16.4.2016

Jokaiselle jotain Turun Messukeskuksen syövereissä – Turku AutoSaloon 2016

Turku AutoSaloon 2016

Terävästi autoilun eri alueisiin keskittynyt AutoSaloon osoitti, että pienemmät messut voivat toimia suuria paremmin.

Artukaisissa, Messukeskuksen sokkeloisissa syövereissä messuvieraita odotti autoharrastuksen ääripäitä esittelevä Turku AutoSaloon 2016. Eri tyylilajien harrasteautojen lisäksi esillä olivat tuttuun tapaan myös erilaiset jälkiasennustarvikkeet ja erikoisautoliikkeet. Kosketusta suomalaiseen autoteollisuuteen ei oltu myöskään unohdettu, sillä CleanTech-esitelmäsarjassa kerrottiin uusimmat kuulumiset ympäristöystävällisen autoilun rintamalta, ja samalla esimerkiksi Metropolia ja Valmet Automotive esittelivät tekemisiään konseptiautojen kautta.

Turku AutoSaloon 2016
Turku AutoSaloon 2016
Pontiac Le Mans GTO

Amerikkalainen rauta oli vallannut itselleen oman messuhallin, jonne oli helppo päätyä auditoriossa majailleiden puhtaiden ajoneuvotekniikoiden jälkeen. Puhtaina esimerkkeinä olivat niin erilaiset sähkö- ja kaasuautot kuin Valmet Automotiven vuoden 2012 konseptiauto Dawn.

Turku AutoSaloon 2016 Valmet Dawn
Valmet Automotiven Dawn esiintyi Geneven autonäyttelyssä vuonna 2012.
Turku AutoSaloon 2016 Rauno Aaltonen Mini
Rauno Aaltosen Mini, jolla irtosi Monte Carlon voitto 1967.
Turku AutoSaloon 2016

Keskihallissa odotti motorsport eri muodoissaan. Kilpa-autot ja niiden replicat olivat vallanneet hallista suuren osan, mutta tilaa oli jätetty myös esimerkiksi Can-Amin osastolle sekä vannemyyjille. Myös Turun Urheiluautoilijat ja Mobilian Rallimuseo olivat esillä täällä.

Turku AutoSaloon 2016
Turku AutoSaloon 2016 vanteet
Turku AutoSaloon 2016 Renault 5 Turbo 2
Messuyleisön edessä peruuttaminen vanhalla kilpurilla ei ehkä ole helpoin mahdollinen tilanne.

Päivän hauskinta antia oli kuitenkin aikoinaan Didier Auriolille kuuluneen Renault 5 Turbo 2:n peruutus takaisin halliin. Messuyleisön valvovan silmän alla kilpurin pakittaminen sujui kuitenkin ongelmitta, ja vastalahjaksi kävijät saivat aimo annoksen eau de gasolinea.

Turku AutoSaloon 2016 Golf
Turku AutoSaloon 2016 R34 2JZ
Nissan Skyline R34 oli saanut sydämekseen Toyotan 2JZ-moottorin piristysosien kera.

Perimmäisessä hallissa oltiin tuningin ytimessä. Pimeässä hallissa raikasi tekno ja valot välkkyivät, mutta hämmennyksen keskeltä löytyi toinen toistaan upeampia viritettyjä autoja. Myös toimituksen salainen suosikki, Nissan Elgrand Highway Star löytyi rivistöstä majailemasta.

Turku AutoSaloon 2016
VAZ-2102, Zhiguli, Lada. Rakkaalla lapsella jne.
Turku AutoSaloon 2016 Nissan Elgrand Highway Star
Toimituksen salainen suosikki: Nissan Elgrand Highway Star
Turku AutoSaloon 2016

Messukeskuksen laajasta parkkialueesta oli lohkaistu osa monsteriauto- ja driftausnäytökseen. Leveässä sivuluisussa etenevien driftereiden esitys on aina hauskaa katsottavaa, varsinkin ruotsalaisten vieraiden intouduttua näyttävään paridriftiin.

Turku AutoSaloon 2016
Turku AutoSaloon 2016
Jarno Lehtinen työn touhussa. Työpöydältä voi bongata muutamia inspiraatioesineitä.

Näyttelyalueen pääaulassa sijaitsi trendikkäästi pop-uppina järjestetty autosuunnittelustudio, jossa suomalaiset automuotoilijat luonnostelivat visioitaan messuvieraiden arvostelevan silmän alla. Jarno Lehtinen oli ennättänyt siirtyä jo luonnosteluvaiheesta pienoismallin veistämiseen, mikä herätti uteliaita kysymyksiä kaikenikäisissä pikkupojissa.
– Saveksi me tuota sanotaan, mutta oikeastaan se on enemmänkin kovaa muovailuvahaa, luonnehti Carvd-muotoilustudiota pyörittävä Lehtinen pienoismallityössä käytettävästä materiaalista. Automuotoilijan mielestä alan tulevaisuus on sangen hyvä, sillä käsityön arvostus autojen muotoilussa on noussut entisestään. Lisäksi pienoismallityöskentely on kuulemma rentouttavaa.
– Saatan jatkaa tämän mallin loppuun kahvitaukoprojektina, Lehtinen naurahtaa.

Turku AutoSaloon 2016 automuotoilu
Turku AutoSaloon 2016 automuotoilu

Kiitettävän runsaspäinen turkulaisyleisö piti huolen, että jokaiselle harrastusmuodolle löytyi arvostusta ja messuhallien syövereissä autoihin pääsi tutustumaan rauhassa ilman, että olisi tuntunut autiolta.

Turku AutoSaloon 2016 on auki vielä sunnuntaina 17.4.2016 kello 10–17. Lisätietoja AutoSaloonin kotisivulta.

Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat