14.1.2018

Kovan päivän Monkey: John Lennonin Honda Z50A huutokaupataan

John Lennonin Honda Z50A Monkey

Kun yksi 1900-luvun terävimmistä muusikoista tarvitsi menopelin kotitilalleen, oli valintana luonnollisesti 50-kuutioinen Honda. Nyt John Lennonin Monkey on tulossa huutokauppaan.

The Beatles tuskin kaipaa esittelyä musiikkihistoriassa, sen verran monen ikivihreän biisin taustalta löytyy luova duo Lennon–McCartney. Vuonna 1980 ammuttu Lennon oli monessa suhteessa monimutkaisin persoona Beatlesin rivistöstä, mutta kun Lontoon länsipuolella sijaitsevalla kotitilalla piti päästä liikkumaan näppärämmin, oli muusikkoneron valinta yksinkertaisen selkeä.

John Lennonin Honda Z50A Monkey

Nyt vuoden 1969 Honda Z50A, eli suomalaistenkin rakastama 50-kuutioinen Monkey-mopo, on tulossa huutokaupattavaksi klassikkopyöriin ja -autoihin erikoistuneelle H&H Classics -huutokauppatalolle. Pyörän käyttöhistoriaan kuului noin pari vuotta ajelua Tittenhurst Parkin tilalla, ennen Lennonin muuttoa Yhdysvaltoihin. Lennonilta pyörän osti moottoripyöräliikettä pyörittänyt Henry Graham, joka myi Hondan nykyiselle omistajalle, John Haringtonille, vielä vuonna 1971.

John Lennonin Honda Z50A Monkey

Pyörä on niin sanotusti 'matching numbers', eli runko ja moottori ovat alkuperäiset, ja pyörä on huutokauppalistauksen mukaan käyttökunnossa. Koska pian 50 vuotta täyttävä mopo on entisöimätön, kannattanee käyttöpeliksi harkita jotain toista yksilöä, mutta valikoivalla entisöinnillä yksilössä on huima arvopotentiaali. Itse Monkeyn lisäksi mukana tulee koko joukko papereita aina Hondan kirjeestä vanhoihin rekisteröintitodistuksiin.

John Lennonin Honda Z50A Monkey

Iso-Britannian markkinoille Honda Z50A saapui vuonna 1969 markkinanimellä Mini Trail, kertoen etujousituksesta ja 8-tuumaisista renkaista. Etuhaarukan jousia kuvaillaan 'melko sienimäisiksi' ja takarenkaan alle barin ilmanpaine on suunniteltu juttu töyssyjen pehmentämisen kannalta. Moottorina on Hondan tuttu 49cc nelitahtimoottori, josta saadaan liikkumiseen riittävät 1,95 hevosvoimaa 5 000 r/min kierrosnopeudella. Vaihteisto on kolmivaihteinen ja se on varustettu Hondan automaattikytkimellä.

Lennonin XUC 91H Monkey saapuu myyntiin 4.3.2018 järjestettävässä moottoripyörähuutokaupassa ja sen myyntihinnaksi on arvioitu "yli 30 000 puntaa" (n. 34 000 euroa).
– Luonnollisesti olemme innoissamme, että saamme harteillemme tämän pyörän myynnin ja markkinoinnin, huomioiden sen poikkeuksellinen historia, kommentoi H&H Classicsin moottoripyöräosaston johtaja Mark Bryan.

Lähde ja kuvat: H&H Classics

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat