3.12.2020

Kysy autoista: saako sähköautoa ladata tavallisella jatkojohdolla?

Kysy Autoista

Ulkopistorasiat eivät aina ole sähköauton lataamisen kannalta sillä kaikkein optimaalisimmalla paikalla, jolloin jatkojohdon käyttäminen saattaa houkutella.

Lain puolesta sähköauton lataamiselle jatkojohdon kanssa ei ole esteitä. Käytännössä kaikki tahot kuitenkin suosittelevat vahvasti, ettei jatkojohtoa käytettäisi sähköauton lataamisessa. Tällaisen kannan ovat ilmaisseet muun muassa sähköalan standardisointijärjestö Sesko, Kiinteistöliitto ja Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes.
Seskon viestintä- ja ryhmäpäällikkö Vesa Linja-Ahon mukaan jatkojohtojen käytön ajoakkujen lataustarpeisiin kieltää käytännössä juridisetkin syyt.

– Latausjohtojen käyttöohjeissa kielletään jatkojohdon käyttö, joten silloin yksiselitteisesti jatkojohtoa ei tule käyttää. Turvallisuusnäkökohtien lisäksi kannattaa muistaa, että mahdollisessa vahinkotilanteessa vakuutusyhtiö todennäköisesti vetoaa siihen että tuotetta on käytetty käyttöohjeen vastaisesti ja voi alentaa korvausta ja pahimmassa tapauksessa evätä sen kokonaan.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lämpötilan tarkkailu ei toimi jatkojohdon kanssa

Siihen, ettei jatkojohtojen käyttöä suositella sähköautojen latauksessa on useita käytännön syitä. Linja-Ahon mukaan esimerkiksi osassa sukolatausjohtoja on lämpötila-anturoitu pistotulppa, joka toimii eräänlaisena suojausmenetelmänä jota tarvitaan varsin suuren ja jatkuvan kuormituksen tarkkailussa.

Tulpan kuumentuessa latausvirtaa rajoitetaan tai jopa lopetetaan kokonaan. Jos jatkojohdon pistotulppa ja seinäpistorasia kuumenevat esimerkiksi huonon liitoksen takia, latauslaitteen lämpötila-anturi ei pysty havaitsemaan tätä kuumenemista vaan syöttää edelleen täyttä latausvirtaa. Tämä voi johtaa pahimmillaan tulipaloon.

Lisäksi automaattinen poiskytkentä ei välttämättä toimi luotettavasti pitkän jatkojohdon kanssa. Tämä tarkoittaa vikatilanteessa että sulake tai johdonsuojakatkaisin eivät välttämättä toimi kuten tarkoitettu.

Kysy autoista

Jätä meille autoaiheinen sinua askarruttava kysymys. Toimituksemme vastaa viikoittain moottori.fi:ssä tulleisiin kysymyksiin. Voit myös lähettää kysymyksesi suoraan sähköpostilla kysyautoista [ät] moottori.fi.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Teksti: Eetu Kokkonen Lähteet: Sesko Grafiikka: Jari Saarentaus

Luetuimmat