21.2.2021

Katsastuksessa hylättyjen autojen osuus laski vuonna 2020 – sama hylkäyssyy yhä kärjessä

katsastukseen ja ajokorttien uusimiseen joustoa

Hylkäykset ja korjauskehotukset olivat laskussa viime vuonna, mutta ajokieltoja jaettiin samanmoinen määrä kuin aiemmin. Tuttua viime vuonna oli myös autojen yleisimmät hylkäysperusteet.

Traficomin mukaan viime vuonna katsastuksessa hylättyjen henkilöautojen osuus laski 3–15 vuoden ikäisillä autoilla 1,1 prosenttiyksikköä vuoteen 2019 verrattuna. Viime vuoden hylkäysprosentti oli siis 19,5.

Ensimmäisen kerran katsastukseen tulleista, eli kolmivuotiaista autoista hylättiin vuonna 2020 2,9 %, kun vastaava luku edeltävänä vuonna oli 3,1 %.

Yleisin syy autojen hylkäyksiin oli edellisvuosien tapaan etuakseliston viat. Toiseksi yleisimmän syyn kohdalla oli hajontaa riippuen auton iästä: uudemmissa autoissa käyttöjarrujen kunto tuotti ongelmia, kun vanhemmissa autoissa hylkäyksiä aiheutti jousituksen, iskunvaimennuksen ja seisontajarrun viat. Eniten korjauskehotuksia jaettiin valaisimiin ja sähkölaitteisiin liittyvistä vioista.

– Ennen katsastusta on hyvä tarkastaa esimerkiksi se, että auton kaikki valot toimivat ja että renkaissa on riittävästi kulutuspintaa. Näillä pienillä tarkastustoimilla pystyy itse vaikuttamaan siihen, että autoa ei hylätä katsastuksessa. On myös mielenkiintoista huomata, että harventuneesta katsastusvälistä huolimatta hylkäysprosentit eivät ole lähteneet nousuun, Traficomin liikennekelpoisuustiimin vetäjä Teemu Toivanen toteaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Yli kaksi miljoonaa katsastettua autoa

Vuonna 2020 kaikista henkilöautojen määräaikaiskatsastuksista hylättiin 26,2 %, kun vastaava luku oli vuonna 2019 27 %. Korjauskehotukset ja hylkäykset olivat viime vuonna laskussa, mutta ajokieltojen määrä pysyi ennallaan.

– Yhteensä ajokieltoon johtavia vikoja löydettiin noin 21 000 eli noin prosentissa katsastuksista, mikä on todella vähän verrattuna katsastuksen kokonaismäärään. Yleisimmät syyt ajokieltoon olivat seisonta- ja käyttöjarrut sekä renkaiden huono kunto. Monesti yhdestä autosta löytyy useita vikoja, Toivanen kertoo.

Uudet katsastusten aikavälit ja arvosteluperusteet laskivat vuonna 2019 katsastusten määrää aiempiin vuosiin nähden kymmenyksellä, mutta vuonna 2020 katsastusten määrä kasvoi kahdella prosentilla: Suomessa katsastettiin 2 060 000 henkilöautoa.

Lähde: Traficom Kuvituskuva: Moottorin arkisto