4.2.2023

MP23 Messut: Tässäkö kaikkein kallein sähköpyörä? – Sem Venom lähes 14 000 euroa!

Kovin moni ei ole todennäköisesti kuullut Sem Venom -nimisestä maastopyörästä. Joka tapauksella alle kymppitonnin tämä italialaisvalmisteinen pyörä ei kaupasta lähde.

Onko Sem Venom -sähköpyörämalli ennestään tuttu? Ei se mitään, eipä ole kovin monelle muullekaan.

Sem Venom -pyörämalli on hyvin tuore tapaus Suomessa, sillä maahantuonti Suomeen on oikeastaan käynnistynyt vasta viime vuoden aikana Suomessa. Maahantuojana pyörällä on JMMK Sport Oy ja sama yritys tuo maahan muun muassa myös toista italialaista MBM-sähköpyörämerkkiä.

Sem Venom on kuitenkin epäilemättä kallein tai ainakin kalliimpia sähköpyöriä, mitä MP Messuilla Helsingin messukeskuksessa nähtiin. Sem Venom Evolution 2.022 -malli maksaa 13 960 euroa ja hieman edullisempi Venom Purple on hinnaltaan 12 900 euroa.

Venomit ovat italialaisen Sem-valmistajan tekemiä pyöriä. Sem tiedetään siitä, että pyörä ja sen osat valmistetaan niin pitkälle kuin mahdollista Italiassa. Tällä varmistetaan se, että pyörä kestää kovaa käyttöä, johon se on myös tarkoitettu. Esimerkiksi pyörän runko ja sähkömoottori on tehty Italiassa.

Sem-pyörän moottori on teholtaan peräti 4 kilowattia, joka tarkoittaa sitä, että sen ansiosta pyörä kiitää jopa 60 kilometriä tunnissa. Moottori saa virtansa 910 wattitunnin akusta. Pyörä ei olekaan kovien tehojensa puolesta tällä hetkellä Suomessa tieliikennekelpoinen, vaan sillä saa ajaa vain suljetulla alueella. Tieliikennekelpoinen versio on tulossa myyntiin myöhemmin tänä vuonna.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Pienitehoinen moottoripyörä

Sem Venom on varustettu myös kaasukahvalla, joten se liikkuu E/Fat-pyörän tavoin myös ilman polkemista. Avustustasoja pyörässä kaikkiaan viisi ja kaksi viimeistä niistä on käytössä kaasukahvan kanssa, kolme alinta poljettaessa. Sem Venom kuuluu L3e-A1 -ajoneuvoluokkaan eli se luokitellaan pienitehoiseksi moottoripyöräksi.

Kaiken kaikkiaan Sem Venom on luotu sellaisille kuljettajille, jotka eivät pelkää rikkoa rajojaan eivätkä kaihda haasteita. Venom Evolution -mallin iskunvaimennus on esimerkiksi järeintä Öhlinsiä, mitä markkinoilta on saatavilla eikä Venom Purplenkaan jousitus, joka on tehty Formulan iskunvaimentimilla, juurikaan häviä. Jousitusmatkat on molemmissa malleissa pyörän luonteeseen sopivat 200 millimetriä.

Pysähtyminen tapahtuu Evolution-mallissa Maguran jarruin, Purple-versiossa Formula-levyjarruin. Pirelli Scorpion -renkaat tarjoavat pitoa ja pyörän etupään pyöräkoko on 29 tuumaa, takapäässä 27,5 tuumaa ketteryyden takaamiseksi. Voimansiirtona on luotettava Sram GX 11 -vaihteisto.

11.2.2023 Korjattu tieto pyörän akun tehoon liittyen.

Teksti ja kuvat Manu Tuppurainen

Luetuimmat