30.6.2021

Esittelyssä Automatkailijan Suomi -matkaopas ja kartasto – usein digiä näppärämpi

Automatkailijan Suomi matkaopas

Karttakeskuksen julkaisema Automatkailijan Suomi-matkaopas ja kartasto on nyt perusteellisesti päivitetty.

Etsitkö hotellia Kaskisten kaupungista, nähtävyyksiä Hämeen Härkätieltä tai majoitusmahdollisuuksia Utsjoelta?

Kotimaan matkailu on nyt nosteessa. Hyvä matkaopas ja kartta on edelleen tarpeen – kehittyneestä digitaalitekniikasta huolimatta. Vaikka useimmilla automatkailijoilla on matkalla mukana älypuhelin, tabletti tai tietokone nettiyhteydellä sekä lisäksi myös navigointilaite, on paperisella karttakirjalla ja matkaoppaalla edelleen lukuisia etuja:

Kirja eli ”paperiportaali” on mainio käyttöliittymä digitaalisen viestinnän aikanakin. Kirja täydentää digitaalisessa muodossa olevaa matkailutietoa. Kirjan matkaoppaan ja kartaston avulla automatkan ajoreittien suunnittelu on helppoa. Paperinen matkaopas ja karttakirja on digitaalista aineistoa kokonaisvaltaisempi opas kotimaan matkailuun.

Verkon hakukoneilla on rajoituksensa esimerkiksi majoituspaikkoja etsittäessä: Etenkin pienempien paikkakuntien majoitustarjonta ei välttämättä löydy Trivagosta tai muusta hakukoneesta. Internetistä löytyvien matkaoppaiden ja kuntien nettisivujen laadussa on suuria eroja. Nettiä selaamalla kotimaan matkan suunnittelu on paljon hankalampaa ja hitaampaa kuin opaskirjan ja kartaston avulla.

Myös matkan aikana opaskirja on usein nettiä näppärämpi: Ajotaukojen yhteydessä kirjasta on helppo katsoa vinkkejä nähtävyyksiin, ostospaikkoihin ja majoitusmahdollisuuksiin. Ajotauon aikana voi hetken mielijohteesta tarkistaa kiinnostavia kohteita: Esimerkiksi kymppitien tuntumassa Turun ja Someron välillä oppaasta voi vilkaista, millaisia nähtävyyksiä on esimerkiksi Hämeen Härkätiellä Marttilassa. Vastaavan tiedon etsiminen netistä vaatii useampia klikkauksia verkon matkaoppaista tai kuntien verkkosivustoilta.

Kun viimeinen Turisti - Suomen matkailuopas ilmestyi vuonna 2007, sen jälkeen olen kaivannut Turistin kaltaista kunnon matkaopaskirjaa Suomeen. Editan julkaisemassa Turisti-matkailuoppaassa oli esitelty tasapuolisesti kaikki Suomen kunnat. Edita kuitenkin lopetti kirjan julkaisemisen perustellen, että tiedot löytyvät netistä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Uusi opas avuksi

Onneksi Karttakeskus alkoi julkaista Automatkailijan Suomi –matkaopasta kymmenisen vuotta sitten. Opasta on päivitetty ja uudistettu useita kertoja. Vuonna 2018 Automatkailijan Suomi -opas uudistettiin entistä selkeämmäksi ja helppokäyttöisemmäksi. Oppaan vahvuutena ovat erityisesti sen laadukkaat kartat ja kohteiden runsaus. Kaikkiaan opasta on painettu yli 45 000 kappaletta. Uusin päivitetty Automatkailijan Suomi –opas ilmestyi äskettäin touko-kesäkuun vaihteessa 2021.

Päivitetty Automatkailijan Suomi sisältää koko Suomen kartaston ja lisäksi tarkat reittikartat kaikista 17 matkailureitistä. Kohteita esitellään kaikkiaan lähes 3 000 kappaletta. Automatkailijan Suomi on matkaoppaan ja kunnollisen tiekartan yhdistelmä, jonka avulla kotimaan matkailusta saa kaiken irti. Koko perheen opaskirja vie vaihteleville reiteille, joiden varrelle osuu maaseutuidylliä, kaupunkikohteita ja luonnonihmeitä aina Hankoniemeltä Utsjoelle saakka.

Kirja sisältää 17 reittiä, joiden varrelta on koottu nähtävyys-, majoitus- ja myymäläkohteita sekä matkailuneuvontoja seliteteksteineen ja yhteystietoineen. Kohteita on yhteensä lähes 3 000. Nähtävyyskohteet ovat kulttuuri-, luonto- ja lapsiperhekohteita, joista löytyy jokaiselle jotain kiinnostavaa. Majoituskohteet ovat puolestaan hotelleja, hostelleja, mökkikyliä ja leirintäalueita, ja myymäläkohteet esimerkiksi lähiruokamyymälöitä ja erikoisputiikkeja.
Reittien varrelta löytyy lukuisia viihtyisiä ja yksilöllisiä taukopaikkoja tavallisten ketjukahviloiden vaihtoehdoksi, esimerkiksi Naissaari Jyväskylässä, Lankoski Merikarvialla, Taipaleen kanavamuseo Varkaudessa sekä Rapion mylly Juvalla.

Kaikki 17 reittiä tunnusväreineen löytyvät heti kannen sisäsivulta. Kirjan alussa on koko Suomen yleiskartta matkailureitteineen. Kaikki reitit ja niiden kohteet on merkitty sekä tiekartoille (1:200 000 tai 1:400 000) että tarvittaessa myös kaupunkikartoille (1:20 000 ja 1:40 000). Kirjan alussa on lisäksi koko Suomen kattava kartasto (1:650 000 ja 1:800 000), johon reitit on merkitty tunnusväreillään. Kartaston paikannimihakemisto ja kohdeluettelo ovat kirjan lopussa.

Kaikki paikkakunnat eivät ole mukana, mutta kokonaisuutena opas antaa selkeän ja laajan selvityksen kotimaan useimmista tärkeimmistä matkailukohteista. Uutuutena on nähtävyyksien luokittelu huippukohteisiin ja muihin. Runsaan kuvituksen, selkeän taiton ja selvälukuisten karttojen ansiosta Automatkailijan Suomi-kirja suorastaan houkuttelee kotimaan automatkailuun. Läheltäkin voi löytyä lukuisia kiinnostavia nähtävyyksiä ja matkakohteita.

Kaiken muun hyvän lisäksi Automatkailijan Suomi -teos on sen runsaaseen antiin nähden edullinen, hinta 25 euroa, Autoliiton jäsenille 19,90 euroa. Oppaassa on 336 sivua, sivukoko 20 x 29 cm. Julkaisija: Tapio Palvelut Oy / Karttakeskus. Julkaistu 31.5.2021.

Automatkailijan Suomi matkaopas

Teksti: Timo Turkula Kansikuva: Karttakeskus

Luetuimmat