23.8.2020

Mercedes-Benzin ohjelmistopomo: ”Tesla on älykäs ja hyvä, mutta emme mekään ole huonoja”

Mercedes-Benzin ohjelmistopomo: "Tesla on älykäs ja hyvä, mutta emme mekään ole huonoja"

Mercedes-Benz pyrkii ylläpitämään oman identiteettinsä myös autoteollisuuden digiloikan keskellä. Avainasemassa on yhteistyö oikeiden tahojen kanssa.

Saksalaiset autovalmistajat ovat tunnustaneet heikkoutensa erityisesti ohjelmistoissa ja niihin riittävässä ketteryydessä. Volkswagen-ryhmän toimitusjohtaja Herbert Diess on muun muassa kertonut toistuvasti kadehtivansa erityisesti Teslan ohjelmisto-osaamista. Samalla jalalla on liikkeellä myös Mercedes-Benzin Sajjad Khan, merkin digitaalisten ajoneuvo- ja liikkuvuusprojektien johtaja. Hän kertoi mietteitään Automobile News Europen sisarjulkaisu Automobilwochelle.

AW: Mercedes ja BMW pistivät jäihin yhteistyöhönsä itseajavien teknologioiden suhteen. Miksi yhteistyö ei toiminut?

SK: Se olisi ollut hyvä asia Saksalle sekä sijaintina että asioiden vetäjänä. Aloitimme keskustelut huipulta ja sitten siirryimme teknisiin yksityiskohtiin ja ne olivatkin käynnissä. Sitten tuli ilmi selväksi, että meillä on merkittäviä eroja ja kysyimme itseltämme, millaisia teknologiamoduuleja haluamme tahoillamme ja millä aikataululla. Joten päätimme yhteisesti jatkaa hankkeitamme erillään.

Mercedes-Benzin ohjelmistopomo: "Tesla on älykäs ja hyvä, mutta emme mekään ole huonoja"
Sajjad Khan ja nahkarotsistaan tunnettu Nvidian toimitusjohtaja Jensen Huang Las Vegasin CES-kulutuselektroniikkamessuilla 2019.

AW: Miksi valitsitte Nvidian kumppaniksi uudelle käyttöjärjestelmälle?

SK: Olemme työskennelleet Nvidian kanssa useita vuosia. Esimerkiksi meidän MBUX-tietoviihdejärjestelmämme perustuu tähän yhteistyöhön. Se on yhteistyösuhde, josta tiedämme, missä sen vahvuus on ja millä alueilla täydennämme toisiamme. Olemme myös työskennelleet Boschin kanssa automatisoidun ajamisen projektimme kanssa ja voimme käyttää elementtejä siitä myös Nvidian kanssa.

AW: Mitkä tuotantomallit saavat uuden järjestelmän ensiksi?

SK: Ei ole mahdollista sanoa. Näemme suuria osia järjestelmästä sarjatuotantomalleista tulevina vuosina, joten asiakkaidemme ei tarvitse odottaa vuoteen 2024. Uusi S-sarja ottaa jo ison askeleen tähän suuntaan ja se on täysin päivitettävissä verkon kautta. Lisää uusia komponentteja nähdään ensi vuonna sähköautojemme käyttämän uuden perusarkkitehtuurin myötä.

Mercedes-Benzin ohjelmistopomo: "Tesla on älykäs ja hyvä, mutta emme mekään ole huonoja"

AW: Miksette halunneet liittoutua muiden saksalaisvalmistajien kanssa käyttöjärjestelmän suhteen?

SK: Olemme vakuuttuneita, että pystymme pysymään markkinoiden etunenässä osaamisellamme. Tämä koskee niin uuden S-sarjan digitalisaatiota ja mitä tulee 2024 Nvidian kanssa. MBUX:llä olemme jo mittapuuna tietoviihdejärjestelmissä. Emme halua avata järjestelmää muille, koska sen yhteiskehittäminen kestäisi liian kauan.

AW: Se tarkoittaa käytännössä, että kyseessä on Mercedes vastaan muut?

SK: Olemme valmiita myymään järjestelmäämme muille valmistajille myöhemmin. Sitä ennen meidän täytyy tehdä se itse. Haluamme Saksan autoteollisuuden ottavan johtavan roolin ohjelmistokehityksestä. Meillä ei ole varaa siihen, että pohjoisamerikkalaiset tai kiinalaiset yritykset ohittavat meidät.

AW: Miten tärkeää Mercedekselle on, että sillä on oma käyttöjärjestelmä?

SK: Se on ollut kärkitavoitteemme neljän, viiden vuoden ajan. Siksi perustimme digitaalisia keskuksia ympäri maailman. Meillä ei ole mitään suunnitelmia säästää tällä alueella. Mutta kyse ei ole vain rahasta, se on ennen kaikkea osaamisesta ja motivaatiosta. Tällä yhteistyöllä todistamme teoin mihin pystymme. Tesla on älykäs ja hyvä, mutta emme mekään ole huonoja.

Lähde: Automotive News Kuvat: Mercedes-Benz

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat