9.3.2021

Näin toimii peltipoliisi – välähdyksestä liikennevirhemaksuun

kameratolppa välähdys

Nopeusvalvontakamera eli peltipoliisi ikuisti ylinopeutta ajaneen autoilijan, mutta mitä kaikkea siitä seuraa? Voiko liikennevirhemaksuun vaatia oikaisua, koska ajokortti lähtee kuivumaan ja saako valtontakameran ikuistaman kuvan muistoksi?

Peltipoliisi eli kiinteä nopeusvalvontakamera väläyttää terveisensä, mutta mitä kaikkea siitä seuraa? Miten tulee toimia, jos ei ole itse ajanut ylinopeutta, vaan auton ratissa on ollut joku muu peltipoliisin välähtäessä? Entä voiko autoilija kiistää liikennevirhemaksun ja vaatia oikaisua? Saako valtontakameran ikuistaman kuvan muistoksi?

Näihin kysymyksiin saa vastauksen tästä artikkelista.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Peltipoliisi välähtää

Nopeusrajoitus muuttuu alhaisemmaksi, mutta autoilijan kaasujalka ei epähuomiossa höllää ajoissa eikä riittävästi. Nopeusvalvontakamera tien pientareella väläyttää terveisensä.

Lievä ylinopeus on ikuistunut kuvaksi autosta, josta selviää auton sen hetkinen ajonopeus ja tarkka kuvausajankohta. Kuvassa näkyy auton rekisteritunnus ja ihmishahmo ratin takana.

Poliisin automaattisen liikennevalvonnan kiinteiden valvontapisteiden eli peltipoliisien kuvaustiedot valokuvineen siirtyvät Helsingin Malmilla sijaitsevaan Poliisin liikenneturvallisuuskeskukseen.

Kirje kotiin tulee pian

Poliisin liikenneturvallisuuskeskukselle nopeusvalvonta on arkea, mutta valtaosalle tavallisista autoilijoista poliisin yhteydenotto on harvinainen sattumus. Kameran välähdyksen jälkeen seuraa jatkomenettelyjä, jotka mietityttävät ja ovat monille tuntemattomia.

Valvontakameran välähdyksestä seuraa liikennevirhemaksu auton omistajalle, haltijalle tai käyttövastaavalle. Kirje kolahtaa kotiosoitteeseen tai suomi.fi/viestit -palveluun aika pian: liikennevirhemaksu saapuu perille yleensä reilussa viikossa. Ajoneuvokohtaista liikennevirhemaksua koskeva päätös on lähetettävä viipymättä ja viimeistään 30 päivän kuluessa rikkomuksen tekopäivästä.

Kesäkuussa 2020 käyttöön tullut uusi tieliikennelaki toi mukanaan liikennevirhemaksun, joka korvasi tieliikenteen rikesakon.

Vastuun selvittely vaaditaan

Tieliikennelain mukaan liikennerikkomuksen seurauksena määrätystä ajoneuvokohtaisesta liikennevirhemaksusta vastaa ajoneuvon rekisteriin merkitty omistaja, haltija, tilapäinen käyttäjä tai käyttövastaava. Ajoneuvon rekisteriin merkitty omistaja, haltija tai tilapäinen käyttäjä on kuitenkin vastuusta vapaa, jos hän saattaa todennäköiseksi, että hän ei tehnyt liikennerikkomusta tai että virhemaksun määräämiselle ei ollut edellytyksiä. Käyttövastaava on vastuusta vapaa ilmoittamalla, kenen käytössä moottorikäyttöinen ajoneuvo oli rikkomuksen tekohetkellä taikka ilmoittamalla, että ajoneuvo tai sen rekisterikilpi on anastettu.

Jos asiasta jää epäselvyyttä, voi poliisi aloittaa tutkinnan ajoneuvokohtaisesta liikennevirhemaksusta vastuussa olevan selvittämiseksi.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kannattaako oikaisuvaatimus?

Poliisilta tulleeseen liikennevirhemaksun mahdolliseen oikaisuvaatimukseen tulee täyttää kuljettajan tiedot ja kuka antoi tiedot.

Liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja ylikomisario Dennis Pastersteinin mukaan oikaisuvaatimuksen tekeminen ei ole yhtä välttämätöntä kuin aiemmin rikesakkokäytännön aikana, jolloin kaikki rikesakkoylinopeudet laskettiin toistuviin liikennerikkomuksiin.

– Nykyäänhän on väljempi linjaus: kun nopeusrajoitus korkeintaan 60 kilometriä tunnissa, toistuviin lasketaan 11 km/h ylinopeudesta alkaen, kun nopeusrajoitus 70–120 km/h, 16 km/h ylinopeudesta alkaen, Pasterstein taustoittaa.

Noin 15 prosenttia hakee oikaisua

Oikaisuvaatimuksen teko tarkoittaa sitä, että autoilija ruksii lomakkeen kiistän rikkomuksen -kohdan. Oikaisuvaatimus on tehtävä 30 päivän kuluessa määräyksen tiedoksisaamisesta poliisin liikenneturvallisuuskeskukselle.

– Noin 15 prosenttia hakee oikaisua. Ja 80–90 prosenttia näistä tapauksista koskee sitä, että ratissa on ollut joku toinen kuski, Pasterstein kertoo.

– Ilmoitetulle kuljettajalle lähetetään poliisilta postitse kuulemiskirje, jolla varmistetaan, että liikennevirhemaksu määrätään oikealle kuljettajalle.

Maksamisella liikennevirhemaksu vahvistuu siinä mainitun nimiin ja liikennevirhemaksusta tulee lainvoimainen. Liikennevirhemaksun purkaminen myöhemmin on työläs prosessi eikä välttämättä onnistu ilman perusteltua syytä.

Kameravalvonta_peltipoliisi

Lähteekö ajokortti kuivumaan?

Mikäli autoilijalla on ylinopeuksista saatuja liikennevirhemaksuja tai sakkoja vuodessa kolme kappaletta ja kahdessa vuodessa neljä kappaletta, niin ajokortin voi menettää määräajaksi.

Päätöksen ajokortin menettämisestä tekee kotipaikkakunnan poliisilaitos.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Saanko muistokuvan?

Kameratolpan kuvaaman valokuvan voi saada itselleen. Liikennevirhemaksun valvontakuva on julkinen. Tietopyynnön kuvasta voi lähettää poliisin liikenneturvallisuuskeskukselle osoitteella   automaattivalvonta@poliisi.fi

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Moottorin arkisto

Luetuimmat