20.11.2015

Kansainvälisen ajokortin hinta putoaa!

Autoliitosta haettavan kansainvälisen ajokortin hinta laskee ja kortin haku sujuvoituu ensi vuoden alusta lukien.

Autoliitosta haettavan kansainvälisen ajokortin hinta laskee ja kortin haku sujuvoituu ensi vuoden alusta lukien.

– Kansainvälisen ajokortin saaminen tulee jonkin verran nopeutumaan. Nykyisin kortin on saanut viikossa, Autoliiton matkailupäällikkö Susanna Suokonautio-Hynninen kertoo.

Yhteistyö Trafin kanssa on sujunut erinomaisesti, Suokonautio-Hynninen kiittelee lopputulosta. Aiempaa suoraviivaisempi hakuprosessi laskee jonkin verran kansainvälisen ajokortin hintaa, joka on nykyisin ollut 36 tai 46 euroa kortin voimassaolosta riippuen.

Automatkalle lähtevälle selviää usein vasta matkan jo häämöttäessä, että hän tarvitsee kohdemaassa kansainvälistä ajokorttia. Suokonautio-Hynninen neuvoo olemaan ajoissa liikkeellä, sillä moni muukin matkoille mielivä voi olla samalla asialla samoihin aikoihin.

Korttia voi anoa Autoliitosta paikan päältä tai postitse sekä Autoliiton palvelukeskuksista. Yhteystiedot löytyvät Autoliiton verkkosivuilta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kaksi eri korttia

Kansainvälisiä ajokortteja on kaksi erilaista, joista toinen on voimassa yhden vuoden, toinen kolme vuotta. Kukin valtio määrittelee laeissaan millaisen ajokortin se hyväksyy.

Automatkoilla on oltava kansainvälisen ajokortin lisäksi mukana aina myös oma kansallinen ajokortti.

EU-maissa myönnetyt ajokortit ovat ajokorttidirektiivin nojalla voimassa toisissa EU-maissa.

Moni maa suosittelee

Euroopan maista kansainvälistä ajokorttia suosittelevat: Bosnia-Hertsegovina, Moldova, Montenegro, Serbia, Turkki, Ukraina, Valko-Venäjä ja Venäjä.

Suosittelu tarkoittaa sitä, että kansainvälistä ajokorttia ei ehkä kysytä missään, mutta siitä voi olla hyötyä esimerkiksi kolaritilanteessa.

Monissa maissa on hankittava paikallinen ajokortti, jos niissä oleskellaan pitempään kuin 3 tai 6 kuukautta.

Autovuokraamot voivat asettaa vuokra-autojen käytölle omia poikkeavia ajokorttiehtoja.

Lähde: Autoliitto Kuva: Moottori