19.1.2020

Lisää, enemmän lisää: Geely pohtii Aston Martinin pelastamista

Lisää, enemmän lisää: Geely pohtii Aston Martinin pelastamista

Taloudellisesti ahtaalla oleva Aston Martin ja aina yritysostoksista kiinnostunut Geely ovat sisäpiiriläisten mukaan harkinneet investointi- ja teknologiayhteistyötä.

Kiinalainen Geely ja sen miljardööriomistaja Li Shufu ovat keräilleet melkoisen määrän automerkkejä kiinalaiskonsernin talliin. Volvo Carsin ja Lotus Carsin lisäksi Zhejiang Geely Holding Group on ollut potentiaalinen osoite myös Tata Motorsin kanssa tehtävälle Jaguar Land Rover -yhteistyölle. Konserni on mukana myös Smartin sähköistymisessä ja yhtiöllä on Daimlerin kanssa pilottiohjelma yhteiskäyttöautoista.

Uusin kuvio liittää Geelyn talousvaikeuksissa olevan brittiluksusmerkki Aston Martiniin. Sisäpiirilähteiden mukaan Aston Martin ja Geely ovat jo neuvotelleet investointi- ja yhteistyökuviosta. Mahdollisesta teknologiayhteistyöstä olisi apua erityisesti Lotukselle. Geelyltä ei kommentoitu keskusteluja.

– Li Shufu uskoo, että autoala ei tarvitse niin monia pelaajia tulevaisuudessa. Geelyn onnistuminen Volvon kanssa on tehnyt yhtiöstä luottavaisemman, että se voi kehittyä nopeammin yritysfuusioiden kautta, kommentoi Haitong International Securitiesin analyytikko Shi Ji.

– Kiinalaiset yrittäjät näkevät kansainväliset hankinnat pikatienä liiketoiminnon kasvattamiseen. Geely on osoittanut maailmalle, että he saavat sen toimimaan, kiteyttää pääsihteeri Xu Haidong Kiinan autovalmistajien liitosta.

Geely ja Li ovatkin keränneet mainetta juuri Volvo-hankinnalla. Ruotsalaisvalmistaja uusi mallistonsa ja teknologiansa pikavauhdilla. Samalla Geely sai ajettua kustannukset alas jakamalla tekniikkaa muun Geely-konsernin kanssa ja siirtämällä tuotantoa Kiinaan.

– Perinteiset kiinalaiset yritykset ovat vahvoja tuotannossa, eivät niinkään brändäyksessä, teknologiassa ja bisnesmallissa, kommentoi Kiinan alueen johtaja Thomas Fang Roland Bergeriltä.

Autojen lisäksi Geely on mukana VoloCity-ilmataksiyrityksessä sekä valtionyhtiö China Aerospace Science and Industry Corporationissa, tarkoituksena kehittää yliäänijunia.

– Geelyn pyrkimyksenä on tulla kattavaksi liikkuvuusratkaisutoimittajaksi. He hyödyntävät epäorgaanista lähestymistä kiihdyttääkseen kehitystään ja he ovat onnistuneet siinä monia muita valmistajia paremmin, kommentoi analytiikkayhtiö Automobilityn johtaja Bill Russo.

Lähde: Automotive News Kuvituskuva: Aston Martin

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat