29.4.2022

Mercedes-AMG SL 43 ja -C43 – neljää pyttyä ruokkii sähköinen ahdin

Mercedes-AMG SL 43

Hopeanuolen tuoreimman painoksen maltillisempi versio ei ole lainkaan vaatimaton teknologisessa mielessä. Samaa tekniikkaa kätkee sisäänsä myös tuoreen C-sarjan AMG 43 -versio, jossa V6 tekee tilaa rivineloselle.

Alkuperäisen Mercedes-Benz 300 SL:n henkinen seuraaja, SL, siirtyi kokonaan AMG-tallin vastuulle viime lokakuussa esitellyn tuoreimman painoksen muodossa. Nyt kun V8-moottoroidut SL 55- ja -63 on otettu kunnolla vastaan kaikilla markkina-alueilla, on sopiva aika nelisylinteriselle harmoniamallille. Mitä ilmeisimmin maailma on vuonna 2022 valmis näkemään SL-Mercedeksen muulla kuin V-moottorilla varustettuna.

Mercedes-AMG SL 43

AMG kuitenkin pehmentää ajatusta rivinelosesta SL:n keulalla uudella ahdintekniikalla, joka lainaa Formula ykkösistä, ja johon päästään pureutumaan tässä artikkelissa tarkemmin tuonnempana. Vieläkin tuonnempana selviää, kuinka sama tekniikka istuu sedan- ja farmarimalliseen C-sarjaan.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tyylikin on harmonista

Mercedes-AMG SL 43

Jos rivinelonen – ei tosin ehkä juuri tämä – on yleensä harmonisempi moottorimuoto kuin räyhäävä V8, on näin myös SL 43:n yleisilmeen kohdalla. V8-malleihin verrattuna ainakin etu- ja takapuskurit sekä rengastus ovat silminnähden erilaiset. SL 43 tuntuisi vaalivan enemmän SL-mallisarjan historiaa nimenomaan grand tourerina, kun taas -55 ja -63 keskittyvät urheilupuoleen. SL 43 on myös mukavuuspainotteisempi ja pienempikulutuksinen eli sopii vallan erinomaisesti pidemmillekin matkoille.

Mercedes-AMG SL 43

Myös mikäli SL:nsä haluaa 70-vuotisen perinteen mukaisesti takavetoisena, on tämä 43-versio ainoa mahdollinen.

Turboviivettä kitkemässä

Turboahtimella varustetulla autolla ajaneet tietävät, mistä turboviiveessä on kyse. Kun kaasua painaa reippaammin, ensin tapahtuu vain vähän, mutta hetken kuluttua tapahtuu paljonkin, eli auto ”potkaisee”. Jotkut pitävät tästä ominaisuudesta, toiset eivät, mutta joka tapauksessa sillä on moottorista riippuen jonkinasteinen kielteinen vaikutus kaasunvasteeseen ja auton kiihtyvyyteen. Mercedeksen etuvetopohjaisista malleista jatkokehitettyjen AMG 45 -mallien kaksilitraista nelipyttyistä onkin nyt päivitetty juuri turboviivettä ajatellen, ennen istuttamista suurikokoisempien SL- ja C43 -mallien keulalle.

Mercedes-AMG SL 43
A45:stä poiketen pitkittäin sijoitettu M139-mylly on ryyditetty 48 voltin kevythybridijärjestelmällä, josta tarjoillaan virtaa myös sähköahtimelle.

Affalterbachin ratkaisu viiveeseen on lajinsa ensimmäinen sähköinen turboahdin. Siinä ahtimeen on integroitu pieni ja sievä, vain 4 sentin paksuinen sähkömoottori. Sen tarkoitus on pyörittää ahdinta aina siihen saakka, kunnes kierroksia on riittävästi, ja turbo voi jatkaa toimintaansa kuten mikä tahansa pakokaasuahdin. AMG CLS 53:n suorakuutosessa on myös sähköinen ahdin, mutta se toimii varsinaisen turbon rinnalla kompressoriahtimena.

Mercedes-AMG SL 43
C43 on ensimmäinen kevythybridisoitu suorituskykymalli luokassaan.

A-sarjalaisissa AMG 45 -mallin S-versio on 415 hevosvoiman lukemissa maailman tehokkain nelisylinterinen. Sähköahtimella varustetussa SL:ssä teholukemia on kuitenkin tuotu tästä 40 hepan verran alaspäin, asettaen sen nyt 376:een. Tehomäärän lasku lisännee moottorin luotettavuutta vähän pidemmällä aikavälillä – 208 hevosvoiman litrateho 45:ssä on paljon.

Mercedes-AMG C43

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mercedes-AMG C43 4Matic: aiempaa pienempi moottori ei tarkoita hitaampaa menoa

Mercedes-AMG C43

Uusi C-sarjalainen aloittaa AMG-taipaleensa C43 -mallilla. Edellispolvessa sama tunnus tarkoitti V6:ta, mutta nyt kehissä on todellakin nelisylinterinen voimanlähde yleisen downsizing-buumin mukaisesti. Samainen sähköahdettu M139 pitkittäin asennettuna ja 48 voltin kevythybridijärjestelmällä myös tästä mallista löytyy, mutta jälleen uutena tehoversiona. C43 nimittäin ylittää juuri hiuksenhienosti 400 hevosvoiman rajan. SL:stä poiketen C on myös nelivetoinen, tosin urheiluhenkeen takavetopainotteisesti. Jatkeena on monista muista AMG-malleista tuttu 9-lovinen kaksoiskytkinlaatikko. Kiihtyvyys nollasta sataan on 4,6 sekuntia, huiput rajoitettuna 250 km/h.

Mercedes-AMG C 43 4MATIC
C43 T on oikein pirteä perhefarkku.

Suorituskyvystä paranee tehdä pari huomiota. Ensinnäkin tehoa on aiempaan kolmilitraiseen V6:een verrattuna nelisenkymmentä heppaa lisää ja kiihtyvyys nollasta sataan on parantunut kolmella kymmennyksellä. Kaasunvasteenkin parantuminen on ilmeinen tosiseikka, niin kuin edellä kävi ilmi.

Mercedes-AMG C43

Näennäisesti pliisumman muotoisesta moottorista huolimatta äänimaailman ei anneta jättää kylmäksi. Josseivät pakoputkien avattavat läpätkään auta, on viimeisenä oljenkortena käytettävissä teknisempi AMG Real Performance Sound -järjestelmä.

Mercedes-AMG C43

Muilta osin – sekä sisältä että ulkoa – tämä C43-versio painottaa enemmän termiä luxury sport, mutta odotetaanpa kun kuuskolmoset aikanaan eteemme rantautuvat.

Mercedes-AMG C43

Lähteet: Mercedes-AMG, Evo.co.uk, Carbuzz Kuvat: Mercedes-AMG Teksti: Benjamin Helander

Lisää aiheesta

Luetuimmat