31.5.2023

Helpot ohjeet: näin kiinnität pyöränkuljetustelineen ja pyörät autoon turvallisesti

Thulen telineen kiinnitys koukkuun on ehdottomasti tukevin. Kiinnitys varmistetaan tiukaksi mukana tulevalla vääntimellä. Thule pysyi tukevasti paikoillaan ja oli selkeästi testin paras.

Polkupyörien ja telineen kiinnittämisessä on muistettava monta seikkaa.

Olennaista on, että teline pysyy kiinni autossa ja pyörät telineessä – myös yllättävissä tilanteissa. Todennäköisimmin pyörät tulee kiinnitettyä oikein ja sidottua huolellisesti, jos tarvittavat sidontavälineet (tangot, hihnat tms.) ovat valmiiksi kiinni telineessä.

Tärkeää on tutustua huolellisesti pyöränkuljetustelineen käyttöohjeeseen, jotta sekä telineen että pyörien kiinnittäminen onnistuisi suunnitellusti. Telineeseen kiinnitettävien polkupyörien painoa saattaa olla rajoitettu, ja näitä rajoituksia on tärkeää noudattaa.

Teline tai siihen kiinnitetyt polkupyörät eivät myöskään saa haitata auton rekisterikilven, valojen tai suuntamerkkien näkymistä taaksepäin. Kalliimmissa telineissä on omat valot, suuntamerkit ja paikka kolmannelle rekisterikilvelle. Testin telineet ovat kevyemmin toteutettuja, eikä niitä ollut yhdessäkään telineessä ainakaan vakiovarusteena.

Teline tulisi olla kiinnitettävissä autoon ja pyörät telineeseen niin, ettei mikään osa telineestä tai kuljetettavista pyöristä pääse ottamaan kiinni autoon – siis telineen virallista kiinnityspistettä lukuun ottamatta. Esimerkiksi puskuriin nojaava poljin, takaluukkua koskettava polkupyörän sarvi tai jarrukahva jättää autoon ajotärinän vaikutuksesta ikävät naarmut.

Kuljetettavista polkupyöristä on irrotettava kaikki sellainen, mikä saattaa ajoviiman vaikutuksesta irrota (esimerkiksi helposti irrotettavissa olevat valaisimet, pumppu tms.). Pyöränkuljetusteline ja siihen kiinnitetyt polkupyörät tulee kiinnittää huolellisesti. Kiinnitykset pitää myös tarkastaa säännöllisesti matkan aikana. Kuljetettava pyörä ei saa ulottua leveyssuunnassa auton ääriviivojen ulkopuolelle.

Tutustu tarkemmin testiin ja tuloksiin Moottorin fillaritelinetestissä. Tämän jutun ja monet muut mielenkiintoiset artikkelit löydät Moottorin uusimmasta numerosta, jonka voit tilata täältä. Saat Moottorin myös liittymällä Autoliiton jäseneksi.

Ohjeet: Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen

a:3:{i:0;s:6:"137362";i:1;s:6:"137864";i:2;s:6:"137364";}

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy