14.6.2021

Ensi-illassa Toyota Land Cruiser 300 – eläköön uusi kuningas

Toyota Land Cruiser tuotanto LC300

Koko planeetan mittakaavassa voitaisiin ihan hyvällä syyllä todeta, että Toyota Land Cruiser LC300 on vuoden tärkein autouutuus. Onhan kyse sentään nelivetojen kuninkaasta.

Autonvalmistajilla on tapana aloittaa automallin seuraajan kehitystyö melko lailla välittömästi sen esittelyn jälkeen. Jos tämä pitää millään tasolla paikkansa uuden Land Cruiserin kohdalla, on sitä hiottu vuodesta 2007 lähtien. 14 vuoden mittainen kehitystyö ei olisi sinänsä mitenkään tavatonta, kun tiedetään kuinka perusteellista jälkeä Toyotalta on totuttu näkemään, ja millaiset odotukset Land Cruiserin ominaisuuksiin, laatuun ja kestävyyteen kohdistuvat. Nyt tuotantolinjoilta väistynyt LC200 on selkeästi ollut näiden odotusten arvoinen, joten LC300:lla on ilman muuta suuri aukko täytettävänään.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Rohkeasti uuteen

Uutuuden kohdalla Toyota on lähtenyt ennakko-oletusten mukaisesti japanilaisen autoteollisuuden näkökulmasta jopa varsin rohkealla kädellä uudistamaan mallin voimalinjaa. Jos maasturilegendassa on ammoisista ajoista lähtien totuttu näkemään lähinnä kunnon kokoisia veekaseja ja vapaastihengittäviä bensiinimoottoreita, siirtää yhdeksäs sukupolvi Land Cruiserin ahdettujen V6:sten aikaan. Näin ollen japanilaisvalmistaja on lanseerannut – totta se on – historiansa ensimmäisen dieselkäyttöisen V6:n. Toyotan näkemys kyseisenlaisesta voimanlähteestä on ehkä aavistuksen verran keskimääräistä suurempi, 3,3-litrainen.

Neljäpuolikkaan V8:n korvaava pienempi moottori päihittää edeltäjänsä suorituskyvyssä selvin lukemin, sillä esimerkiksi teholukema on kohonnut 265 ponista 309:ään ja huippuvääntökin 50 newtonmetrillä aina 700:ään. Bensiinipuolelle on saatu niin ikään uutta putkeen 3,5-litraisen V6:n muodossa. Se tarjoilee puolestaan 415 hevosvoimaa ja 650 newtonmetriä. Molemmat moottorit ovat kaksoisahdettuja ja ne yhdistyvät 10-portaiseen automaattivaihteistoon. Bensiinikone siivittää kivitalon kokoisen maasturin nollasta sataan oikein säädyllisissä 6,7 sekunnissa. Vetotapa lienee täysin itsestään selvä.

LC300:n ulkonäkö on taattua Land Cruiseria. Hillittyihin linjoihin on tuotu aavistuksen verran lisää särmikkyyttä, mutta totutunlaiset pyöränkaarien pokkaukset sekä muutkin peruslinjat ovat ennallaan. Voimakkaan keulan kruunaa edelliseen verrattuna kokonsa lähes tuplannut maski. Huomionarvoista on se, että kuvat LC300:sta täysin suojaamattomana vuotivat julkisuuteen jo viikkoja ennen uutuuden virallista esittelyä. Tällaisia lipsahduksia ei ole totuttu Toyotalta näkemään.

Kaikkien aikojen paras

Otsikon mukainen mainoslause kuuluu luokassaan varmasti kaikkein kuluneimpiin, mutta sitä Toyota halusi käyttää netin välityksellä toteuttamassaan Land Cruiserin virallisessa maailmanensi-illassa 9. kesäkuuta. Paljon auton ostajakunnan maantieteellisestä sijoittumisesta kertoo se, että ensi-illan toteutti nimenomaan Toyotan Lähi-idän osasto Arabiemiirikuntien maisemista käsin. Esimerkiksi juuri kyseisessä maassa Land Cruiser on pitänyt viime aikoina henkilöautojen osalta kirkkaasti markkinajohtajan paikkaa vajaan 7 prosentin markkinaosuudellaan. Näin ollen Lähi-idän asiakaskunnalla on ollut paljon sananvaltaa auton suunnittelussa, ja he ovat toiveissaan painottaneet erityisesti ylellisyys- ja mukavuusasioita, kuten myös ajettavuutta maanteillä. Toisessa ääripäässä ovat tinkimättömät maastoajo-ominaisuudet sekä käytännöllisyys kaikissa tilanteissa lapsiperheiden tarpeista aina konfliktialueiden vaativiin olosuhteisiin asti.

Täysin uusi Land Cruiser on juuri mainittujen tarpeiden vuoksi suunniteltu tiukkojen reunaehtojen rajoissa, mistä seuraa, ettei kaikkein perustavimpiin asioihin ole lähdetty puuttumaan. Esimerkiksi akseliväli (285 cm) on pysynyt tismalleen samana peräti neljän sukupolven ajan ja on sitä siis edelleen. Niin ikään kaikki muutkin korin ulkomitat ovat pysyneet LC200:n verrattuna käytännössä identtisinä. Auto rakentuu totta kai edelleen tikapuurungolle, mutta tällä kertaa TNGA-alustasukupolven F-versiolle, joka tulee kannattelemaan myös muiden muassa seuraavaa Tundra-pickupia. Uusi rakenne on keventänyt auton runkoa noin parilla sadalla kilolla.

