15.8.2023

Kia jatkaa ennätystahdissa Euroopassa – Suomessa ei niinkään

Kia EV9 GT-line kuusipaikkainen sähköauto

Kia teki viime vuonna Euroopassa sekä Suomessa ennätyksen autojen myynnissä. Ennätystahti Euroopassa jatkuu.

Kian viime vuosi niin Euroopassa kuin Suomessakin oli hyvä, ja myös ennätyksellinen. Euroopassa Kian myynti kasvoi viime vuonna 7,9 prosenttia ja sillä saavutettiin koko Euroopassa 4,9 prosentin markkinaosuus.

Myös maailmalla Kian vuosi 2022 oli hyvä. Kia teki globaalin myyntiennätyksen myymällä yli 2,9 miljoonaa autoa. Myynti kasvoi globaalisti 4,6 prosenttia.

Myös Suomessa Kia teki viime vuonna historiaa ja nousi koko vuoden ensirekisteröintitilastoissa Suomen kolmanneksi eniten myydyksi automerkiksi. Autoalan tilastokeskuksen rekisteröintitilastot ovat myös autolalan virallinen mittari, jolla markkinaosuuksia mitataan.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Euroopassa usean prosentin kasvu

Euroopassa Kian menestys jatkuu. Ensimmäisellä puolikkaalla, eli tämän vuoden ensimmäisen kuuden kuukauden jaksolla Kia kerrytti kasvua Euroopassa 3,8 prosenttia edelliseen vuoteen nähden. Pelkästään kesäkuun osalta nähtiin jopa 5,4 prosentin kasvu. Kasvun turvin Kia on 4,6 prosentin markkinaosuuden Euroopan markkinoilla vuoden ensimmäisellä puolikkaalla, kertovat ACEA:n julkaisemat tilastot.

Kun Kian Suomen maahantuoja avasi tämän vuoden alussa viime vuoden menestyksestään, maahantuojalta kerrottiin tällöin, että tavoitteet ovat edelleen korkealla ja vuodelle 2023 Kialla haetaan Suomessa 10 prosentin kasvua. Tämä tarkoittaisi sitä, että Kian markkinaosuuden oltua viime vuoden lopulla 8,6 prosenttia, tämän vuoden lopussa markkinaosuuden tulisi olla 9,5 prosentin paikkeilla.

Suomessa kolmospaikka on vaihtunut viitospaikkaan

Aivan tähän Kia ei ole Suomessa yltänyt koko kuluneen vuoden osalta. Heinäkuussa Kia saavutti ensirekisteröintien osalta 9,3 prosentin markkinaosuuden ja oli kolmanneksi suosituin automerkki kyseisenä kuukautena.

Koko alkuvuoden eli tammi-heinäkuun välisenä aikana Kian markkinaosuudeksi kirjataan 7,4 prosenttia eli yhteensä 4 302 auton ensirekisteröintiä – koko vuoden ensirekisteröintitilastoissa Kia on siis sijalla viisi. Edellä ovat Toyota, Volkswagen, Skoda sekä Volvo. Neljäntenä olevan Volvon markkinaosuus on 8,6 prosenttia ja kolmantena olevan Skodan 9,4 prosenttia. Jos Kian 10 prosentin tavoittelema kasvu olisi siis toteutunut tähän mennessä, noin 9,5 prosentin markkinaosuudella olisi edelleen irronnut rekisteröintitilastojen kolmas sija. Vuoden toisen puolikkaan aikana tilanteet tosin saattavat muuttua, kun autojen tilauskanta purkautuu.

Sportage Kian Euroopan myydyin

Kialla on laaja mallisto hamuta markkinaosuutta. Suomessa Kian syömähammas on jo usean vuoden ajan olleet keskikokoluokan autot eli Ceed-mallisto, jossa on peräti neljä eri korimallia tarjolla. Ceed-malleja on vuoden ensimmäisten seitsemän kuukauden aikana ensirekisteröity Suomessa noin 1 200 kappaletta.

Kian kaikkein suosituin malli Euroopassa on Kia Sportage. Kian vahva sähköistyminen näkyy myös rekisteröintitilastoissa. Koko Kian Euroopan myynnistä 34 prosenttia on ollut sähköistettyjä automalleja. Kian täyssähköautomallisto täydentyy vuoden toisella puolikkaalla kokonaan uudella EV9-mallilla. Kia EV9 on myös koko Kia-malliston lippulaivamalli.

Teksti Manu Tuppurainen Lähteet: Kia, Autoalan tiedotuskeskus

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat