26.4.2023

Matka.fi -reittiopas uudistui: joukkoliikenteen matka-aikoja voi verrata henkilöautoon

Tiheän vuorovälin runkolinja 560 Itä-Helsingin Rastilasta Vantaan Myyrmäkeen Helsingissä Malmin bussiterminaalissa Malmin rautatieaseman yhteydessä.

Henkilöauto on mainio kulkuväline, muttei ihan joka tilanteeseen kätevin – joukkoliikenteellä on puolestaan omat etunsa.

Fiksu autoilija hallitsee myös joukkoliikenteen, joka on harkinnan arvoinen vaihtoehto etenkin isommissa kaupungeissa ja niiden välillä. Esimerkiksi Helsingin seudulla on lukuisia liityntäpysäköintipaikkoja, joihin voi jättää autonsa ja jatkaa matkaa keskustaan julkisilla.

Satojen bussilinjojen lisäksi Helsingin seudulla on tarjolla lähijunia, raitiotielinjat ja Espooseen kurkottanut metro. Myös Turun ja Tampereen seuduilla on erittäin kattava joukkoliikennetarjonta. Tampereella uutuutena ovat raitiotie ja lähijuna.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Reittioppaista saa apua

Joukkoliikenteen käytössä auttavat monenlaiset reittioppaat, joista parhaat näyttävät reitin ovelta ovelle sisältäen myös kävelyosuudet karttoineen lähtöpisteessä, liikennevälineiden vaihtopaikoissa ja perillä.

Suurten kaupunkien omat reittioppaat, valtakunnallinen Opas.matka.fi ja Google Maps toimivat näin.

Laki heikensi palvelua

Heinäkuussa 2018 voimaan tullut liikennepalvelulaki heikensi tilapäisesti aikaisemmin mainiota Matka.fi -palvelua, mutta vähitellen suuri osa menetetyistä palveluista on saatu takaisin ja lisäksi palveluun on saatu uusia ja hyödyllisiä ominaisuuksia.

Matka.fi -palvelu sisälsi ennen liikennepalvelulakia linja-autot, junat, lennot ja laivat. Mukana oli kaukoliikenne koko Suomessa ja paikallisliikenne isoissa kaupungeissa.

Lain tulo vei palvelusta kaukoliikenteen linja-autovuorojen tietoja. Liikennepalvelulain vuoksi yksityisillä kaukoliikenteen bussiliikennöitsijöillä ei ollut enää velvollisuutta antaa tietoja Traficomille. Kaukoliikenteen bussivuorojen tietoja joutui etsimään eri lähteistä eikä kaikissa ollut ovelta ovelle -palvelua.

Tilanne oli nurinkurinen, sillä monet joukkoliikenteen käyttäjät arvostavat sitä, että eri liikennevälineiden luotettavat aikataulutiedot ja reittiopaspalvelut ovelta ovelle saa yhdestä osoitteesta, kuten Matka.fi on parhaimmillaan ollut. Mikäli aikatauluja ja reittioppaita pitää etsiä hankalasti monesta nettiosoitteesta, saattaa linja-autojen kaukoliikenteen kilpailukyky heikentyä.

Länsimetro

Uudistus kehitti palvelua

Matka.fi -palvelua on onnistuttu jälleen kehittämään entistä paremmaksi. Edellinen uudistus tehtiin vuoden 2022 alussa ja viimeisin uudistus tehtiin 30.3.2023. Liikenteenohjausyhtiö Fintraffic tiedotti 3.4.2023, että joukkoliikenteen palveluiden löytäminen on entistä helpompaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ovelta ovelle

Opas.matka.fi -palvelu on ovelta ovelle -reittisuunnittelupalvelu, joka yhdistää liikennemuotoja ja näyttää eri matkustusvaihtoehtoja. Palvelu kertoo reitin pisteestä A pisteeseen B (katuosoitteesta katuosoitteeseen) valittuna ajankohtana sisältäen myös kävelyosuudet ja vaihtopaikat karttoineen.