Sisätiloissa laatuvaikutelma näyttää ottaneen edellisestä sukupolvesta (ei siinäkään huonosta) askelia eteenpäin. Vankassa maasturissa on vankan maasturin sisusta, siihen kuuluu omanlaisensa jykevyys ja selkeys sekä valehtelematta myös tietty vanhakantaisuus. Sisustassa ei ole lähdetty viimeisimpiin villityksiin mukaan oikeastaan millään muotoa. Kojelautaa hallitsee kuitenkin 9-tuumainen- tai valinnaisvarusteena 12,3-tuumainen monitoiminäyttö. Mallihistoriaa jatkavat, varsin suorat korilinjat takaavat autolle erinomaisen käytettävät sisätilat. Mitään radikaalia muutosta ei siis tältäkään osin ole tapahtunut. Hyvää kun ei kannata lähteä muuttamaan huonoksi.

GR Land Cruiser on päheempi juttu

Jo etukäteen arveltiin Toyotan esittelevän uuden polven Land Cruiserista jollain tavalla kireämmän GR – Gazoo Racing -version, ja nyt se on totisinta totta. Tässä ei kuitenkaan ole kyse yrityksestä tehdä 2,5-tonnisesta maasturista rata-autoa, vaan sitä vastoin Dakar-henkinen aavikkokiitäjä, joka ei ihan mihin tahansa pöheikköihin pysähdy. Inspiraationsa GR:ään Toyota onkin saanut niittämästään Dakar-menestyksestä.

Toyota Land Cruiser

Kuljettajaa avustetaan Land Cruiserissa, ja tietenkin myös sen GR-versiossa sekä kadulla että sen ulkopuolella uuden teknologian keinoin. Maastoajo on pidemmän päälle raskasta puuhaa, ja erityisesti GR:ssä on ollut tärkeää tehdä siitä kuljettajalle helpompaa. Esimerkiksi Land Rovereissa jo pitkään nähtyjä älykkäitä maastontunnistusjärjestelmiä on otettu nyt Land Cruiserissa laajasti käyttöön. Maastossa LC300 on kaiken kaikkiaan myös fyysisesti edeltäjäänsä kyvykkäämpi jyrkempien etu- ja takaylitysten sekä viisaammin toteutettujen pyöräntuentojen ansiosta. Standardimaavara on 23 senttimetriä. GR:lle puhdasta asennetta antavat lisäksi tummanpuhuvat korisarjat. Voimalinjan suorituskyky ei kuitenkaan tee tässä versiossa eroa muihin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lexuksen näkemystä odotellessa

Jo 1990-luvulta lähtien Land Cruiserilla on ollut sisarmallinaan meillä hyvinkin tuntemattomana pysytellyt Lexus LX. Toyotan luksussiivelle tyypillisesti LX on sisareensa nähden astetta ylellisempi malli. Samalla tuotantolinjalla syntyvät sisarukset eivät kuitenkaan ehkä viimeisintä J200-sukupolvea lukuun ottamatta aivan hurjasti toisistaan eroa, ja tästäpä on raportoitu tulleen negatiivista asiakaspalautetta. Kyse on siis yksinkertaisesti siitä, millä lailla Lexuksen tuntuvasti korkeamman hinnan odotetaan näkyvän auton tasossa.

300-sarjan Land Cruiseriin perustuva seuraavan sukupolven LX astuu päivänvaloon joidenkin viikkojen tai kuukausien päästä Lexuksen kuluvan vuoden toisena merkittävänä uutuussuvina, tietenkin uunituoreen NX:n ohella. Autosta on jo saatu joitain ennakkotietoja. Lexuksen on esimerkiksi kerrottu olevan tällä kertaa olemukseltaan selvästi erilainen sisareensa verrattuna. Näin siis sekä ulko- että sisäpuolella tehdään kunnon laadullinen ja tyylillinen pesäero sinänsä varsin tasokkaaseen Land Cruiseriin.

Moottoripuolella suurimmat spekulaatiot kohdistuvat hybrideihin, joita ei Land Cruisereissa ole Toyotan kaikesta hybridiuranuurtajuudesta huolimatta vielä nähty. Alussa LX varmasti jakaa sisarensa kanssa (ainoastaan) bensiinivoimanlähteen, mutta myöhemmin repertuaariin tullee myös sähköisempää voimalinjaa, joka sitten puolestaan jaettaneen Toyotan kanssa. Niin ikään vanhemman polven 5,7-litraisen vapaastihengittävän V8:n telakoitumista uuteen LX:ään on väläytelty.

Juhlatunnelmissa

Elämme parhaillaan Toyota Land Cruiserin 70-vuotisjuhlavuotta, ja se näkyy Toyotan kamppanjoissa monella tavalla. Tärkein merkkivuodesta kertova asia on luonnollisesti LC300:n esittely, mutta myös meikäläisestä Land Cruiserista (muualla maailmassa Land Cruiser Pradosta) on tullut oma 70th Anniversary -juhlamallinsa. Meille länsieurooppalaisille on niin ikään ensi vuonna luvassa kokonaan uusi Land Cruiser (Prado).

LC300 on suunniteltu kestämään, olemaan mukava, tilava, kyvykäs ja kesyttämään vaikka minkälaiset erämaat Afrikan savanneilta Lähi-idän aavikoille ja Siperian talveen asti. Kesyttääkö se uusine turbokoneineen vihdoin myös Brysselin byrokraatin, jää nähtäväksi. Uusi Land Cruiser ei tule tällä tietoa rantautumaan Yhdysvaltoihin, joten Länsi-Eurooppa voisi sitä vastoin ottaa aidon nelivetojen kuninkaan vastaan.

Lähteet: Toyota, Motor1.com, Topelectricsuv.com Kuvat: Toyota Teksti: Benjamin Helander

Lisää aiheesta

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy