3.4.2018

Näyttävä ja ladattava Lincoln Aviator -katumaasturi kelpaisi Euroopassakin

Lincoln Aviator

Lincoln Aviator -konseptiauto enteilee vahvasti vuonna 2019 julkaistavaa tuotantomallia.

Fordin imperiumi keskittyy Euroopassa nykyisin sinisen ovaalin omiin malleihin, mutta maailmalla merkin siipien alle kuuluu myös luksusmerkki Lincoln. New Yorkin autonäyttelyssä paljastettiin esimakua merkin tulevaisuudesta näyttävä Lincoln Aviator -katumaasturi.

Toistaiseksi Lincoln Aviatorin kerrotaan olevan vasta näyttelyauto, mutta muodot näyttävät hyvin valmiilta. Lincolnin muotoilujohtaja David Woodhouse kertoo tiedotteessa linjojen viittaavan auton takavetoiseen perusrakenteeseen ja autolle nimen antaneeseen ilmailuun:

– Jos katsot lintua tai lentokonetta lennossa, siipi on aina kulmassa ilmavirtaan, ja laskee perää kohti. Näet saman Aviatorin päälinjassa.

Lincoln Aviator

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Edgen yläpuolelle

Viittauksista viis, ainakin Aviator on tunnistettava ja kaikin puolin asiallisen näköinen katumaasturi. Merkin portailla malli sijoittuu Ford Edgeen perustuvan Nautiluksen (entinen MKX) ja suuren Navigatorin väliin. Käytännössä kyse on Euroopan näkökulmasta katsottuna suuresta kolmessa rivissä istuttavasta katumaasturista.

Aviatorissa esitellään Fordin uusi takavetopohjainen perusrakenne, joka mahdollistanee myös nelivedot. Samaa perusrakennetta odotetaan hyödynnettävän myöhemmin myös sisarmalli Ford Explorerin seuraavassa sukupolvessa. Perusmoottorin kerrotaan olevan tuplaturboahdettu, mutta koosta ei ole vielä tietoa. Polttomoottorin pariksi voi valita myös ladattavan hybriditeknologian – Lincolnin ensimmäisen lajissaan.

Lincoln Aviator
Kuuluvatkohan aurinkolasit kauppaan?

Fordin sähkövyöry

Aviator on yksi porras Fordin Detroitin autonäyttelyssä julkaisemassa 11 miljardin dollarin ohjelmassa, jolla tuodaan vuoteen 2022 mennessä 40 hybridi- ja täyssähköautoa markkinoille. Näistä kuudentoista odotetaan olevan täyssähköautoja.

Lincoln Aviator

Sähköistysteemasta huolimatta Aviatorin olemus edustaa perinteistä luksusta. Konseptiauton sisätilat näyttävät hyvin tuotantovalmiilta: digitaalimittaristo saa tukea vaakalinjojen hallitseman kojelaudan päälle asennetulta päänäytöltä. Hyvin eurooppalaistyylisiä sisätiloja koristavat tyylitellyt kaiutinritilät ja oviin tuodut istuimien sähkösäädöt.

Lincoln Aviator

Viimeistä tekniikkaakin löytyy. Aviator tulee olemaan ensimmäinen Lincoln, jonka avaimen voi korvata älypuhelimella, ja sen Suspension Preview Technology -jousituksen kerrotaan mukautuvan kamerapohjaisesti tienpinnan muotoihin.

Lincoln Aviator tulee tuotantoon ensi vuoden aikana. Merkin virallista saapumista Eurooppaan ei kannata haaveilla.

Teksti: Lauri Ahtiainen, lähde ja kuvat: Lincoln

Luetuimmat