11.5.2023

Karavaanarin ABC: Miten alkuun harrastuksessa – omalla vai vuokrakalustolla?

Caravan-harrastus kiehtoisi, mutta epävarma siitä, ostaako heti oma auto tai -vaunu – vai lähteäkö liikkeelle vuokrakalustolla.

Tekisi mieli aloittaa caravan-harrastus? Mutta kysymys onkin, että ostaako samantien oman kaluston vai lähtisikö liikkeelle vuokraamalla. Molemmissa vaihtoehdoissa on puolensa.

Kokeneet caravan-matkailun harrastajat sanovat, että vuokrakalustolla harrastuksen aloittaminen on kaikkein helpompaa ja se on myös monin tavoin järkevämpää, jo investoinninkin näkökulmasta.

Kun liikkeelle lähtee vuokrakalustolla, samalla on mahdollista saada kokemusta erilaisista vaunu- tai autovaihtoehdoista. Kun kokeilee erilaisia vaihtoehtoja, samalla saa vahvistusta itselleen siitä, millainen vaihtoehto olisi lopulta paras ratkaisu omiin tarpeisiin, jos jossain vaiheessa investoi omaan kalustoon.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mieti ensiksi oma tarpeesi

Matkailuajoneuvojen vuokraustoiminta on merkittävää liiketoimintaa ja esimerkiksi koronapandemian aikana se kasvoi merkittävästi. Myös tälle kaudelle autovuokraamot ovat ennustaneet kasvua.

Kun matkailuautoa lähtee itselleen hankkimaan, joko ostohousut jalassa tai vuokraamalla, oma tarve kannattaa miettiä aivan ensimmäisenä. Kun tarve ja kalusto kohtaavat, tällöin harrastus on myös nautinnollisempaa. Jos auton sattuisi ostamaan samantien, tällöinkin tarve etukäteen mietittynä, valinta osunee paremmin kohdalle heti eikä investointi mene hukkaan.

Kun tarve on mietitty ja ensimmäinen auto vastaa tarvetta, silloin harrastukselle tulee todennäköisesti myös jatkuvuutta. Vuokra-autoa valitessa kannattaa ottaa huomioon myös se, että jos valitset liian pienen vaunun tai auton tarpeisiisi, voit saada aivan väärän kuvan koko harrastuksesta ja harrastus jää yhteen kertaan.

Tarvetta kannattaa ensimmäisenä lähestyä niin sanotusti isomman kautta eli siitä, millainen korimalli, integroitu, puoli-integroitu vai alkovimalli sopisi parhaiten käyttöösi. Vai olisiko retkeilyauto paras vaihtoehto?

Sovi vuokrasta kirjallisesti

Kun monet harrastusta aloittavat päätyvät usein ensin vuokrakalustoon, vuokrauksessa on hyvä olla tarkkana. Asuntoautojen ja -vaunujen vuokraajia on niin yrityksiä kuin yksityisiäkin. Lähtökohtaisesti yrityksen vuokraaman kaluston kohdalla asiat, joista vuokran yhteydessä sovitaan, pitäisi olla kunnossa ja myös kalusto on usein hyväkuntoista.

Jos vuokraat matkailuauton tai -vaunun yksityiseltä henkilöltä, tiettyjen asioiden varmistaminen on paikallaan. Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen on laatinut kattavan muistilistan, jossa on listattu kaikki asiat, mitä vuokraamisessa kannattaa ottaa huomioon. Mitä paremmin asioista sopii etukäteen – ja kirjallisesti, sitä paremmin asiat sujuvat.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen korostaa, että mitä yksityiskohtaisemmin eri asiat on etukäteen sovittu, sitä vähemmän niistä tarvitsee neuvotella jälkikäteen. Etukäteen on hyvä sopia esimerkiksi siitä, kuka vastaa vaunun tai auton pesusta sitä palautettaessa, ja miten toimitaan esimerkiksi tilanteessa, jos autoon tulee rengasrikko?

Teppo Vesalaisen koostaman listan löydät kokonaisuudessaan täältä.

Matkakodin voi vuokrata myös yksityiseltä erilaisten palveluiden kautta, joissa vuokraajat ja vuokranantajat kohtaavat. Tällaisessa tapauksessa voi olla myös mahdollista, että välityspalvelun kautta auto on vakuutettu, vuokraamiseen kuuluu tiepalvelu ja vuokraamisesta tulee muutenkin turvallisempaa kuin suoraan yksityiseltä vuokranantajalta vuokrattaessa.

Teksti Manu Tuppurainen Lähde Autoliitto, Moottorilehti, Liikkuvakoti.fi Kuvat Moottorin arkisto

Karavaanarin ABC -juttusarjassa perehdytään matkailuautojen -ja vaunujen sekä karavaanielämään harrastusta aloittavan harrastajan näkökulmasta.

Lisää aiheesta

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat