5.3.2023

Geely kehitti hyötysuhteeltaan mullistavan moottorin – nähdäänkö pian myös Volvoissa?

Volvo logo

Kiinalaisvalmistaja Geely on onnistinut nostamaan polttomoottorin hyötysuhteen poikkeuksellisen korkeaksi. Nähdäänkö uudet moottorit pian myös Volvoissa.

Kiinalaisvalmistaja Geely on kehittänyt uutta polttomoottoria. Geelyn kehittämä polttomoottori on siitä erikoinen, että siinä on ylitetty hyötysuhteessa jotain sellaista, mitä ei ole aiemmin koettu.

Polttomoottoreiden hyötysuhde on on pitkään pyörinyt 30 prosentin kieppeillä, viime vuosina myös 40 prosentin hyötysuhdetta on tavoitettu. Hyötysuhde kertoo suhdelukuna, kuinka suuri osa johonkin järjestelmään, kuten polttomoottooriin syötetystä energiasta voidaan hyödyntää sen varsinaista tarkoitusta varten.

Sähkömoottorin hyvä puoli on sen korkea hyötysuhde. Autonvalmistajat ovat vuosikymmeniä kamppailleet polttomoottoreiden matalaa hyötysuhdetta vastaan ja varsinkin nykyaikana asia on entistä merkityksellisempi monestakin näkökulmasta katsottuna. Autoilijalle parempi hyötysuhde näyttäytyy suoraan pienempänä polttoaineenkulutuksena.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Peräti 44,26 prosentin hyötysuhde

Kiinalainen Geely kertoo nyt, että se on saanut nostettua uuden hybridimoottorinsa hyötysuhteen ennätyksellisen korkeaksi. Moottorin hyötysuhde on Geely mukaan peräti 44,26 prosenttia.

Geely myös ilmoittaa, että moottorista, jonka mallimerkintä on RHE15 Plus (Raytheon Hybrid Engine), on tarkoitus aloittaa sarjatuotanto.

Moottori on 1,5-litrainen bensiiniturbomoottori, joka kehittää 132 kilowattia (180 hv) tehoa ja vääntöä 290 newtonmetriä. Geely ei vielä kerro moottorin tarkempia speksejä, mutta moottori käyttää Miller-työtahtia ja sen puristussuhde on ilmeisen korkea.

Geely ilmoittaa, että uutta moottorisukupolvea aletaan asentaa sen muutamiin automerkkeihin. Geely on tällä hetkellä yksi suurimmista kiinalaisista autonvalmistajista, jonka sateenvarjon alla ovat muun muassa Volvo, Polestar, Geometry, Livan, Zeekr, Lynk & Co. Kysymys siis kuuluukin, että saavatko Volvon tulevat tai olemassa olevat mallit päivityksen yhteydessä uuden mullistavan moottorin . Moottori sopisi erinomaisesti speksiensä puolesta moniin Volvon malleihin.

Lähteet Geely, Car News China

Luetuimmat