12.11.2020

Kysy Autoista: miksi sähköautolla ei voi vetää peräkärryä?

Kysy Autoista

Uudessa juttusarjassa Moottorin toimitus vastaa lukijoiden kysymyksiin.

Kysymys: miksi sähköautolla ei voi vetää peräkärryä?

Vastaus: Toki sähköautolla voi vetää peräkärryä. Sähkövoimalinja ei ole mikään este, ja markkinoilta löytyy lukuisia vetokykyisiä sähköautoja.

Esimerkiksi Teslan Model X voi vetää 2 250 kg jarrullista peräkärryä. Myös monet muut kookkaat katumaasturit kykenevät vetämään suuria massoja: esimerkiksi Audi E-tron 50 vetää 1 800 kiloa, samoin Mercedes-Benz EQC.

Eikä peräkärryn veto ole suinkaan kalleimpien ja suurimpien sähköautojen ominaisuus: Volkswagenin alkuvuodesta saapuva ID.4-sähkömaasturi vetää 1 000 kg julkaistavassa 1St-mallistossa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Taustalla varovaisuus

Mistä moinen harhaluulo sähköauton vetokyvyttömyydestä sitten johtuu?

On totta, että ensimmäisillä sähköautoilla ei peräkärryä vedelty, ja vieläkin osa valmistajista sallii lähinnä tyhjän peräkärrin vetämisen  – esimerkiksi mallivuoden 2021 Hyundai Kona Electriciin saa vihdoin vetokoukun, mutta vetomassa on vain 300 kg. Polkupyörätelineeksi se toki sopii erinomaisesti.

Syy on varovaisuudessa: autonvalmistajat haluavat alkuun varmistua sähkövoimalinjan toimivan ennen haasteellisuuden kasvattamista. Peräkärryn lisämassa kun vaatii sähkömoottorilta suurempaa tehoa, mikä taas näkyy ajoakun kasvaneessa jäähdytystarpeessa. Akku on voimalinjan herkin komponentti, ja ylikuumeneminen voisi johtaa käyttöiän lyhenemiseen.

Koleassa ja tasaisessa Suomessa moinen ei ehkä tapahtuisi helposti, mutta ajoneuvoja ei suunnitella vain pohjoisen tarpeisiin: saman sähköauton täytyisi selvitä kärryn vetämisestä helteisen Espanjan vuoristossakin.

Peräkärrymahdollisuus tullee yleistymään lähivuosina, kun autonvalmistajien kokemus voimalinjojen ja akkujen jäähdytyksen toimivuudesta karttuu.

Teksti: Lauri Ahtiainen Grafiikka: Jari Saarentaus

Kysy autoista

Jätä meille autoaiheinen sinua askarruttava kysymys. Toimituksemme vastaa viikoittain moottori.fi:ssä tulleisiin kysymyksiin. Voit myös lähettää kysymyksesi suoraan sähköpostilla kysyautoista [ät] moottori.fi.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Luetuimmat