9.3.2019

Klassista, kromia ja keinotekoista pullistelua: katsaus Geneven autonäyttelyn vannemuotiin

Geneven vannemuoti / Ferrari F8 Tributo

Mikäli Geneven autonäyttelystä voi vetää johtopäätöksiä, aletaan vanteiden muotoja venyttämään renkaiden kylkiä maalaamalla. Kuka tuo ratkaisun ensimmäisenä tuotantoon?

Vanteet tekevät auton, sanoo vanha sananlasku. Tutustuimme Geneven autonäyttelyn vannetarjontaan tuotantoautojen, konseptien ja tuningautojen osalta. Joukosta nousi esiin yksi mielenkiintoinen trendi.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Klassinen design toimii yhä

Avauskuvan Ferrari F8 Tributo edustaa klassista päätä. Klassinen viiden kaksoispuolan rakenne muistuttaa takavuosien Ferrarien vanteita, mutta näyttää samalla modernilta.

Geneven vannemuoti / Alfa Romeo Tonale

Toinen klassinen huippusuoritus löytyy Alfa Romeo Tonale -konseptiauton alta. Phonedialiksi kutsuttu Alfa-klassikko skaalautuu upeasti suurempiin tuumakokoihin ja näyttää aina yhtä hyvälle.

Raskaampaa ilmettä

Geneven vannemuoti / Mercedes-AMG GT63

Mercedes-AMG oli tuonut näyttelyosastolle GT 63S 4-Door Coupén, jonka vanteet henkivät vahvasti 90-luvun AMG-mallien viisipuolaisiin "Monoblock" vanteisiin.

Geneven vannemuoti / Hispano Suiza Carmen

Espanjalainen Hispano Suiza oli maineikas arvoautovalmistaja toiseen maailmansotaan saakka. Nyt merkki yrittää paluuta Carmen-mallillaan. Inspiraatiota muotoihin on haettu vanteita myöten 1930-luvun Hispano Suiza Dubonnet Xeniasta.

Geneven vannemuoti / Klassen

Raskaampaa tyyliä edustaa myös Mercedes-Benzejä rakentavan Klassenin näkemys S-sarjan vanteista.

Hiilikuitu on yhä muodissa

Geneven vannemuoti / Peugeot Sport Engineered 508

Aivan oma tyylisuuntansa on hiilikuidun käyttö vanteissa – joko koristeena tai kantavana materiaalina. Concept 508 Peugeot Sport Engineeredin kokonaisuuden kruunaavat keltaiset jarrusatulat.

Geneven vannemuoti / Nissan GT-R50 Italdesign

Hiilikuituun luottaa myös Nissan GT-R50 by Italdesign, joka julistaa sekä Nissan GT-R:n että Italdesignin viisikymppisiä. Auto esiteltiin ensimmäisen kerran Goodwood Festival of Speedissä kesällä 2018.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Katso minua!

Geneven vannemuoti / Mansory

Villimpää näkemystä vanteista – ja autojen ulkonäöstä muutenkin – löytää Genevessä aina Mansoryn osastolta. Saksalainen tuningpaja ei paljoa kanta-autoa kunnioita: osastolta löytää kaikkea rakennetuista Mercedes-Benzeistä uudella aerodynamiikkapaketilla moukattuun Bugatti Chironiin saakka.

Geneven vannemuoti / Mansory Ventatus Lamborghini Urus

Mansory Ventatus on uudelleenmuokattu Lamborghini Urus.
Geneven vannemuoti / Mansory Carbonardo Lamborghini Aventador

...ja Mansory Carbonardo on hiilikuitupinnoitteen saanut versio Lamborghini Aventadorista.

Vahva tyyli toimii

Geneven vannemuoti / Audi e-tron GT

Audi e-tron GT Concept on esitelty jo enn en Geneveä, mutta mitä väliä: näitä vanteita kehtaa esitellä uudelleenkin.

Geneven vannemuoti / Polestar 2

Vanteen ja jarrusatulan kokonaisuus kruunaa myös Polestar 2 -mallin ulkonäön. Toivottavasti Brembon jarrusatulat säilyttävät pirteän värinsä myös tuotantomalleissa.

Geneven vannemuoti / Pininfarina BattistaPininfarina Battista on italialaisen muotoilutalon piensarjatuotantoon tuleva täyssähköinen hyperauto. Suorituskyky on ainakin paperilla huima, mutta muotopuoli on varsin tavanomainen vanteita myöten.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vannejatkeet saapuvat?

Geneven vannemuoti / Bugatti La Voiture Noire

Bugattin "maailman kalleimmaksi autoksi" tähtäävä La Voiture Noire on huima peli, mutta vanteet ihmetyttävät: miksi puolia on pitänyt jatkaa maalaamalla renkaiden kylkiä?

Geneven vannemuoti / Subaru Viziv Adrenaline

Bugatti ei ollut näyttelyssä yksin: samaa kikkaa käytti myös Subarun konseptiauto Viziv Adrenaline...

Geneven vannemuoti / Renault EZ Ultimo

...sekä jo viime vuodesta tuttu Renault EZ Ultimo. Saa nähdä siirtyykö moinen trendi tuotantoon saakka. Se asettaa toki tuotantoteknisiä haasteita, mutta toisaalta ratkaisulla rengasvalmistaja voisi varmistaa asiakkaan ostavan myös seuraavan rengassarjan samalta alkuperäistoimittajalta.

Pinnavanteella paikkansa

Geneven vannemuoti / Morgan

Klassisia pinnavanteitakin voi Geneven näyttelyhallista löytää: tietysti Morganin osastolta.

Teksti ja kuvat: Lauri Ahtiainen

Luetuimmat