15.7.2023

Koeistuttu: kirjaimellisesti räätälöity – viisi kappaletta valmistettava Bentley Continental GTC Speed Huntsman Edition on saatavilla vain yhdestä liikkeestä koko maailmassa

Kuva Benjamin Helander

Käsityönä viisi kappaletta valmistettava avo-Bentley on kolmen kuninkaallisen hovihankkijan ja Britannian tunnetuimman koriräätälin yhteistyötä.

Tämä on viimeisiä kertoja, kun näemme ylipäätään minkäänlaista versiointia W12-moottorisesta Bentleystä. Crewe'ssa on valmistettu vuodesta 2003 lähtien yli 100 000 W12-moottoria, ja kyllä, tämä kuuluu viimeisten joukkoon. Voimanlähde ei kuitenkaan ole näin historiallisessakaan kontekstissa pääasia, kun on kyse Huntsman Editionista.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kuninkaallista räätälöintiä

Bentley siis valmistaa Continental GTC Speed Huntsman Editionia ainoastaan viisi kappaletta, ja kun ne lasketaan yhteen viiden Huntsman-Bentaygan kanssa, päästään kokonaismäärään kymmenen kappaletta. Jokainen asiakkaille toimitettava yksilö luonnollisesti personoidaan heidän toiveidensa mukaisiksi.

Moottorilla oli tilaisuus koeistua Continentalin Huntsman -näkemys Jack Barclay'lla Berkeley Squaren kulmassa Lontoon Mayfairissa. Tarkemmin sanottuna se oli myös ainoa tilaisuus koeistua Continentalin Huntsman -näkemys yhtään missään, sillä erikoisuus on toteutettu yhteistyössä tämän liikkeen kanssa, eikä sitä mistään muualta saakaan.

Ai niin, Jack Barclay on maailman suurin ja vanhin Bentley-liike. Jack Barclay on toiminut nykyisissä tiloissaan Mayfairissa vuodesta 1953, mutta yrityksen juuret juontavat vuoteen 1927. Jack Barclay on myös Royal Warrant eli kuninkaallinen hovihankkija. Sen tiloissa huolletaan itse kuninkaan 12 miljoonan punnan arvoinen Bentley State Limousine. Myös Bentley on tietenkin hovihankkija.

Jack Barclay'n henkilökunta tarjoaa tulijalle erittäin hienon vastaanoton, vaikka tietäisivät, ettei hän ole sanan varsinaisessa merkityksessä asiakas.

Sitten siihen, mistä kaunotar on saanut nimensä. Huntsman - sekin kuninkaallinen hovihankkija - on vuonna 1849 Savile Row'n varteen Mayfairiin perustettu maailmanluokan räätäli. Erityisesti miesten pukuihin, asusteisiin sekä nahkatuotteisiin keskittyvän Huntsmanin asiakkaisiin ovat vuosisatojen varrella kuuluneet muiden muassa kuningatar Viktorian lisäksi useat hänen seuraajistaan, Espanjan, Ruotsin ja Tongan kuninkaallisia, presidentti Ronald Reagan sekä esimerkiksi Brad Pitt.

On siis ilmiselvää, että tällainen räätäli ei suunnittele sisustaa ihan mihin tahansa autoon.

Tyyli kohtaa nopeuden

Tietystä pisteestä lähtien nämä kaksi asiaa sulkevat toisensa pois, mutta Continental Speed Huntsmanissa ei selvästikään olla vielä siinä pisteessä. Mullinerin niin ikään käsin valmistama kori verhoutuu harmaaseen satiiniväriin. Vastapainona toimivat kiiltomustat osat, mukaan lukien 22-tuumaiset vanteet.

Jack Barclay'n showroomissa esitellyssä 332 000 punnan yksilössä oli muiden Huntsmanien tapaan 6-litrainen W12, joka tuottaa 660 hevosvoimaa tehoa ja 900 newtonmetriä vääntöä. Huippunopeus on 335 hevosvoimaa ja nollasta sataan päästään 3,6 sekunnissa.

Auto on siis hurjan nopea, mutta kuten Moottorin taannoin koeajama Flying Spur V8, se ei kyllä näytä sitä paljon ulospäin, eikä varsinkaan sisätilojensa osalta. Huntsmanin pääleikkaajan ja luovan johtajan Campbell Careyn suunnittelema sisusta on hyvin levollinen, osin jopa raskastekoinen, ja täynnä yksityiskohtia, jotka kertovat nopeuden sijaan ultraluksuksesta.

Huntsman on yhdistänyt nelisakaraisesta kuosista koostuvan tavaramerkki-tweedinsä Beluga- ja Porpoise-nahkaan. Käsin ommeltujen tikkausten määrä on hurja ja pääntuistahan löytyvät Bentley-logojen sijaan räätälin oma tunnus. Galaxy Stone -somiste-elementti on suunniteltu mukailemaan kiiltävää graniittipinnoitetta.

Toisin kuin Bentayga LWB Huntsman, Conti GTC ei ole äärimukava Azure vaan Speed. Mukavuudessa ei toki siltikään ole moitteen sijaa verrattuna 99,97 prosenttiin kaikista maailman automalleista - paitsi ehkä takapenkillä, jonka kyllä on pakko sanoa olevan noin 170-senttisellekin jämpti. Autohan on suunniteltu nautittavaksi koko rahalla etupenkeiltä käsin.

Teksti ja kuvat: Benjamin Helander Lähteet: Jack Barclay, Bentley, Huntsman

Luetuimmat