16.4.2022

Hihitellään Torinon suunnalta: Fiat Topolino tekee paluun hyvän ystävämme muodossa

Citroën Amista ei taida saada vakavaa tekemälläkään, joten tuskin Mikki Hiirikään onnistuu siinä tehtävässä. Jännitysmomenttia kinnerin sisällä saattaa kuitenkin lisätä italialaispainokseen ennustettu rättikatto.

Ami se ei lakkaa ihastuttamasta ja ihmetyttämästä. Citroënina maallisen taipaleensa aloittanut pieni sähköinen nelipyörä on näyttäytynyt tähän mennessä myös Moottorin lukijoille poliisiautona Kreikassa, seikkailuvarustuksessa Ranskassa sekä Opel Rocks-e:nä Saksassa. Tarina jatkuu ennakkotietojen mukaan seuraavaksi Italiassa, jossa on isot saappaat täytettävänä.

Citroën Ami

Alkuperäinen 1930-luvun Fiat 500 Topolino on käytännöllisen kaupunkiauton esikuva, ja voittaa kyllä sympaattisuudellaan takuuvarmasti kaikki puolelleen edelleen 85 vuoden jälkeenkin. Topolino on oleellinen osa koko nykyisenkaltaisen Fiatin historiaa. Tästä maailmanlaajuisesti hyvin tunnetusta Fiat-mallista ja sen vähemmän tunnetusta Simca-sisaresta voi lukea lisää esimerkiksi taannoisesta Nimi muutettu -juttusarjan osasta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Saa alkuperäisen tuntumaan suurelta ja tehokkaalta

Citroën Ami & kumppanit eivät ole varsinaisesti autoja, vaan yleensä mopoautoihin rinnastettavia kevyitä nelipyöriä. 8 hevosvoiman sähkömoottori ja 2,4 metrin kokonaispituus saavatkin alkuperäisen Topolinon (13 hv ja 3,22 metriä) tuntumaan isolta ja tehokkaalta. Kolikon kääntöpuolena on, että esimerkiksi Italiassa 2020-luvun Topolinon puikkoihin voi päästä jo 14-vuotiaana. Siinä on suhteellisen edullinen, näppärä, ja mitä coolein mopoa turvallisempi kulkuväline nuorille.

Citroën Ami
Yhtenä erikoisuutena Fiat-versioon hehkutetaan avokattoa, mutta kuulemma vain kotimarkkinoita varten.

Rohkea nimivalinta

Topolino-nimen käyttöönottoa tämänkaltaisessa yhteydessä voidaan pitää jopa rohkeana vetona. Fiatilta on joskus uumoiltu eräänlaista retro-Topolinoa 60-luvun nuova 500 -mallia mukailevan retromallin (ja nyt kahden erillisen sellaisen) rinnalle. Tällaista ei kuitenkaan ole tulossa, vaan Topolino tunnetaan jatkossa leikkisänä kevyenä nelipyöränä.

Citroën Ami
Tarkalta tyyliltään vielä piilossa pysyttelevä Fiat Topolino tulee valmistumaan Amin ja Rocks-e:n rinnalla Marokon Kenitrassa, jossa tuotantomäärää kasvatetaan Fiatin mukaantulon myötä 15 000:sta jopa 40 000:een yksilöön ensi vuoden aikana.

Fiat Topolino ei ole koskaan tähän mennessä ollut virallinen markkinointinimi millekään mallille. Sen sijaan se on ollut vahva ja yleisesti tunnettu lempinimi vuonna 1936 esitellylle Fiat 500 -mallille. Aivan samalla tavalla kuin Volkswagen Type 1 ”Kuplan” kohdalla tapahtui, myös Fiat halusikin lempinimeä käytettävän, vaikkei siitä siis koskaan virallista tehnytkään.

Ensi vuonna markkinoille tulevan mallin nimi sen sijaan on virallisesti Topolino. Italialainen Quattroruote-lehti nostaa tämän tiimoilta esiin tekijänoikeuksiin liittyvän kysymyksen. Auton pienestä koosta alun perin inspiroituneena annettu lempinimi tarkoittaa italiaksi Mikki Hiirtä, joka on Disneyn rekisteröimä tavaramerkki. Fiat varmasti hoitaa Disneyn kanssa lupa-asiat kuntoon.

Lähteet: Quattroruote, Carbuzz Teksti: Benjamin Helander Kuvat: Moottorin arkisto

Luetuimmat