19.7.2021

Käytetyt erikoisuudet – Bentley Continental GT 6.0 W12

Bentley Continental GT – Tori Autot

Brittiläisessä luksuksessa sporttisempaa suuntausta edustavan coupén arvo on romahtanut uudesta. Bentley Continental GT 6.0 W12 on yhä edustava näky.

Bentley Motors on yli 100 vuotta sitten perustettu brittiläinen luksusautojen valmistaja, jonka osaamisalaan kuului alkutaipaleilla hienoja muun muassa moottoriurheilussa menestyneitä moottoreita ja niiden ympärille rakennettuja autoja. Jotenkin 2000-luvun Bentley Continental GT 6.0 W12 on kuitenkin valmistettu kovin vahvasti saksalaisista palikoista. 

Bentley Continental GT – Tori Autot
Mielenkiintoisten vaiheiden päätteeksi 2000-luvun Bentley Continental GT 6.0 W12 valmistui Volkswagenin kehitystyön pohjalta.

Ensimmäiset vuodet Bentley toimi itsenäisenä, mutta jo 1931 se yhdistyi Rolls-Roycen kanssa. Näin, ehkä monelle hieman yllättäen, kaikki Bentleyn mallit vuodesta 1931 aina vuoteen 2003 pohjautuivat enemmän tai vähemmän Rolls-Roycen tuotteisiin. Tätä voi pitää näkökannasta riippuen hyvänä tai huonona seikkana.

1970-luvun taloudellisten ongelmien jälkeen Rolls-Royce Motors, ja siten myös Bentley, oli päätynyt Vickersin omistukseen. Hän ilmoitti lokakuussa 1997 myyvänsä yhtiön. Yhteistyökumppanina jo toiminut BMW vaikutti selvältä osoitteelta, mutta lopulta Volkswagen teki selvästi suuremman tarjouksen. 

Bentley Continental GT – Tori Autot
Vuodesta 2003 eteenpäin Volkswagen on vastannut Bentleyn tuotteista. Näistä ensimmäinen oli Continental GT.

Volkswagen AG hankki itselleen käytännössä kaiken muun paitsi oikeuden käyttää Rolls-Roycen nimeä ja logoa. BMW, Rolls-Roycen nimen ja logon oikeudet omistanut Rolls-Royce plc ja Volkswagen saivat hetkellisesti aikaan melkoisen sopan. Tämä päättyi vuonna 2003, josta eteenpäin Volkswagen AG hoiti Bentleyn merkin tuotteet ja BMW:n perustama uusi Rolls-Royce Motor Cars Limited vastasi tuosta toisesta merkistä.

Samana vuonna esiteltiin luksusluokan coupé Bentley Continental GT. Se oli ensimmäinen Volkswagen AG:n alaisuudessa esitelty uusi Bentley-malli. Tämä piti kiinni Bentleyn historiassa valloittamasta sporttisuudesta, brittiläistä luksusta unohtamatta. Nimi kertoo kyseessä olevan suorituskykyinen laite pitkien matkojen taittamiseen.

Bentley Continental GT – Tori Autot
Bentley Continental GT yhdistää luksuksen sporttisuuteen tavalla johon harva auto pystyy.

Nyt on hyvä aika hankkia itselleen upealla polttomoottorilla varustettu Bentley. Brändi tulee nimittäin siirtymään täysin sähköiseksi merkiksi vuodesta 2030 eteenpäin.

Bentley Continental GT – Tori Autot
Vuonna 2005 käyttöön otettu Continental GT tarjoaa oivan mahdollisuuden hankkia upealla polttomoottorilla varustettu Bentley ja nyt lienee hyvä aika.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Käytetty erikoisuus – Bentley Continental GT 6.0 W12

Vantaalla myynnissä oleva Käytetty erikoisuus on tehtaalta pari vuotta ensiesittelyn jälkeen tullut Bentley Continental GT 6.0 W12. Se on otettu käyttöön 1. elokuuta 2005. Mittarilukemaksi on ilmoitettu maltillinen 59 000 kilometriä.

Bentley Continental GT – Tori Autot
Bentleyn 6,0-litrainen W12 tuottaa 560 hevosvoimaa huipputehoa ketterää kulkua takaamaan.

Kuten nimikin vihjaa, voimanlähteenä on vaikuttava tuplaturbotettu 6,0-litrainen W12. Sen tehoreservit ovat 412 kilowattia (560 hv) ja 650 newtonmetriä. Näiden avulla 6-pykäläisen automaattivaihteiston ja nelivetojärjestelmän pitäisi auttaa auto vaivattomaan liikkumiseen.

Pitkälti yli 2 tonnia painava luksusjuna puksuttaa paikaltaan 100 kilometrin tuntinopeuteen alle 5 sekunnissa, mutta 318 kilometriä tunnissa huippunopeutta on vähintään yhtä vaikuttava lukema. Väännön avulla ohituksien pitäisi sujua ketterästi.

Bentley Continental GT – Tori Autot
Sisätiloista löytyy laadukkaiden materiaalien lisäksi muun muassa tehdasasenteinen navigointijärjestelmä.

Myynissä oleva yksilö on verhottu hillityntyylikkääseen Midnight Emerald Green -värisävyyn. Myös vanteet ovat alkuperäiset ja auton ilmeeseen hyvin istuvat.

Sisätilojen puolella matkaavaa palkitaan tummanruskealla nahkaverhoilulla ja pähkinäpuusta valmistetuin jalopuin. Varusteita riittää navigointijärjestelmästä, säädettävään ilmajousitukseen, avaimettomaan kulkuun, kaasupurkausajovaloihin ja molemmista päistä löytyviin pysäköintitutkiin saakka. Näistä osa tuntuu tänä päivänä varsin yleiseltä, mutta vielä vuonna 2006 oli toisin.

Bentley Continental GT – Tori Autot
Huollosta on selvästi alle 10 000 kilometriä ja katsastusleimakin on tuore. Auto etsii nyt kolmatta omistajaa.

Katsastusleiman kerrotaan olevan tuore ja viimeisen merkkihuolto on suoritettu 52 800 kilometrin kohdalla. Omistajia on kuulemma ollut vain kaksi kappaletta. Näillä eväin on mukava matkustaa mantereen halki kohti seuraavaa auringonnousua.

Teksti: Henri Posa, Kuvat: tori.fi 

Luetuimmat