13.4.2022

Historiallinen hetki Suomessa: joka sadas auto kulkee sähköllä

sähköauton kotilataaminen

Sähköautoja oli liikennekäytössä eniten Uudellamaalla, jonne sijoittuu liki puolet kaikista sähköautoista. Kovimmat sähköautokunnat ovat Kauniainen, Espoo, Helsinki, Kirkkonummi ja Siuntio, paljastavat Traficomin maaliskuun lopun tilastotiedot.

Maaliskuun viimeisellä viikolla tehtiin suomalaista autoiluhistoriaa, sillä tuolloin sähköautojen levinneisyydessä saavutettiin uusi virstanpylväs. Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tuoreimpien tilastojen mukaan viime kuun lopussa sähköautojen määrä liikennekäytössä olevista henkilöautoista ylitti nimittäin prosentin (1 %) rajan.

Maaliskuun lopussa Suomessa oli liikennekäytössä yhteensä 27 559 sähköautoa kaikkiaan 2 750 181 henkilöauton autokannasta.

Traficomin tilastoista selviää, että sähköautoja oli maaliskuun lopussa liikennekäytössä eniten Uudellamaalla, 13 904 autoyksilöä. Seuraavaksi eniten sähköautoja oli Pirkanmaalla (2 708), Varsinais–Suomessa (2 526) ja Pohjois-Pohjanmaalla (1 262).

Sähköautojen maantieteellinen jakautuminen on varsin epätasaista, sillä kuusi kuntaa jää tässä jaottelussa nollakerhoon ja seitsemässä kunnassa sähköautojen osuus on alle 0,1 %.

Kovimmat sähköautokunnat ovat Kauniainen (3,37 %), Espoo (2,62 %), Helsinki (2,32 %), Kirkkonummi (2,07 %) ja Siuntio (2,02 %).

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Hybridit ovat suosiossa

Mitä autoja suomalaiset juuri nyt ostavat? Se selviää uusien autojen ensirekisteröintitilastoista.

Niiden perusteella kuluvan vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana henkilöautojen eri käyttövoimien osuudet jakautuivat seuraavasti: bensiinikäyttöiset autot 25,62 %, dieselautot 6,61 %, ei-ladattavat hybridit 32,75 %, ladattavat hybridit 20,40 %, sähköautot 14,00 % ja kaasuautot (CNG) 0,60 %.

Tässä tilastossa ei-ladattavat hybridit sisältävät kevythybridit ja täyshybridit, niiden pääasiallinen käyttövoima on bensiini tai diesel.

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Moottorin arkisto Lähteet: Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, Autoalan Tiedotuskeskus, Netwheels Oy, Mittaristo ja liikenneasioiden rekisteri

Luetuimmat