20.9.2018

Liikennevakuutuksen laajennusaie uhkaa nostaa autoilijoiden kustannuksia

vakuutusturva

EU:n halu muuttaa direktiiviä ja ulottaa vakuutusturva sähköavusteisiin kulkupeleihin tuo muutospaineita myös suomalaiseen käytäntöön.

Euroopan parlamentissa valmisteltava direktiivimuutos vaikuttaisi uusien sähköavusteisten kulkupelien liikennevakuuttamiseen – sen seurauksena autoilijoiden ja motoristien maksamat liikennevakuutusmaksut uhkaavat nousta.

Komissio ajaa linjausta, jossa uudet sähköavusteiset kulkupelit kuten sähköpotkulaudat, Segwayt ja sähköavusteiset polkupyörät saisivat liikennevakuutuksen suojan. Vahinkojen korvauskustannukset uhkaavat kuitenkin jäädä muiden kulkijoiden kontolle, mikäli Suomen suunnittelema kansallinen linjaus asian ratkaisemiseksi toteutetaan. Autoliiton mielestä linjaus sotisi yhdenvertaisuutta vastaan.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Autoliitto: kestämätön linjaus

Suomi eli valtioneuvosto on harkitsemassa liikenne- ja viestintäministeriön valmistelun pohjalta kuitenkin omaa linjausta asian ratkaisemiseksi. Sen mukaan sähkökulkupeleihin mahdollisesti sovellettaisiin liikennevakuutusta mutta niiden käyttäjät kuitenkin vapautettaisiin vakuuttamisvelvollisuudesta eli vakuutusmaksuista. Ja korvauksista vastaisi Liikennevakuutuskeskus, jonka toiminta rahoitetaan liikennevakuutusmaksuista.

Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen kummeksuu valmisteltavana olevaa tulkintaa yhdenvertaisuuden näkökulmasta. Niemisen mielestä on kestämätöntä, että jokin liikkujaryhmä on liikennevakuutusturvan piirissä, mutta vapautettu vakuutusmaksuista.

– Ei se ole hyväksyttävää, sillä tällöinhän muut eli tavalliset autoilijat ja motoristit joutuvat maksumiehiksi muista kuin omista liikennevahingoistaan, Nieminen huomauttaa.

Nieminen pitää kestämätöntä käytäntöä, jossa toisten liikkumisvälineiden käytöstä aiheutuneet vahingot tulevat muiden vakuuttamisvelvollisten ajoneuvolajien maksettavaksi.

Yhdenvertaisuutta ja suuria korvauksia

Kyse on paitsi periaatteesta ja yhdenvertaisuudesta, myös merkittävistä rahasummista. Suomessa liikennevakuutuksen korvaavuus on eurooppalaisessa mitassa erittäin kattava. Lakisääteisestä liikennevakuutuksesta maksetaan liikennevahingoista henkilöille koituvat hoito- ja kuntoutuskulut. Suomessa ajoneuvon kuljettaja voi saada korvauksen oman ajoneuvon liikennevakuutuksesta.

Näiden kulujen kattamisen suhteen Autoliiton Pasi Niemisellä on selkeä näkemys.

– Lähtökohtaisesti kaikkien vakuutettujen tulee myös osallistua liikennevakuutusjärjestelmän rahoittamiseen. Näin erityisesti, jos korvattavuuteen kuuluu myös kuljettajien itselleen aiheuttamat vahingot.

­– Asiassa on kysymys vakuutusmaksuista eikä verottamisesta, Nieminen tähdentää.

Vakava loukkaantuminen kuten kaatumisen aiheuttama pysyvä aivovamma, voi johtaa pysyvään työkyvyttömyyteen. Jos tapauksessa ei ole kyse törkeästä huolimattomuudesta tai tahallisuudesta, korvaa liikennevakuutus tyypillisesti uhrin toimeentulon 65-vuotiaaksi – ja maksaa eläkettä tämän jälkeen.

Liikennevahingossa pysyvästi vammautuneen ammatista ja koulutuksesta riippuen, korvaussummat, esimerkiksi 40 vuoden työuran ajalta laskettuna, voivat tarkoittaa yhtä tapausta kohden usean miljoonan euron korvauksia.

Teksti: Marko Jokela

Luetuimmat