30.4.2020

Huumekuskit kolaroivat myös päivisin – ja ovat usein päihteiden sekakäyttäjiä

kolari

Alkoholia käyttäneiden kuljettajien onnettomuudet painottuvat viikonloppuihin ja yöaikaan, huumepäissään autoilevat aiheuttavat kolareita myös päiväsaikaan, paljastaa tuore tutkimus.

Kuolemaan johtaneen onnettomuuden aiheuttaneista rattijuopoista valtaosa ei ollut käyttänyt muita päihteitä kuin alkoholia. Huumekuljettajilla oli sitä vastoin yleisempää, että huumeiden lisäksi oli käytetty myös alkoholia tai ajokykyyn vaikuttavia lääkkeitä tai kaikkia yhtä aikaa.

Huumeiden vaikutuksen alaisena ajaneista valtaosa eli 65 prosenttia oli sekakäyttäjiä.

Tiedot ilmenevät Onnettomuustietoinstituutin (OTI) tuoreesta OTI-päihderaportista, jossa tarkastellaan alkoholin, huumeiden tai ajokykyyn vaikuttavien lääkkeiden tai näiden yhdistelmien alaisena ajaneita kuljettajia ja heidän aiheuttamia moottoriajoneuvo-onnettomuuksia vuosina 2014–2018.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Onnettomuuksissa 320 kuollutta

Päihtyneet kuljettajat aiheuttivat 280 kuolemaan johtanutta moottoriajoneuvo-onnettomuutta vuosina 2014–2018. Päihtyneiden kuljettajien aiheuttamissa onnettomuuksissa menehtyi 320 henkilöä. Heistä 248 oli päihtyneitä kuljettajia, 54 päihtyneen kuljettajan kyydissä matkustaneita ja 18 toisessa ajoneuvossa olleita sivullisia.

Vuosina 2014–2018 tapahtui kaikkiaan 921 kuolemaan johtanutta moottoriajoneuvo-onnettomuutta, joista siis joka kolmas oli päihtyneen kuljettajan aiheuttama. Karut luvut perustuvat liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien tutkimiin onnettomuuksiin.

Huumekuski törmää, rattijuoppo suistuu

Niin sanottujen perinteisten rattijuoppojen ja huumeissa ajaneiden kuljettajien väliltä löytyy OTIn keräämistä tiedoista selkeitä ja kiinnostavia eroja.

– Rattijuopot suistuvat tyypillisesti tieltä yksin yöaikaan eikä onnettomuudessa ole muita osallisia, paitsi ehkä matkustajia omassa ajoneuvossa. Huumekuskit aiheuttavat enemmän yhteenajoja, liikenneturvallisuuspäällikkö Esa Räty taustoittaa.

Ilmiöön vaikuttaa Rädyn mukaan se, että huumekuljettajat liikkuvat teillä rattijuoppoja useammin myös päivisin, jolloin muuta liikennettä on enemmän.

Kännikuskit liikkeellä viikonloppuisin

OTIn tiedoista ilmenee sekin, että rattijuopumusonnettomuuksista puolet tapahtui perjantain iltakuuden ja sunnuntain aamukuuden välisenä aikana. Huumeiden vaikutuksen alaisena ajaneiden kuljettajien aiheuttamat onnettomuudet jakaantuivat tasaisemmin pitkin viikkoa eivätkä painottuneet tiettyihin kellonaikoihin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Turvavyö harvoin kiinni

Ei ole iso yllätys, että päihtyneet turmakuskit laiminlyövät usein myös turvalaitteiden käytön. Vain kolmella kymmenestä kuljettajasta oli turvavyö käytössä, kun he olivat kuolemaan johtaneen onnettomuuden aiheuttaneita henkilöautonkuljettajia vuosina 2014–2018.

Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnat ovat ehdottaneet päihdeonnettomuuksien vähentämiseksi esimerkiksi alkolukon käyttöönottamista rattijuopumuksesta kiinni jääneille kuljettajille.

Teksti: Marko Jokela Kuva: Moottorin arkisto Lähde:

Luetuimmat