23.9.2016

Naisten moottoriurheiluilta tarjosi elämyksiä

naisten moottoriurheiluilta

Kaksi- ja nelipyöräisiä, alustana asfaltti ja sora, itse ajaen ja kyydissä istuen... Naisten moottoriurheiluillassa oli mahdollisuus tutustua monipuolisesti yli kymmeneen eri moottoriurheilulajiin.

Hyvinkään Vauhtipuistossa riitti huisketta, kun AKK Motorsportin, Moottoriliiton ja Autoliiton yhdessä järjestämässä naisten moottoriurheiluillassa esiteltiin eri moottoriurheilulajeja. Tapahtuma oli järjestyksessään toinen, sillä samalla teemalla järjestettiin puolitoista vuotta sitten Lopella pienimuotoisempi tapahtuma. Tällä kertaa Hyvinkään Vauhtipuisto tarjosi monipuolisemmat mahdollisuudet eri lajien esittelyyn ja kokeiluun. Tarjolla olikin mahdollisuus tutustua kerralla yli kymmeneen moottoriurheilulajiin.

drifting Janne Veikkanen
Janne Veikkanen esitteli driftingiä yleisölle. Jopa juontaja Emma Kimiläinen oli kauhuissaan, kun Veikkanen veteli autollaan ”tappi-sladissa” radan reuna-aitoja hipoen.

Mäntsälästä paikalle saapui Arja Jääskeläinen, tarkoituksenaan kokeilla crosskart-autoa sekä päästä kokemaan ralliauton kyyti kartturin paikalta. Molemmat asiat toteutuivat illan aikana.
– Crosskartilla oli hienoa ajaa, kun siinä on niin tehokas moottori. En varsinaisesti ole hakemassa täältä uutta harrastusta, mutta tarkoituksena oli hankkia uusia kokemuksia ja päästä kokeilemaan itselleni uusia lajeja, totesi Jääskeläinen ralliauton kyydistä noustuaan.

naisten moottoriurheiluilta
Arja Jääskeläinen kävi ensin koeajamassa crosskart-autoa ja istui sen jälkeen kartturiksi ralliautoon. Moottoripyöräilyä harrastavan Jääskeläisen illan tavoitteena oli hankkia uusia kokemuksia aikaisemmin vieraista moottoriurheilulajeista.

Pikaisen haastattelukierroksen perusteella Arja Jääskeläinen edusti tyypillistä moottoriurheiluillan vierasta; aikaisempaa kokemusta moottoriurheilulajeista on, mutta nyt tultiin laajentamaan lajivalikoimaa ja hankkimaan uusia kokemuksia.
– Olen moottoripyöräillyt 14 vuotta. Kurapyörät eivät kiinnosta, vaan enemmänkin asfaltilla ajettavat vehkeet, kertoi Jääskeläinen omasta moottoriurheilutaustastaan.

Edes ralliauton pieni lipsahdus ei saanut Jääskeläistä säikähtämään.
– Kuski kertoi, että tällä kierroksella tullut ajovirhe oli päivän ensimmäinen. Jarrutuksessa mentiin vähän pitkäksi, odotettiin että vauhti pysähtyi ja kierrettiin heinikon kautta takaisin radalle. Ei se kyllä pelottanut tai säikäyttänyt.

Eri moottoriurheilulajien esittelijöiksi paikalle oli saapunut monipuolinen joukko pääasiassa naisia. Yksi illan kiireisimmistä oli juuri ratamoottoripyöräilyn sivuvaunuluokan maailmanmestaruuden voittanut Kirsi Kainulainen (edessä keskellä).

Illan aikana monet muutkin moottoriurheilun harrastajat – myös omia lajejaan esittelemään tulleet henkilöt – saivat tilaisuuden kokeilla itselleen uusia lajeja. Kaksipyöräharrastajat kävivät kokeilemassa rallia ja taitoajoa, ja autolajien harrastajat puolestaan kokeilivat enduroa ja road racingia. Jos uutta harrastusta ei ehkä kaikille syntynytkään, niin kokeilujen seurauksena saattoi sentään syntyä mielenkiinto uusien lajien seuraamiseen. Kun on omakohtaista kokemusta lajista, sen seuraaminen on paljon mielenkiintoisempaa.

naisten moottoriurheiluilta
Emma Kimiläisen illan kohokohta oli, kun hän pääsi yhteiskuvaan crosskart-kuljettaja Maiju Niemen kanssa.

Tapahtumaa organisoimassa olleella Nita Korhosella oli illan päättyessä jo mielessä muutama idea, millä tapahtumaa kehitetään yhä paremmin toimivaan suuntaan.
– Vaikka tässä oli hyvin tilaa tutustua eri lajeihin, niin selkeys säilyisi ehkä paremmin jos tapahtuma pakattaisiin tiiviimmin ja pienemmälle alueelle.
Korhonen oli tyytyväinen paitsi hyvästä osallistujamäärästä, myös siitä että paikalle oli uskaltautunut sekä naisia, miehiä että kokonaisia perheitä.
– Ehkä tämä jatkossa voisi olla selkeämmin koko perheelle suunnattu tapahtuma, totesi Nita Korhonen illan päätteeksi.

Teksti ja kuvat: Janne Huhtala

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat