14.6.2020

Jyväskylässä eivät ralliautot laula, mutta kilpaillaanko rallin MM-pisteistä Virossa jo tänä vuonna?

Suomen MM-rallin peruuntumisen myötä monen kesälomasuunnitelmat menivät uusiksi. Rallifaneille helpotusta tarjoaa Neste Rallin tarkoitetulle päivämäärälle siirretty Viron Dirtfish-ralli, joka voi saada MM-arvon jo tänä vuonna.

Neste Rallin 70-vuotis juhlakilpailu siirrettiin koronapandemian vuoksi vuoteen 2021, joten ensimmäistä kertaa vuoden 1995 jälkeen Jyväskylässä ei kilpailla rallin kärkisarjan maailmanmestaruuspisteistä. Vuonna 1995 Suomen rallissa jaettiin ainoastaan kaksivetoisten autojen MM-pisteitä.

Suomen MM-rallin lisäksi alkuperäisen rallikalenterin kisoista on peruttu tai siirretty Chilen, Argentiinan, Portugalin, Italian, Kenian, Uuden-Seelannin ja Walesin osakilpailut, eli yli puolet suunitelluista.

Jäljelle jäävät Turkki, Saksa ja Japani ovat yhä järjestämässä kilpailuja. Myös Italian ralli on yhä mahdollinen, sillä saapasvaltion osakilpailua ilmoitettiin lykättävän, eli kilpailu on vielä järjestettävissä.

WRC:n promootioyhtiön Oliver Ciesla kertoi haastattelussaan SVT:lle, että keskustelut uusien kilpailujen lisäämisestä kalenteriin on käynnissä kansainvälisen autoliitto FIA:n kanssa. Tahot tarkastelevat kaikkia vaihtoehtoja, mutta logistiikan vuoksi kisoja kuitenkin suunnitellaan ainoastaan Eurooppaan.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Viro vakuuttanut järjestelyillään

Ciesla kertoo listalla olevan rallin EM-sarjaan kuuluneita osakilpailuja, sekä kilpailuja jotka ovat olleet WRC:n promoottoriin yhteydessä oman MM-sarjan kandidaattikilpailun saamiseksi. Vuonna 2019 Viron Rally Estonia kuului kandidaattikilpailuihin, ja sai paljon kehuja sarjan promoottorin lisäksi kuljettajilta.

Tänä vuonna DirtFish-rallin nimellä kulkevan kilpailun ajankohta siirrettiin Suomen MM-rallin peruuntumisen myötä viikonlopulle, jolloin Suomessa oli tarkoitus kisata. Cieslan mukaan Viron ralli on heidän listallaan viime vuoden näyttöjen ansiosta.

Ajettiin Viron Otepäässä elokuussa MM-pisteistä tai ei, ainakin Hyundai on ilmoittanut tähtikaksikkonsa Ott Tänakin ja Thierry Neuvillen osallistuvan kilpailuun, joten WRC-autoja pääsee ihastelemaan naapurimaassa.

Lisäksi Hyundai ajattaa R5-autollaan Virossa Jari Huttusta, joka säväytti Ruotsin MM-rallissa olemalla nopein R5-kuljettaja Hyundai i20:n vanhalla kehitysversiolla. Ennen Viroa Huttunen pääsee ralliauton puikkoihin Rooman EM-sarjan osakilpailussa.

Teksti: Eetu Kokkonen Lähteet: Dirtfish, SVT

Luetuimmat