnäyttöjen ongelmat. Kojelaudassa majaileva Iris-tekoälyjärjestelmä vastaa puheohjaukseen. Ajamisen kannalta tärkeät tiedot heijastetaan puolestaan tuuliasiin.

DS Aero Sport Lounge

Sivupeilien toiminnot ja mukavuustoimintojen säädöt on siirretty jokaisen matkustajan omaan ovinäyttöön. Omilla näytöillä on haettu samaa tunnelmaa, kuin lentokoneen ykkösluokassa matkustettaessa, eli jokaisella on oma näyttönsä.

DS Aero Sport Lounge

Keskitunnelin rooli on puolestaan toimia eleohjauksen alueena. DS:n todellinen innovaatio on Ultraleapin kehittämä ultraääniteknologia, jossa järjestelmä antaa haptisen (kosketus)palautteen jopa ilmassa olevalle kädelle. Näin käyttäjä saa kuittauksen eleohjauksen onnistumisesta ja järjestelmän avulla voidaan simuloida jopa pintatekstuurin koskettamista ilmassa.

Kosketa olkia

Osa kojelaudasta ja istuimien selkämykset on koristeltu olkipunoksilla. DS:n mukaan yleinen ja tavallinen materiaali kohoaa uudelle tasolle, kun sitä käyttävät pariisilaiset käsityötaiturit. Tekniikka juurtaa juurensa aina 1600-luvulle. DS on tehnyt yhteistyötä olkitaituri Lison de Caunesin ja hänen ateljeensa kanssa. DS Aero Sport Loungessa käytetty ruisolki on valittu tehtävään himmeän kiillon ja pehmeän pinnan takia ja vilja on kasvatettu Ranskan Burgundissa. Lisäksi olki on saanut silikalakkauksen, joka antaa materiaalille veden- ja lämmönkestoa.

DS Aero Sport Lounge

Istuimissa puolestaan hyödynnetään puuvillasatiinia ja täytemateriaalina on mukavuutta korostava tiivis vaahto. Ovissa on mikrokuitua, joka on osittain punottu läpinäkyvistä langoista, päästäen valoa matkustamoon.

Eikä konseptiauto olisi mitään vuonna 2020 ilman villiä valaistusta. DS Aero Sport Loungessa varsinaiset ajovalot ovat merkin tutut DS Matrix Led Vision -projektorivalot, joiden lisäksi käytössä ovat päivänajovalot ja DS Light Veil -korostevalot, joita nähtäneen tulevissa DS-malleissa.

DS Aero Sport Lounge

Lähde ja kuvat: DS Teksti: Aake Kinnunen

Luetuimmat