3.6.2022

Moottoripyörämyynnin laihat vuodet ovat historiaa – räjähdysmaisestä kasvusta ollaan silti kaukana

Uusien moottoripyörien rekisteröintitilasto on ollut reippaan vuosikymmenen varsin surullista katsottavaa. Vuonna 2009 rekisteröitiin yli 7 000 uutta moottoripyörää. Sen jälkeen ala tuli alas sellaista laskukiitoa, että prätkäliikkeitä kaatui kuin viljaa.

Moottoripyöräalan pohjanoteeraus koettiin vuonna 2017, jolloin rekisteriin meni 2 927 uutta moottoripyörää. Näistä luvuista on noustu hiljalleen ylöspäin, sillä koronavuonna 2021 rekisteröitiin jo 3 717 moottoripyörää. Huippulukuihin ei ylletä nytkään, mutta pientä kasvua on sentään näkyvissä.

Yksi kasvun este on se, että autoalaa koetteleva sirupula on haaste myös kaksipyöräisten markkinoilla. Uusia moottoripyöriä olisi varmasti myyty enemmän, mikäli niitä olisi ollut tarjolla. Pyöriä on joutunut odottelemaan pitkiäkin aikoja. Tämä on nostanut käytettyjen kysyntää.

– Kun uutta moottoripyörää ei saa, hyvää käytettyä kysytään entistä enemmän, kertoo moottoripyörien ja mopojen myyntiin keskittyneen Tuusmotorin yrittäjä Pekka Åberg.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Pitkät toimitusajat rassaavat

Tällä hetkellä erityisesti uusien moottoripyörien saatavuus on heikkoa. Etenkin suosituimpien mallien kohdalla toimitusajat ovat pitkiä, eikä pyörää välttämättä saa samalle kesälle.

– Kawasakilta ja Suzukilta ei saa supersport-pyöriä enää ollenkaan ja Ducati Panigalea joutuu odottelemaan elokuulle saakka. Se on pitkä aika.

Pitkät toimitusajat ovat haaste etenkin moottoripyörien kohdalla, sillä meillä laji on kausiluonteinen ja ajokausi usein vain muutaman kuukauden mittainen. Siitäkin huolimatta kauppa osoittaa pientä kasvua.

Uusien moottoripyörien positiiviset myyntilukemat ja toisaalta heikko saatavuus näkyvät myös käytettyjen kaupassa. Kun uusia pyöriä ei ole riittävästi saatavilla, nostaa se vähän käytettyjen pyörien kysyntää ja hintaa.

– Käytettyjen arvot ovat nyt selvästi nousussa. Etenkin jos kyseessä on vähän käytetty ja moderni pyörä, pohtii Tuusmotorin Pekka Åberg.

Ei käytettyjen myyntiräjähdystä

Mistään räjähdysmäisestä käytettyjen moottoripyörien myynnin kasvusta ei kuitenkaan voida puhua, vaikka moisia uutisia onkin saanut lukea tuoreesti. Käytettyjen autojen myyntiin keskittyvä J. Rinta-Jouppi -ketju kertoi äskettäin näyttävästi, että käytettyjen moottoripyörien myyntimäärät ovat viisinkertaistuneet vuoden takaiseen verrattuna.

– Meillä käytettyjen myynnissä ei näy merkittävää kasvua, toteaa Åberg.

Suomen suurin käytettyjen moottoripyörien myyntisivusto Nettimoto ei myöskään tunnista ilmiötä, jonka mukaan myynnit olisivat moninkertaistuneet. Tilanne on itse asiassa päinvastainen.

– Tammi-toukokuussa myyntimäärät ovat laskeneet 12,6 prosenttia vuoden takaiseen lukemaan, kertoo Nettimoton liiketoimintapäällikkö Erno Kalalahti.

Syy viime vuotta heikommalle myynnille lienee ainakin osittain sääolosuhteet. Kun kyseessä on hyvin kelisidonnainen harrastus ja liikkumismuoto, laskevat kylmät ja sateiset kelit myyntimääriä selvästi.

Teksti ja kuvat: Tuomas Rajala

Luetuimmat