10.4.2021

Huutokauppahelmet – Mitsubishin oma klassikkokokoelma

Mitsubishin klassikokoelma – Auto Auction

Mitsubishin kokoelma klassikkoja päätyy vasaran alle. Tapahtumaan liittyy muun muassa eräs suomalainen rallitähti ja Mitsubishi Galant VR4.

Mitsubishin kokoelma tarkoittaa tässä yhteydessä Ison-Britannian Mitsubishi Motorsin toimintojen ajan saatossa keräämää autokatrasta. Kyseessä on yhteensä 14 autoa useilta eri aikakausilta ja mukaan mahtuu kaikkea maastoautoista ralliautoihin. Huutokauppahelmet -juttusarja tarttuu tällä kertaa hieman toisenlaiseen tarjoukseen. 

Huutokauppa käydään Auto Auction -nimisen huutokauppatoimijan verkkosivuston välityksellä huhtikuun aikana (1.4. - 30.4.). Jokaisesta autoyksilöstä on kattava kuvaus ja runsaasti kuvia. Lisäksi Mitsubishilläkin kilpaa aikanaan ajanut ja muun muassa Fifth Gear -televisio-ohjelmasta tuttu Tiff Needell esittelee autoja videomateriaalilla, jonka Mitsubishi on luvannut olevan tulossa. 

Mitsubishin klassikokoelma – Auto Auction

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mitsubishin klassikkot kokoelmana – Auto Auction

Mielenkiintoisinta päätä, ainakin suomalaisittain, näistä autoista edustaa rallipuoli. Erityisen lumoava on jo 80-luvulla nelivetoisen Mitsubishi Galant GTi:n pohjalle rakennettu ralliauton replica, jota on käytetty mainostarkoituksessa. Se nimittäin esittää Mitsubishi Galant VR4 -ralliautoa, jolla Pentti Airikkala voitti vuonna 1989 Walesin Lombard RAC -rallin.

Kyseinen autoyksilö toimi myöhemmin urallaan nolla-autona useammassakin rallissa Ison-Britannian maaperällä. Vuonna 2003 se sijoitettiin kuivaan varastoon, jonne se ikään kuin unohtui aina vuoteen 2017 asti. Tuolloin Mitsubishi Motors entisöi auton jälleen takaisin tien päälle. 

Toinen rallihistorian edustaja on N-ryhmän Mitsubishi Lancer Evolution IX, jolla kaksikko Guy Wilks ja Phil Pugh saavutti Britannian rallisarjan (BRC) mestaruuden sekä 2007 että 2008. Sille kuuluu myös muun muassa luokkavoitto Walesin Rallissa 2007. 

Mitsubishi Lancer Evolution -kokoelma – Auto Auction

Eivätkä Lancer Evolution -sarjan autot suinkaan lopu tähän. Lisäksi huutokaupataan kolme eri aikakauden edustajaa – kaikki upeassa kunnossa ja hyvin vähän ajettuna. Kolmikon kiinnostavin on kiistatta Mitsubishi Lancer Evolution VI Tommi Mäkinen Edition.

Vain 2 500 kappaletta valmistettu erikoismallin erikoismalli on äärimmäisen haluttu, ainakin osin, useiden tehtyjen muutosten vuoksi. Nyt myytävä auto on kuudes koko TME-sarjasta ja esiintynyt useissa lehtiartikkeleissa. 

Kaksi muuta ovat kahden viimeiseksi jääneen sukupolven edustajia, eli Evo IX ja Evo X. Roomalaiset numerot kertovat yksinkertaisesti auton sukupolven, mutta saarivaltion myyntiversiot on nimetty monia muita markkinoita pidemmin.

Yhdeksännen sukupolven myytävä yksilö on mallinimeltään Mitsubishi Lancer Evolution IX MR FQ-360 HKS ja edusti tunnetun 4G63-moottorin viimeisiä vetoja. Tehoa tämä vain 200 kappaleeseen rajattu erikoismalli tarjosi yli 360 hevosvoimaa. 

Kymmenennen, ja viimeiseksi jääneen, sukupolven edustaja on nimessään myös teholukeman kertova Mitsubishi Lancer Evolution X FQ440 MR. Se tuli tarjolle juhlistamaan merkin 40 vuotta kestänyttä taivalta Ison-Britannian markkinoilla ja näin ollen tuotanto rajattiin 40 yksilöön. 

Mitsubishin nelivetoiset – Auto Auction

Lisäksi Mitsubishin klassikkokokoelma kattaa eräät ensimmäisistä virallisen maahantuojan kautta koskaan saarelle rekisteröidyistä autoista: Colt Lancer ja Colt Galant. Samoin joukossa on sporttista suorituskykyä 80-luvulta Mitsubishi Starion Turbon ja 90-luvulta Mitsubishi 3000GT:n muodossa. 

Klassista nelivetomallistoa edustaa Mitsubishi Jeep sekä Mitsubishi Shogunin kahden ensimmäisen sukupolven edustajat. Myöhemmän tuotannon osalta tarjolla on vuoden 2014 Mitsubishi Outlanderin lataushybridi sekä vuoden 2017 Mitsubishi L200 ”Desert Warrior”, jonka suunnittelusta vastasi Top Gear -lehteä varten Tom Ford.

Teksti: Henri Posa Kuvat ja lähde: Mitsubishi 

Luetuimmat