Fintraffic on koonnut yhteen julkisten kulkuneuvojen aikataulut ja reitit valtakunnalliseen opas.matka.fi -reittioppaaseen. Sekä kauko- että lähiliikenteen aikataulut ja vuorot sisältävä palvelu näyttää linja-autojen, junien, lentoyhteyksien ja lauttayhteyksien vuorot (esimerkiksi Turun saaristossa) sekä lisäksi raitioteiden ja metron vuorot niillä paikkakunnilla, joissa kyseiset kulkuvälineet ovat käytössä.

linja-auto

Merkittävä osa kaupunkiseuduista

Reittiopaspalvelu sisältää jo HSL:n, Nyssen ja Oulun seudun joukkoliikenteen ja Fintrafficin junaliikenteen reaaliaikatiedon. Reittioppaan uuden reititysmoottorin ja reaaliaikapalvelun käyttöönotto on tehnyt mahdolliseksi julkaista kattavampaa joukkoliikenteen reaaliaikatietoa valtakunnallisesti.

Palvelu laajeneekin kattamaan arviolta 16 uutta toimijaa sisältäen operaattorin reaaliaikadataa Raumalta ja viranomaisten tietoja mm. Vaasan, Jyväskylän, Rovaniemen ja Kajaanin alueilta.

Reittiopaspalvelussa mukana ovat lisäksi seuraavat uudet toimijat: Turun seudun Föli, Kuopion seudun Vilkku, Lahden seudun liikenteen LSL, Vaasan Lifti, Joensuun seudun joukkoliikenteen JoJo, Hämeenlinna, Lappeenrannan joukkoliikenteen Jouko, Kotkan seudun joukkoliikenne, Kouvolan Koutsi, Rovaniemen paikallisliikenteen Linkkari, Kajaani ja Rauma.

Nyssen ja HSL:n reittioppaat sekä valtakunnallinen opas.matka.fi- reittiopas käyttävät yhteistä Digitransit -palvelualustaa. Kaikkien reittioppaiden ylläpidosta ja kehityksestä vastaa HSL tiiviissä yhteistyössä Fintrafficin ja TVV lippu- ja maksujärjestelmä Oy:n kanssa.

Uudistusten myötä matkahaku muokkautuu itsestään matkustamisen aikana. Lisäksi liikenneyhteyksien reaaliaikaiset tiedot näkyvät aiempaa kattavammin, kuten linja-auton saapuminen pysäkille ja muut sijaintitiedot. Samalla myös eri joukkoliikennepalveluiden tuottajien reittiopaspalvelut paranevat, sillä ne käyttävät pääosin saman taustajärjestelmän tietoa koko Suomesta entistä kattavammin.

Pikakokeessa todettua

Pikakokeessa reittiopas toimi oivallisesti isompien kaupunkien paikallisliikenteessä sekä kaupunkien välisessä kaukoliikenteessä. Palvelu näytti mainiosti isompien kaupunkien paikallisliikenteen sekä kaupunkien välisessä kaukoliikenteessä junat, kaukoliikenteen bussit, joista mukana Onnibus ja suuri osa muiden liikennöitsijöiden busseja. Lisäksi palvelu näytti lentoyhteydet pitemmillä reiteillä, esimerkiksi Helsinki–Joensuu ja Helsinki–Oulu. Myös Turun saariston lauttayhteydet näkyivät reittiselostuksissa.

Useimmilla kaupunkiseuduilla opas.matka.fi -sivuston vahvuus on nimenomaan ovelta ovelle -matkaketju, reittiopas näyttää havainnollisesti lähtöpaikan, vaihtopaikan ja määränpään kävelyosuudet karttoineen, sananmukaisesti ovelta ovelle.

Matkareittiselostuksen oikeassa reunassa olevaa merkkiä klikkaamalla saa esiin lähtöpaikan, vaihtopaikkojen ja määräpaikan lähikartat kävelyosuuksineen. Nämä lähikartat helpottavat ratkaisevasti oikean lähtöpysäkin löytämistä, kulkuneuvon vaihtoa ja siihen liittyvää kävelyosuutta sekä kävelyreittiä pysäkiltä määräpaikkaan.

Ovelta ovelle -toiminto on erittäin hyödyllinen ja tuttu Helsingin seudun HSL-reittioppaasta, joka on toiminut jo vuodesta 2001 alkaen, aluksi nimellä YTV-reittiopas. Vastaava Turun seudun Föli-reittiopas esiteltiin vuonna 2017 ja Tampereen Nysse 2018.

Kameravalvonta_peltipoliisi

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Löytyykö myös mökkireitti?

Kokeilin piruuttani, löytääkö Opas.matka.fi -reittiopas joukkoliikenteen reittejä myös mökkialueilla: Varsinais-Suomessa Salon kaupungissa reittiopas löysi bussiyhteydet Kiskon kirkonkylän läheisyydessä sijaitsevalle mökille, samoin Uudellamaalla Vihdin Olkkalan kylässä. Sen sijaan Päijät-Hämeessä sijaitsevaan Sysmän Nuoramoisten kylään palvelu ei löytänyt lainkaan joukkoliikenneyhteyksiä, vaan suositteli omaa kulkuneuvoa, autoa tai polkupyörää.

Asetuksilla räätälöiden

Reittiopas näyttää perusasetuksissa seuraavat liikennevälineet: bussi, juna, lentokone, lautta, metro ja raitiovaunu. Asetukset-kohdassa näitä voi valita, lisätä tai poistaa. Asetuksista voi valita kävelynopeuden. Lisäksi asetuksista voi valita omat kulkuvälineet, kuten polkupyörän ja auton sekä liityntäpysäköinnin. Lisäksi voi valita esteettömyysasetuksen klikkaamalla kohdan pyörätuoli.

Helsinki-Vantaa Lentokenttä Lentoasema Uusi Terminaali 2021

Matka-aikojen vertailu koheni

Matka-aikojen vertailu entistä kätevämpää auton, junan, bussin ja lennon välillä.

Erityisen kätevää on lisätä asetuksiin auto: Siten voi kätevästi verrata matka-aikoja autolla ja julkisilla ovelta ovelle esim. reitillä Helsinki–Jyväskylä, jolla reitillä auto, juna ja bussi kilpailevat keskenään lähes samoilla matka-ajoilla.

Kyseisellä reitillä opas ei anna lentoa lainkaan vaihtoehtona, koska lentovuoroja on vähän ja nekin lennetään hitaalla ATR-72 -potkuriturbiinikoneella lentoajan ollessa 50 minuuttia, mutta siihen tulee lisäksi matka-ajat lentokentälle ja lentokentältä, jolloin lento ei tarjoa merkittävää lyhennystä matka-aikaan. Pitemmillä reiteillä, esimerkiksi Helsinki–Oulu ja Helsinki–Rovaniemi reittiopas näyttää lentoja vaihtoehtona muille kulkuvälineille.

Reitillä Helsinki (Mannerheimintie 46 Scandic Park) – Jyväskylä (Paviljonki, Lutakonaukio 12). Matka-aika autolla on reittioppaan mukaan 3 tuntia 33 minuuttia / 270 km.

Bussi-junayhdistelmällä matka-ajat vaihtelivat iltapäivällä 3 tunnista 32 minuutista kolmeen tuntiin ja 41 minuuttiin, pelkästään junalla 3 tuntia 52–56 minuutta sisältäen kävelyosuudet, bussilla 3 tuntia 48 minuuttia ja pisimmillään noin 4 tuntia.

Lisäksi oppaaseen voi lisätä kaupunkipyörät seuraavilla paikkakunnilla: Helsinki ja Espoo, Vantaa, Tampere, Turku, Lappeenranta, Kotka, Hamina ja Kouvola. Kaiken kaikkiaan reittioppaalla voi verrata eri liikennevälineiden matka-aikoja Suomessa entistä näppärämmin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Google Maps kehittynyt

Autoiluun, kävelyyn ja pyöräilyyn Google Maps on jo kauan toiminut hyvänä reittioppaana, mutta pikakokeen mukaan aikaisemmin sen puutteellinen joukkoliikenneosio on viime vuosien aikana kehittynyt valtakunnallisestikin varsin kattavaksi.

Maaliikenteen osalta Google Maps toimii nyt myös hyvänä ovelta ovelle -oppaana eri liikennevälineillä. Erillishaulla löytyvät myös lennot ja niiden hinnat.

Vertaa ja valitse

Kannattaa perehtyä ja verrata mikä reittiopas vastaa parhaiten omia tarpeita. Kaikki alla mainitut eivät tarjoa ovelta ovelle -palvelua, mutta onneksi muutamat listatuista aikataulupalveluista tarjoavat mahdollisuuden verrata bussilippujen, junalippujen ja jopa lentojen hintoja.

Traficom on listannut sivustolleen myös muita reittioppaita ja aikataulupalveluja:

Teksti: Timo Turkula Kuvat: Timo Turkula ja Moottorin arkisto Lähteet: Fintraffic, Traficom