29.2.2020

Matkalla sattuu: Terveystila voi rajoittaa matkavakuutuksen kattavuutta

Vakuutuksen saamisen ehtona voi olla terveysselvityksen antaminen.

Matkailijan on hyvä mieltää, että matkavakuutuksen saamisen ehtona voi olla terveysselvityksen antaminen vakuutusyhtiölle. Matkavakuutuksiin liittyvä terveysselvitys on yleensä itse täytettävä lomake, eikä vaadi esimerkiksi lääkärintarkastusta.

On tapauksia, joissa esimerkiksi sydämen rytmihäiriöistä ja korkeasta verenpaineesta kärsivä on saanut vakuutusyhtiöltä matkavakuutuksen, mutta niin, että siinä oli sydänsairauksia koskeva rajoitusehto. Tämä rajoitus asetettiin yhtiön taholta siitä huolimatta, että asiakkaan lääkitys on ollut tehoavaa jo vuosia eikä ongelmia ole ollut.

Mutta mitä sanovat korvauskäytännöistä FINEn Vakuutus- ja rahoitusneuvonnan asiantuntijat, jos tällaisen vakuutuksen saanut asiakas saa ulkomaanmatkalla sydänoireita ja joutuu sairaalahoitoon?

FINEn asiantuntijoiden mukaan matkavakuutuksesta korvataan matkasairauksia, jolla tarkoitetaan matkalla alkaneita tai matkalla alkunsa saaneita sairauksia.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Äkillisyys ja odottamattomuus vaikuttavat

Mikäli sairaus on ollut vakuutetulla jo ennen matkaa, korvataan matkustajavakuutuksesta korkeintaan vain akuutti ensiapuhoito matkakohteessa siinä tapauksessa, että sairaus on äkillisesti ja odottamatta pahentunut matkalla. Muita kuluja ei korvata.

Mikäli matkalla esiintynyt oireilu kuuluu sairauden tyypilliseen luonteeseen vakuutetulla, voi korvaus jäädä saamatta kokonaan.

Tässä tapauksessa sydänsairaudet oli rajattu vakuutuksen korvauspiirin ulkopuolelle. Mitään niistä aiheutuvia kustannuksia ei siis korvata vakuutuksesta.

Vaikka vakuutus olisi myönnetty terveysselvityksen perusteella ilman rajoitusehtoja ja terveysselvityksessä on mainittu vakuutetulla olemassa olevia sairauksista, ei tämä tarkoita, että matkustajavakuutus laajenisi korvaamaan näitä mainittuja olemassa olevia sairauksia. Tällöinkin arvioidaan sitä, onko sairaus äkillisesti ja odottamatta pahentunut matkalla.

Teksti: Marko Jokela Kuva: Shutterstock

Luetuimmat