28.3.2022

Käytetyt erikoisuudet – Chevrolet Lakewood

tori autot – Käytetyt erikoisuudet – Chevrolet Lakewood

Corvairin tahriintunut nimi voidaan jättää pois. Monikäyttöinen harrasteauto Chevrolet Lakewood nostetaan nyt takaisin tielle.

Kauhean kohun Yhdysvalloissa aiheuttanut General Motorsin takamoottorinen auto johti raastupaan, mutta kuvissa näkyy totutun sijaan pitkä katto ja farmarikori. Kyseessä on Chevrolet Lakewood.

Se on juurikin Corvairin 5-ovinen farmariversio. Tuo mainittu Chevrolet Corvair onkin Moottorin Käytetyt erikoisuudet -juttusarjalle jo vanha tuttu. Käsittelimme tuossa yhteydessä automallin ympärillä käyneen kohun, jotta voimme nyt keskittyä muihin asioihin.

tori autot – Käytetyt erikoisuudet – Chevrolet Lakewood
Vuonna 1961 General Motorsin mallistoon lisättiin edullisempi farmarivaihtoehto.

General Motors esitteli Lakewoodin mallivuodelle 1961 tarjoamaan uuden edullisemman askeleen merkin farmaritarjontaan. Euroopasta löytyi monellakin tavalla tutulta vaikuttanut verrokki Volkswagen Typ 4, jonka tuntevat saavat hyvän käsityksen mistä on kyse. Akseliväli oli Corvairista tuttu 2743 millimetriä.

Ensimmäisenä mallivuotena Lakewood oli saatavilla joko perusvarusteltuna (Corvair Serie 500) tai paremmin varusteltuna nimellä Corvair Deluxe Serie 700. Myöhemmin mallistoon liittyi yläpuolelle esimerkiksi Corvair Monza Serie 900.

tori autot – Käytetyt erikoisuudet – Chevrolet Lakewood
Vain kahtena vuonna valmistettu Lakewood jäi erikoisuudeksi, vaikka tuotantomäärä ei ollutkaan kovin pieni.

Näissä oli takana aina kuusisylinterinen ilmajäähdytteinen moottori. Lakewoodin ajamisen kerrotaan olevan hauskaa ja koukuttavaa. Korimalli tarkoittaa erittäin monikäyttöistä harrasteautoa.

Tuotantomatka jäi vain 2 vuoden mittaiseksi, sillä Corvairin farmarivaihtoehto poistui markkinoilta jo vuodelle 1963. Lähteestä riippuen autoja arvioidaan valmistetun noiden kahden vuoden aikana noin 30 000 yksilöä, joista hyvin pieni osa automaattivaihteisena.

tori autot – Käytetyt erikoisuudet – Chevrolet Lakewood
Vuoden 1961 Chevrolet Lakewood on vielä rekisteröimätön, mutta kuitenkin ajokuntoinen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Käytetty erikoisuus – Chevrolet Lakewood

Vuosimallin 1961 Chevrolet Lakewood sijaitsee Sastamalassa. Auton mittarilukemaa ei ole ilmoitettu eikä sillä liene suurempaa merkitystäkään tässä tapauksessa. Tätä yksilöä ei ole myöskään vielä rekisteröity Suomeen, mutta sen kerrotaan kyllä olevan ajokunnossa.

tori autot – Käytetyt erikoisuudet – Chevrolet Lakewood
Auton voimanlähde on syytä varmistaa myyjältä, mutta sisätiloista on hieman paremmin kuvia.

Lakewoodin hallitseva piirre on auton takaosaan sijoitettu moottori, mutta tämän yksilön osalta emme tosin ole alkuunkaan varmoja sen teknisistä tiedoista. Yksilön teknisiin tietoihin on merkitty litratilavuus 2,8-litraa, mutta sellaista ei käsittääksemme Lakewoodiin koskaan tehtaalta saanut. Tarkempia moottorin tietoja ei kirjoitushetkellä ole myynti-ilmoituksessa.

Tiettävästi ensimmäisen vuosimallin yksilöt saivat ilmajäähdytteisen 2376 kuutiosenttimetrin kuusisylinterisen vapaasti hengittävän Turbo-Air 6 -moottorin, jonka teho oli 59 kilowattia (80hv) kierrosluvulla 4400 kierrosta minuutissa ja korkein tarjolla oleva vääntö 169 newtonmetriä kierrosluvulla 2400 kierrosta minuutissa. Tuotantonsa aikana Lakewood oli tarjolla myös tehokkaammalla 73-kilowattisella (98 hv) Super Turbo-Air -moottorilla.

tori autot – Käytetyt erikoisuudet – Chevrolet Lakewood
Ilmajäähdytteisen voimanlähteen sijainnista vihjaillaan auton takaosissa sijaitsevilla ilmanottoaukoilla.

Voima välitetään joka tapauksessa takapyörille. Tämän yksilön tapauksessa se tehdään automaattivaihteistolla, vaikka vakiovarusteena autossa oli tuotannon alussa 3-pykäläinen manuaalivaihteisto.

Lakewoodin muotoja ei ole väkisin väännetty farmariksi, sillä kokonaisuus on tasapainossa. Pitkä koristelista kulkee keulasta koko kyljen läpi aina auton takaosaan saakka. Punainen väri näyttää niin sanotusti patinoituneen ja auton alle on osunut asiaan kuuluva rengastus.

tori autot – Käytetyt erikoisuudet – Chevrolet Lakewood
Uusi punainen verhoilu loistaa kuvissakin kirkkaana – samaa ei voi sanoa auton maalipinnasta.

Sisusta kerrotaan teetetyn uusiksi ja siellä punainen loistaakin kirkkaana valkoisten osien parina. Kuvien perusteella kojelauta näyttäisi jääneen hoitamatta, mutta asia kannattaa varmistaa myyjältä. Takaistuimet kaatamalla autoon on mahdollista luoda varsin vaikuttava tavaratila.

Auton kuntoa on mahdotonta arvioida kuvien perusteella, mutta hitsaustyötä kerrotaan jo tehdyn. Jonkinlaista projektia lienee luvassa vielä seuraavallekin omistajalle.

Teksti: Henri Posa, Kuvat: Tori Autot

Luetuimmat