8.7.2017

Karmit kiiltäviksi – pestään myös ovenvälit

ovenvälit pesu

Kura kerääntyy myös ovenväleihin, mutta niiden puhdistaminen unohtuu usein pesujen yhteydessä. Vaihtoehtoisia tapoja on useita, mutta tässä artikkelissa keskitytään hellään pesuun.

Kesällä maantiepöly, ja talvella suolakura, tunkeutuu pienistäkin koloista auton ovien ja luukkujen väleihin. Paljon on tietenkin myös auton tiivistyksestä kiinni kuinka paljon likaa välit keräävät. Maalipinnan lisäksi olisi hyvä puhdistaa välillä myös kaikki nämä likaa keräävät rakoset.

Kapeiden kolojen ja ahtaiden välien ruostumisriski kasvaa merkittävästi kerääntyvän hiekan hangatessa itseään maalipinnan läpi. Talven suolakura pääsee pahimmassa tapauksessa tämän jälkeen aiheuttamaan korroosiota ja puhkiruostuminen on vain ajan kysymys. Toisaalta puhtaisiin ovenväleihin ja kynnyslistoihin ei myöskään sotke housuja tai hameenhelmoja, joten ne voi nähdä myös mukavuustekijänä.

ovenvälien pesu
Mikrokuituinen pesukinnas soveltuu myös ovenvälien puhdistamiseen, mutta myös hellävarainen pensselimäinen pikkuharja on oiva työkalu – etenkin likaisempien ovenvälien tapauksessa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ovenvälien pesu

Ennen pesemistä on tarpeen suorittaa pesuvälineiden valinta. Hellävaraisin vaihtoehto on maalipinnallekin soveltuva mikrokuituinen tai lampaanvillainen pesukinnas. Likaisille ovenväleille voisi kuitenkin olla olemassa eri pesuväline kuin maalipinnalle. Toinen hyvä vaihtoehto on pensseliä muistuttava pieni erittäin pehmeäharjaksinen harja (englanniksi brush).

Pesuaineeksi ovenväleille soveltuu tavallinen autoshampoo. Todella likaisille pinnoille voi valita biohajoavan laimennettavan liuotinpesuaineen. Jälkimmäinen näistä vie todennäköisesti vahat mukanaan, mikäli ovenväleihinkin on levitetty vahaa.

Pesukinnasta käytettäessä pesuaineen voi viedä pinnalle suoraan kintaalla, mutta harjan tapauksessa tarvitaan myös sumutinpulloa. Pesuaineliuoksen valmistaminen pulloon on joka tapauksessa hyvä ajatus, sillä silloin ovenvälin voi kostuttaa pesuaineliuoksella ennen kuin siihen kosketaan pesuvälineellä. Tämä lisää liukkautta, jolloin pesu on vieläkin hellävaraisempi.

ovenvälien pesu
Ovenvälien huuhtelu sisätiloja kastelematta on haastavaa. Painepesurista kannattaa katkaista virrat, jotta suurta painetta ei synny. Vaihtoehtoisesti voi käyttää puhtaalla vedellä täytettyä sumutinpulloa.

Huuhtelu

Ehkä hieman yllättäen ovenvälien puhdistuksen haastavin osuus on juuri huuhtelu. Pesuaineen onnistunut huuhteleminen kaikilta pinnoilta sisätiloja kastelematta vaatii tarkkuutta.

Painepesuria voi käyttää juoksuttamalla vettä läpi virran ollessa pois päältä. Näin ei synny painetta, mutta voi hyödyntää pesurin tarkkaa suihkua. Ilman painepesuria huuhtelun voi suorittaa vaikkapa puhdasta vettä sisältävällä sumutinpullolla.

Kesällä muutaman pisaran roiskuminen auton sisälle ei välttämättä haittaa. Tuuletus ja ilmastoinnin käyttö haihduttaa ylimääräisen kosteuden nopeasti. Talvella tulee olla hieman varovaisempi.

Ovenvälien pesemiseen voi myös käyttää pesuaineita, joita ei tarvitse huuhdella ollenkaan. Niiden tapauksessa riittää pesuaineen käytön jälkeen pelkkä kuivaus. Vaikka ei muuten käyttäisikään näitä pesuaineita niin tähän tarkoitukseen ne ovat erinomaisia.

ovenvälien pesu
Pienehkö mikrokuituliina on helpoin, nopein ja hellävaraisin väline ovenvälien kuivaukseen.

Kuivaus

Sinällään ovenvälien kuivaus ei poikkea mitenkään muun maalipinnan kuivaamisesta. Mikrokuituliina on tässäkin tapauksessa kätevin väline, mutta ovenvälien kuivaamiseen kannattaa käyttää huomattavasti pienempää mikrokuituliinaa.

Samalla kannattaa hyödyntää pikakiillokkeen tai sumutettavan vahan nimellä myytäviä pikaisia suojatuotteita (englanniksi esim. quick detailer, spray sealant, spray wax). Niiden tarjoama suoja ei kestä maalipinnalla kovin pitkään, mutta ovenväleissä ne helpottavat merkittävästi seuraavaa puhdistuskertaa. Lisäksi hyväntuoksuisen ja liukkautta tuovan tuotteen sumuttelu tekee koko hommasta miellyttävämpää.

ovenvälien pesu
Kuivausapuna kannattaa hyödyntää pikakiilloketta tai vastaavaa. Kaikki pikavahat eivät sovellu kostealle pinnalle levitettäväksi, joten se on hyvä tarkistaa valmistajan suosituksista.

Teksti ja kuvat: Henri Posa

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat