21.8.2021

Huutokauppahelmet – Plymouth Superbird

1970 Plymouth Superbird – RM Sotheby’s

Kiilamainen keula ja törröttävä takasiipi tarkoittaa naurettavia muotoja. Plymouth Superbird muistuttaa ajasta, jolloin NASCAR lähti lentoon.

Johdattelemme teidät RM huutokauppojen syyskuun alkupuolella käytävään Auburnin tapahtumaan oikeissa tunnelmissa. Vahvasti jenkkiautojen ympärille painottuvaa huutokauppaa on syytä kunnioittaa. 

1970 Plymouth Superbird – RM Sotheby’s

Aikoinaan Detroitin autonvalmistuksen tarjonta vaihtui vuosittain vähintäänkin ulkonäön yksityiskohtien ja sisätilojen osalta. Tuohon aikaan Yhdysvalloissa tehtiin autoja, jotka eivät hävenneet kovimmassakaan vertailussa. Osin näistä syistä ne ovat nyt monelle autoharrastajalle keräilykohteina kultaakin kalliimpia ja vuosimallien paremmuudesta saadaan aikaan loputtomat väittelyt.

Tänä vuonna Auburn yhdistelee kerralla useampia kokoelmia, joista riittäisi yksinäänkin runsaasti myytävää. Tarjonta on lähes mykistävä. 

1970 Plymouth Superbird – RM Sotheby’s

Vuosimallin 1970 Plymouth Superbird ei kaipaa asiantuntijaa, sillä se kääntää päitä mihin meneekään. Pitkä kiilamainen keula ja lähes naurettavan korkealle sijoitettu takasiipi synnyttää erään kaikkien aikojen uskaliaimmista tuotantoautoista. 

Tämä tapahtui luonnollisesti aikakaudella, jolloin NASCAR-sarjan säännöt kuuluivat hyvin pitkälle: “kaikki käy”. Superbird yhdisti Moparin insinööriosaamisen, ja moottorin tehot, tuulitunnelissa hiottuun aerodynamiikkaan. 

Tuloksena oli kilpa-auto, joka hallitsi NASCAR-kautta 1970. Luokitussääntöjen ansiosta noin 1 920 yksilöä saatiin myös katuliikenteeseen. 

1970 Plymouth Superbird – RM Sotheby’s

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

1970 Plymouth Superbird – RM Sotheby’s

Tämä valkoisin yksityiskohdin varusteltu oranssinpunainen Plymouth Superbird on numero 637 kaikista vajaasta 2 000 koskaan valmistuneesta yksilöstä. Kyseessä luvataan olevan erityisen hieno yksilö. 

1970 Plymouth Superbird – RM Sotheby’s

Maalipinta on uusittu alkuperäiseen sävyyn, mutta olennaisimpana moottori on alkuperäinen oikealla moottorikoodilla varustettu niin sanottu “numbers matching”. Pellin alta löytyy 440-kuutioinen nelikurkkuisella kaasarilla varustettu “Super Commando” V8. Tähän on yhdistetty haluttu keskikonsoliin sijoitetulla vaihtajalla varustettu automaattivaihteisto.

Nykyinen myyjä hankki auton vuonna 2018 NASCAR-maailmassa kuuluisan Ray Evernhamin kokoelmista. Kyseessä on jonkinlainen aikamatka tuon ikonisen aikakauden moottoriurheiluun. Se muistuttaa ajasta, jolloin innovaatiot ja tehot jylläsivät – samaa vauhtia tuskin koskaan enää saavutetaan. 

Tämä haluttava yksilö toimitetaan tehtaan alkuperäisellä varusteet listaavalla valmistustodistuksella vanhojen kuvien kanssa. Mittarilukema näyttää yhä alle 33 150 mailia, joten Superbird ei ole lentänyt kovin kauas pesästään.

Tämä edustaa monelle harrastajalle jopa muskeliautojen yhtä ääripäätä. Hinta-arvioksi on ilmoitettu 150 000 - 175 000 dollaria. Näin ollen alle 150 000 euron tulisi riittää hankintaan, mutta muut päälle tulevat kulut kannattaa vielä huomioida.

Teksti: Henri Posa, Kuvat ja lähde: RM Sotheby’s