17.11.2015

Kosketusnäyttöjen tulevaisuus on haptinen

Kosketusnäytön painikkeiden luvataan tuntuvan niin realistilta, että käyttäjät pystyvät käyttämään eri toimintoja näyttöön katsomatta. Silmät pysyvät siis näytön sijaan tiessä.

Boshin vuorovaikutteinen kosketusnäyttö pokkasi arvostetun CES 2016 -innovaatiopalkinnon. Palkittu kosketysnäyttö edustaa haptista teknologiaa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että silmämääräisesti sileän näytön painikkeet tuntuvat erilaisilta ja ovat tunnistettavissa näyttöä koskettamalla. Käyttäjä voi myös valita eri toimintoja painalluksen vahvuutta muuntelemalla.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kosketusnäytön tuntopalautteen ansiosta käyttäjät voivat ohjata auton infotainment-ratkaisuja – esimerkiksi navigaattoria, radiota tai älypuhelimen toimintoja – pelkän näytön avulla. Kosketusnäytön painikkeiden luvataan tuntuvan käteen niin realistilta, että käyttäjät pystyvät käyttämään eri toimintoja näyttöön katsomatta. Silmät pysyvät siis näytön sijaan tiessä.

– Ratkaisussamme mekaanisten painikkeiden käytettävyys yhdistyy kosketusnäytön etuihin, mikä parantaa käytön helppoutta merkittävästi, sanoo Boschin Car Multimedia -divisioonan johtaja Manfred Baden.

Arkipäiväistyy nopeasti

– Uskomme, että kehittämämme innovatiivinen teknologia menestyy markkinoilla nopeasti, Baden arvioi.

CES Innovation Awards -tunnustuspalkinnot jaetaan tapahtuman parhaille tuotteille vuosittain. Aikaisemmin, vuonna 2013, Bosch sai Car Tech -kategorian Best of CES -palkinnon Chevroletille toteuttamastaan MyLink -järjestelmästä.

Vuorovaikutteisuus lisää ajoturvallisuutta

Uusi kosketusnäyttö on valmistajansa mukaan ainutlaatuisen vuorovaikutteinen. Kosketettaessa se vastaa sekä tuntopalautteella että visuaalisin ja akustisin signaalein.

Kuljettajat tunnistavat eri painikkeet näytön pintastruktuurien perusteella: karkea, sileä tai kuvioitu pinta symboloi eri toimintoja ja käyttäjä kokee painavansa normaalia, mekaanista painiketta. Väärä painallus ei myöskään aiheuta välitöntä reaktiota: painike ei aktivoidu ennen kuin käyttäjä painaa sitä tiukemmin. Kaikesta tästä huolimatta haptisin ominaisuuksin varustettu näyttö ei poikkea tavanomaisesta kosketusnäytöstä ulkonäöltään.

Kosketusnäyttö tunnistaa myös painallusten paineen vaihtelun ja aktivoi sen perusteella eri toimintoja. Näyttö on varustettu sekä normaalilla kosketusanturilla että painalluksen vahvuutta mittaavalla anturilla. Erilaisten struktuurien tuntuma luodaan ohjelmistoratkaisuja ja jousitusmekaniikkaa hyödyntäen.

Lähde ja kuva: Bosh

Luetuimmat