19.12.2018

Linja-automalliston turvallisuushuippu – Mercedes-Benz Tourismo M/2

Mercedes-Benz Tourismo M/2

Tämä uutuus yhdistää jokseenkin kaikki valmistajansa kaupunkilinja-autoihin ja pitkän matkan turistilinja-autoihin saatavissa olevat turvallisuusjärjestelmät.

Driving Experience 2018 -tapahtumassa koeajatettu Mercedes-Benz Tourismo M/2, on linja-auto, jossa yhdistyvät valmistajan mukaan turvallisuusosaaminen ja nykyaikaiset, kuljettajan työtä helpottavat avustinjärjestelmät.

Tourismon vakiovarusteisiin kuuluvat muun muassa erittäin tehokkaiksi luonnehditut jarrut ja ajovalot, ergonomisesti toteutettu ohjaamo, erinomaisen näkyvyyden takaavat sivupeilit sekä avustinjärjestelmät kuten ESP-ajonvakautus, ABA 4 -aktiivinen jarruavustin sekä kaista-avustin. Valinnaisvarusteena autoon saa Sideguard Assist -sivuvalvonta-avustimen. Matkustajia ja kuljettajaa varjelee auton luja etutörmäyssuoja Front Collision Guard. Moottoritilan palohälytysjärjestelmä on vakiovaruste.

Linja-autoon ahdetun varustelun määrä on kieltämättä komea, mutta pelkän markkinoinnillisen sanahelinän sijaan se tarjoaa vastinetta myös käytännössä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Komea lista, mutta mitä se tarkoittaa?

ABA 4 on aktiivinen jarruavustin, joka on vuodesta 2019 vakiovaruste pitkän matkan turistilinja-autoissa. Järjestelmä reagoi paitsi ajoneuvoihin, myös jalankulkijoihin, ja käynnistää hätäjarrutuksen havaitessaan auton edessä esteen tai muita liikkujia. Varoitusten jälkeen auto voi jarruttaa osittain tai tehdä täysjarrutuksen ja näin estää tai lieventää törmäyksen seurauksia. Jarrutuavustimen toiminta perustuu tutkajärjestelmään.

Ennakoiva jarruavustin toimii periaatteessa hyvin samaan tapaan kuin aktiivinen jarruavustin. Havaitessaan törmäysriskin se varoittaa kuljettajaa äänimerkillä ja visuaalisesti punaisella varoituskolmiolla kojelaudassa. Samalla järjestelmä aloittaa osittaisen jarrutuksen. Kuljettaja voi koska tahansa ottaa auton hallintaansa jarruttamalla tai ohjausliikkeellä. Ennakoiva jarruavustin ei kuitenkaan tee automaattista hätäpysäytystä, joka pienentää loukkaantumisriksiä linja-auton sisällä, erityisesti seisovien matkustajien osalta.

Ajovakauden hallintajärjestelmä ESP tuli vakiovarusteeksi Mercedes-Benzin pitkän matkan linja-autoihin jo vuonna 2003. Sen toiminta perustuu tietoon etupyörien kääntökulmasta, auton nopeudesta ja kiihtyvyydestä, ja tarkoituksena on estää auton suistuminen vaaralliseen luistoon.

Mercedes-Benz Tourismo M/2

Etutörmäyssuoja ja törmäysvoiman rahjoitin ovat passiivisia turvajärjestelmiä, jotka suojaa kuljettajaa ja edessä istuvaa matkanjohtajaa nokkakolarissa. Alleajosuoja estää törmännyttä ajoneuvoa ajautumasta linja-auton keulan alle, ja linja-auton keulan törmäyselementit suuntaavat törmäysenergioita ja estävät ohjauspyörän, polkimien ja istuimen muodonmuutoksia. Rajussa etutörmäyksessä koko istuin siirtyy taaksepäin, mikä parantaa kuljettajan selviytymismahdollisuuksia.

Viereystila-avustin seuraa kuljettajan tilaa reaaliajassa ohjausliikkeiden, jarrujen ja suuntavilkun käytön, ajonopeuden ja vuorokaudenajan mukaan. Jos ajotapa muuttuu järjestelmän muodostamasta profiilista poikkeavaksi, ehdottaa auto kuljettajalle taukoa.

Tutkan varassa toimiva älykäs vakionopeussäädin seuraa edessä ajavia ajoneuvoja, jarruttaa tarvittaessa aina kuljettajan säätämään turvaväliin saakka ja säilyttää halutun etäisyyden edessä ajavaan. Järjestelmä keventää ajamista maantieajossa ja moottoriteillä.

Törmäysvoiman rajoitin: Citaron keulan ainutlaatuinen törmäysvoiman rajoitin suojaa kuljettajaa vähentämällä häneen kohdistuvaa törmäysenergiaa

Jarruavustin tunnistaa hätäjarrutustilanteen sen perusteella, kuinka nopeasti jarrupoljinta painetaan ja nostaa välittömästi jarrupaineen tasoa huomattavasti. Tämä lyhentää pysähdysmatkaa ja auttaa ehkäisemään onnettomuuksia.

Jatkuvatoiminen alamäkirajoitin: Järjestelmä rajoittaa linja-auton vauhtia alamäessä, kun nopeus on saavuttanut 100 km/h:n rajan. Sen ansiosta nopeusrajoituksen tahaton ylittäminen on mahdotonta alamäkiosuuksilla.

Kaista-avustin hyödyntää tuulilasin taakse sijoitettua kameraa, seuraa reunamerkintöjä ja varoittaa, mikäli auto on ajautumassa pois omalta kaistalta. Reunaviivan ylityksestä ilmoitetaan värisyttämällä kuljettajan istuinta ylityksen puolella.

Sivuvalvonta-avustin ilmoittaa kuljettajalle jos jalankulkija, pyöräilijä tai ajoneuvo joutuu vaara-alueelle auton oikealle sivulle tai katveeseen. Jos potentiaalinen vaaratilanne jatkuu, seuraavassa vaiheessa kuljettajaa varoitetaan kolmiovalolla sivupeilissä tai A-pilarissa sekä värisyttämällä kuljettajan istuinta. Järjestelmä perustuu kahteen tutkasensoriin, jotka valvovat auton sivua 3,75 metrin leveydeltä ja koko kyljen matkalta ja lisäksi kahden metrin matkalta auton edestä ja takaa 0–36 kilometrin nopeusalueella. Yli 36 kilometrin nopeusalueella aina 100 kilometriin saakka sivuvalvonta-avustin seuraa kuljettajan siirtymistä oikealle kaistalle ja varoittaa tällöinkin kaistalla mahdollisesti olevista ajoneuvoista ja pyöräilijöistä.

Lähde ja kuvat: Mercedes-Benz 

Mercedes-Benz Tourismo M/2

Mercedes-Benz Tourismo M/2

Pituus/leveys/korkeus    13115/2550/3680 mm

Akseliväli                            6910 mm

Moottori/päästönormi        OM 470/Euro VI

Sylinterit/iskutilavuus         6/10677 cm3

Teho max                          335 kW (456 hv)/1600 rpm

Vääntö max                       2200 Nm/1100 rpm

Vaihteisto                          Mercedes-Benz GO 250-8 PowerShift

Etuakseli                           ZF RL 75 E, erillisjousitus

Ajoakseli                           Mercedes-Benz RO 440

Tavaratilan koko on kaksiakselisessa autossa 12,1 m3, ja se on varustettu savuhälyttimellä. Istumapaikkoja on 48.

Luetuimmat