27.8.2021

Klassikkojen klassikko uudistuu – Honda Super Cub 125 vm. 2022

Honda Super Cub

Ensi vuonna 64-vuotissyntymäpäiviään juhliva Honda Super Cub uudistuu, mutta arvolleen sopivan hillitysti ja perinteitä kunnioittaen.

Vuodesta 1958 yhtäjaksoisesti tuotannossa ollut Honda Super Cub nähdään myös jatkossa Euroopan markkinoilla. Honda nimittäin tekee Super Cubiin ensi kaudeksi Euro 5 -päivityksen, joka mahdollistaa mallin myynnin Euroopan markkinoilla jatkossakin. Yli 100 miljoonaa kappaletta valmistettu ja valmistusmäärällään maailman myydyimmän moottoriajoneuvon titteliä kantava Super Cub uudistuu arvolleen sopivasti, hillitysti ja niin että perinteinen ulkonäkö säilyy ennallaan.

Honda Super Cub
Vertailun vuoksi nuoruuskuva vuodelta 1958.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Uusi mutta perinteinen moottori

Honda kertoo ilmajäähdytteisen yksisylinterisen moottorin olevan täysin uusi ja entistä tehokkaampi. Sylinterin halkaisijaa on pienennetty ja iskunpituutta kasvatettu niin, että iskutilavuus on säilynyt 124 kuutiosenttimetrissä. Tehonkasvu ei ole kovin räjähtävää, sillä teknisten tietojen mukaan tehoa on edeltävään malliin verrattuna tullut lisää maltilliset 0,1 kilowattia.

Pakoputken ulkopuolen muotoiluun ei ole tyylisyistä koskettu, mutta sisuskaluihin kylläkin. Edeltävän mallin kaksi erillistä katalysaattoria on korvattu yhdellä tehokkaammalla katalysaattorilla. Vaihteisto säilyy nelivaihteisena, ja automaattikytkimen ansiosta sen käyttö on yhtä helppoa kuin ennenkin. Avaimeton käyttöjärjestelmä oli Super Cubissa jo viime vuonna ja säilyy luonnollisesti uudessakin mallissa.

Honda Super Cub

Vieläkin pienempi kulutus

Polttoaineenkulutuksen luvataan Euro 5 -päivityksen myötä vähentyneen. Edeltävälle mallille mittasimme koeajossa 1,85 litran kulutuksen, jolloin minimaalisen 3,7 litran polttoainesäiliön sisältö riitti tasan 200 kilometrin matkalle. Nyt kulutus on valmistajan mukaan 1,5 litraa ja toimintamatka tankillisella noin 250 kilometriä.

Honda Super Cub

Ulkoisesti vuoden 2022 mallin tunnistaa kaksipaikkaisuudesta. Vielä viime kaudella Super Cub myytiin Suomessa yksipaikkaisena, mutta kenties tehokkaamman moottorin ansiosta siihen on nyt lisätty istuin ja jalkatapit myös matkustajalle. Kaksipaikkaisuuden takia myös jousitusta on uusittu sekä edessä että takana.

Moottori: yksisylinterinen, ilmajäähdytteinen nelitahtimoottori, 124 cc
Teho: 7,2 kW (9,7 hv) / 7 500 r/min
Vääntö: 10,4 Nm / 6 250 r/min
Voimansiirto: automaattikytkin, neljä vaihdetta, ketjuveto

Akseliväli: 1 245 mm
Istuinkorkeus: 780 mm
Tankin tilavuus: 3,7 litraa
Kulutus: 1,5 ltr / 100 km
Paino tankattuna: 110 kg

Teksti: Janne Huhtala Kuvat: Honda

Luetuimmat