20.12.2016

Miljoonadiili – Audin virtuaalimittareista tuttu suomalaisyritys myytiin Kiinaan

Audi A4 2.0 TDI quattro

Autojen digitaalimittaristojen osaaja Rightware ostettiin 64 miljoonalla eurolla.

Autojen digitalisoituvat graafiset mittaristot vaativat ohjelmisto-osaamista. Alan kärkeä maailmalla on suomalainen Rightware-yhtiö, jonka ostaa kiinalaisyhtiö Thundersoft. Rightwaren tiedotteen mukaan kaupan arvo on 64 miljoonaa euroa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tavoitteet korkealla

Rightware on vakuuttanut osaamisellaan autoalan suurista aluksi Audin, jonka TT-mallin digitaaliseen mittaristoon tuli yhtiön osaamista.

Jonas Geust

– Jos kaikki menee, niin kuin laskemme ja toivomme, on meillä vuonna 2017 ainakin 30 prosentin osuus uusien autojen digitaalisista näytöistä, kertoi yhtiön toimitusjohtaja Jonas Geust Moottorin haastattelussa maaliskuussa 2015.

Geust arvioi tuolloin, että jopa 13–15 miljoonassa autoyksilössä voisi tulevaisuudessa olla Rightwaren osaamista. Nyt julkistetun tiedotteen mukaan Rightwaren Kanzi-ohjelmiston arvioidaan olevan peräti yli 25 miljoonassa autossa vuonna 2022.

Nyt julkistetun kaupan myötä kunnianhimoiset tavoitteet ovat aiempaa lähempänä.

– Kauppa vahvistaa läsnäoloamme kasvavilla Aasian automarkkinoilla, Jonas Geust arvioi julkistettua järjestelyä.

Itsenäisyys säilyy

Rightwaren tiedotteen mukaan alkuvuodesta päätökseen saatettavasta kaupasta huolimatta Rightware säilyy itsenäisenä yhtiönä. Yhtiön palkkalistoilla on hieman yli 50 ihmistä, joista valtaosa Suomessa. Yhtiön liikevaihto kipuaa tänä vuonna yli 7 miljoonaan euroon.

Nopeasti ja häiriöttömästi

Rightware osaa fotorealistisen tarkan 3D-grafiikan tuomisen autojen näyttöihin ja mittaristoihin.

On erittäin oleellista – jo ihan ajoturvallisuudenkin vuoksi –, että auton kuljettajalle tulee tarjota ajoratkaisuihin vaadittavia tietoja nopeasti ja ehdottoman häiriöttömästi. Tiedon tulee päivittyä jopa 60–90 kertaa sekunnissa.

Yhtiön kruununjalokivi on Kanzi eli virtuaalisen käyttöliittymän suunnitteluun ja ruudulle piirtämiseen keskittyvä ohjelmisto. Sen avulla voidaan suunnitella auton mittaristokentän ulkoasu kaikkine valikoineen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Muotoiluun uutta vapautta

Autojen analogisten mittarien korvautuminen digitalisoidulla näytöllä antaa uusia mahdollisuuksia kehittää auton mittariston ja käyttövalikon toiminnallisuutta.

Ohjaamon ja kojelaudan muotoiluun tulee uusia vapauksia esimerkiksi siten, että keskikonsolin näyttö voi korvautua mittaristokentän vaihtuvalla näytöllä. Mittaristonäkymä voidaan räätälöidä vaikka perheen eri kuskien toiveiden mukaisiksi, jolloin auto tunnistaa käyttäjänsä avainkoodilla.

Uusi digitekniikka tuo myös painonsäästöä. Analogiset ratkaisut vaativat kytkimiä ja johdotuksia, joita nykyautoissa voi olla kilometritolkulla. Jokainen säästetty gramma vähentää kulutusta.

Teksti Marko Jokela Kuvat Lauri Ahtiainen lähde: Rightware

Luetuimmat