12.9.2020

Lucid Air – maailman nopein täyssähköinen sedan varattavissa

Lucid Air Exterior

Lucid Air on nyt varattavissa 900 euron summaa vastaan. Se lupaa olevansa maailman nopein täyssähköinen sedan yli 1000 hevosvoiman tehoillaan.

Lucid Air lupailee ensi keväälle 1 080 hevosvoimaa ja 832 kilometriä EPA-standardin mukaista toimintamatkaa yhdellä latauksella. Samaan aikaan sille lupaillaan maailman nopeinta latausta. Tämä on uskomatonta, mutta voiko se olla totta.

Lucid Air Interior

Amerikkalainen yritys on perustettu vuonna 2007 nimellä Atieva keskittyen akkujen ja sähköisten voimalinjojen valmistamiseen aina vuoteen 2014, jolloin yritys ilmoitti kehittelevänsä ensimmäistä autoaan. Vuonna 2016 nimeksi vaihtui Lucid Motors ja vielä saman vuoden aikana esiteltiin ensimmäinen Lucid Air -prototyyppi. Nimi on ehkä osalle tuttu Formula E -sarjan akkupakettien toimittajana.

– Lucid Motorsia ajaa tahto tehdä sähköautoista yhä parempia. Siten autamme koko alaa siirtymään eteenpäin, ja vauhditamme siirtymää kestävään autoiluun, sanoo Lucid Motorsin toimitusjohtaja ja teknologiajohtaja Peter Rawlinson.

Lucid Air Exterior

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tehoa, tehoa

Nelivetoinen Lucid Air tarjoaa jopa yli 1 080 hevosvoimaa tehoa ja suoritusarvoista luvataan sen verran, että Lucid Airilla ajaa neljännesmailin toistuvasti 9.9 sekunnissa tai alle. Tähän mennessä se on ainoa sähköautosedan, joka pääsee kyseisen matkan alle 10 sekunnissa. Lucid Airin tehoa täydentää 832 kilometrin EPA-standardin mukainen toimintasäde yhdellä latauksella.

Lucid kertoo hyödyntäneensä Airin akkuja suunnitellessaan 10 vuoden kokemusta ja yli 32 miljoonan kilometrin todellisten olosuhteiden testaustuloksia. Akun kapasitetti on 113 kilowattituntia ja erityishuomiota ovat saaneet akustonvalvontajärjestelmä (BMS), kennorakenne ja korkea energiatiheys.

Lucid Air Exterior

Akun lisäksi toimintamatkan kannalta olennaista on auton energiankulutus, johon ajovastukset vaikuttavat. Airin kerrotaan saavuttaneen Windshearin tuulitunnelissa ilmastuskerroin 0,21, joka tekee siitä valmistajansa mukaan maailman aerodynaamisimman luksusauton.

Elokuun puolella Moottori kirjoitti enemmänkin latauksesta edellisten Lucid Air -paljastusten yhteydessä. Kerrataan kuitenkin sen verran, että valmistaja lupaa kyseessä olevan maailman nopeimmin ladattava sähköauto. Lukemina tämä tarkoittaa 483 kilometrin toimintasädettä vain 20 minuutin latauksella – kunhan jostain löytyy riittävän tehokas latausasema.

Lucid Air Exterior

Tilaa, tilaa

Lucidin itse kehittämä voimansiirto on mahdollistanut auton sisätilojen optimoinnin. Air hyödyntää Lucid Electric Advanced Platform (LEAP) -perusrakennetta, jolle kaikki tulevat Lucidin autot rakennetaan. Lucid Motors väittää valmistavansa aikaisempaa pienempiä, mutta samalla tehokkaampia sähkömoottoreita minimoimaan sähköisen voimansiirron viemää tilaa.

Lucid Air Interior

– Kun aloitimme suunnittelemaan ensimmäistä autoamme, kieltäydyimme kompromisseista. Me päätimme, että me haastamme jokaista yksityiskohtaa, oli kyse sitten suorituskyvystä, innovatiivisuudesta tai ylellisyydestä, kertoo Lucid Motorsin suunnittelusta vastaava johtaja Derek Jenkins.

Lukuarvoja emme vielä saaneet, mutta valmistajaa lupaa Lucid Airista löytyvän sähköautojen suurimmat tavarasäilytystilat niin auton edessä kuin takanakin. Näitä on myös mahdollisuus jakaa kahteen eri tasoon.

Lucid Air Interior

Sisätiloissa katseet kääntää kaareva 34-tuumainen 5K-tarkkuuteen yltävä näyttö, joka näyttäisi leijuvan kojelaudan päällä. Digitaalinäyttöjä täydentävät kuitenkin yhä fyysiset säätimet muun muassa ilmastoinnin säätämiseen, joka kuulostaa varsin viisaalta ratkaisulta käytettävyyden kannalta. Lisäksi apuna on Amazon Alexa -ääniohjaus.

Lucid Airissa on kuljettajan avustinjärjestelmä Lucid DreamDrive. Se tarkoittaa 32 anturia, jotka kattavat näkö-, tutka- ja ultraäänitiedot, sekä valotutkateknologian. DreamDriven pitäisi mahdollistaa autonomian tasot 2 ja 3.

Lucid Air Exterior

Maksaa, maksaa

Lucid Air tulee saataville Pohjois-Amerikassa neljällä eri mallilla, joiden hinnat ovat jo selvillä. Ensimmäisenä myyntiin tulee lippulaivamalli Air Dream Edition hintaan 169 000 dollaria. Tämän luvataan tarjoavan täydet 1 080 hevosvoimaa ja värivaihtoehtoja on kolme: Stellar White, Infinite Black tai Eureka Gold sisätilojen yhdistäessä nahkaa ja hopeoitua eukalyptuspuuta.

Lucid Air Exterior

Vielä saman vuoden 2021 aikana myyntiin luvataan myös Air Grand Touring (139 000 dollaria) ja Air Touring (95 000 dollaria). Nämä mallit tarjoavat 800 hevosvoimaa (Air Grand Touring) tai 620 hevosvoimaa (Air Touring). The Air Grand Touringin toimintasäde on aiemmin ilmoitetun EPA-luokituksen mukainen eli 832 kilometriä.

Perusmallia joudutaan näillä näkymin odottelemaan vuoden 2022 puolelle. Nimellä The Air myytävä perusmalli pitäisi irrota 80 000 dollarin summalla. Uuden täysin sähköllä toimivan luksussedanin toimitukset alkavat kesäkuussa 2021 lippulaivamallin Air Dream Editionin osalta ja 900 euron varausmaksun voi jättää jo nyt.

Lähde ja kuvat: Lucid Motors

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat