28.12.2016

Kaupungissa rypistyy pelti, maaseudulla sattuu ihmisiin

Kolari

Vakavimmat kolarit tapahtuvat maaseudulla. Nopeudet ovat maanteillä isompia kuin taajamissa ja siksi seurauksena on useammin myös henkilövahinkoja. Henkilövahingoista maksettiin vuosina 2011–2015 keskimäärin 12 000 euron korvaus liikennevakuutuksen perusteella.

Valtaosa kolareista on kolhuja, joissa vain ajoneuvot vahingoittuvat. Suurin osa näistä tapahtuu vilkasliikenteisillä alueilla kaupungeissa ja parkkipaikoilla.

Korvausten euromäärillä mitattuna vakavimmat onnettomuudet sattuvat pääsääntöisesti maaseudulla. Määrällisesti onnettomuuksia sattuu maaseudulla vähemmän kuin kaupungeissa ja muissa taajamissa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kymmenien vuosien korvauslasku

Vakuutusyhtiö LähiTapiola on kerännyt tietoja liikennevakuutuksen perusteella korvatuista onnettomuuksista yhdessä Liikennevakuutuskeskuksen kanssa. Alueelliset erot ovat selviä, mutta myös henkilövahingoista maksettavien korvausten keskisumma – 12 000 euroa – yllättää. Toisaalta tiedot paljastavat myös pakollisen liikennevakuutuksen merkityksen kaikkien tielläliikkujien kannalta.

– Pakollisesta liikennevakuutuksesta korvataan ne kaikkein vakavimmat vahingot, kuten henkilöiden vammautumiset ja niistä johtuvat eläkkeet. Vammautumisesta seuraavia korvauksia saatetaan maksaa kymmeniä vuosia. Enimmillään korvauksia on maksettu jopa 80 vuotta, kertoo yksikönjohtaja Tapani Alaviiri LähiTapiola Vahinkovakuutuksesta.

Liikennevakuutuksen vertailu kannattaa juuri nyt

Vakuutusyhtiötkin näkevät ajotavan suuren vaikutuksen vahinkojen määrään. Vuoden 2017 alussa liikennevakuutuslaki uudistuu ja se merkitsee uudenlaista kilpailutilannetta vakuutusyhtiöille. Asiakkaiden kannalta vuoden alku on hyvä hetki kilpailuttaa omat vakuutukset.

Oleellisin muutos liikennevakuutuksissa on se, että kuljettajan vahinkohistoria voi nyt vaikuttaa vakuutusmaksuun merkittävästi. Aiemmin liikennevakuutuksen hinta määräytyi pääasiassa ajoneuvon tietojen perusteella.

Vahinkohistorian lisäksi myös kuljettajan ikä vaikuttaa vakuutuksen hintaan. Iän myötä vahinkojen todennäköisyys yleensä vähenee.

LähiTapiolan tilastoissa 18-vuotiailla vahinkojen todennäköisyys on jopa viisinkertainen keski-ikäisiin kuljettajiin verrattuna.

–Nuoret kuljettajat joutuvat usein maksamaan liikennevakuutuksista enemmän juuri siksi, että vahinkotiheys on niin suuri. Ikä ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita, että kuljettaja olisi erityisen kolariherkkä. Uusi liikennevakuutuksemme kannustaa myös nuoria ja hyviä kuljettajia, Alaviiri kertoo.

Lue lisää liikennevakuutuksen muutoksista vuonna 2017 tästä.

Teksti: Eila Parviainen Kuva: Antti Hentinen

Lähde: LähiTapiola

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat