1.12.2021

Nimi muutettu: Ei tippaakaan saksalaisia Daimlereiksi brändättyjä Jaguareja

Daimler Motor Company
The new Daimler Super Eight. (07/27/05)

Saksalaisen Daimlerin laajapohjainen historia ulottuu aivan autoilun alkuaikoihin. Brittiläisellä Daimlerilla ei ollut periaatteessa mitään tekemistä sen kanssa, paitsi nyt nimi.

Sen jälkeen kun on sisäistänyt kahden erillisen Daimlerin olemassaolon, alkaa kaikki olla loogista ja yksinkertaista. Brittiläinen Harry Lawson nimittäin kerta kaikkiaan osti vuonna 1896 oikeudet Daimlerin nimen ja patenttien käytölle. Voisi kuvitella, että vuonna 2021 ne eivät olisi enää ainakaan näin helposti myynnissä, mutta tämä oli alkusysäys Englannin Coventryyn kotiutuneelle Daimler Motor Companylle. Omillaan yritys pyöri ensimmäiset 14 vuotta, kunnes sen osti Birmingham Small Arms Company. Historiansa aikana Daimler valmisti tehtaallaan lukuisia automalleja, joista monia kutsutaan nykyään keräilyharvinaisuuksiksi. Liiketoimintaa harjoitettiin useilla muillakin sektoreilla, esimerkkeinä mainittakoon moottorivalmistajuus sekä lentoyhtiötoiminta 1920-luvulla.

Ehdottomasti tuoreimmassa muistissa brittiläisen Daimlerin historiassa on sen aika Jaguarin alaisuudessa. Tämä aikakausi alkoi vuonna 1960. Jaguarilta löytyi sen verran arvostusta perinteikästä automerkkiä kohtaan, että Daimlerista muodostui kissamerkin sisäinen huippubrändi. Samaan tapaan, kuin Mercedes-Maybach (historiasta sekin nostettu) vastaa Mercedes-Benzin huippumalleista, saivat tasokkaimmat Jagget Daimlerin nimen.

Daimler Sovereign MkIII
XJ-pohjainen Daimler Sovereign MkIII vm. 1973

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Brittiläisen Daimlerin taival Jaguarin syleilyssä

60-luvun puolesta välistä alkaen Jaguar vastasi Daimlereiden suunnittelusta, mutta seuraavalla vuosikymmenellä ne muuttuivat enää vain Daimlereiksi brändätyiksi Jaguareiksi. Kissoista kookkaimmat eli XJ:t muuttuivat Daimlereiksi prameimmassa, mitä viimeistellyimmässä asussaan. Esimerkiksi Jaguar XJ12 sai tässä tapauksessa nimekseen Daimler Double-Six, joka tahtoo vanhalla kielellä kertoa konepellin alla majailevasta V12:sta. Näin myös mallinimillä kunnioitettiin Daimlerin perintöä.

Daimler Double-Six
XJ12:n sisäänsä ahminut Daimler Double-Six vuodelta 1993. Daimlerin keulalta puuttui kissa, siinä oli sen sijaan merkin kaunokirjailtu D-logo.

Monennäköisen ja -nimisen ja ennen kaikkea aristokraattisen Jaguar – Daimler -yhdistelmän jälkeen koitti lopulta viimeisen mallin aika. 2000-luvun puolenvälin jälkeen Jaguar valmistautui kokonaan uusiin kuvioihin uuden omistajan, Tata Motorsin alaisuudessa, sekä uudenlaiseen mallifilosofiaan. Vaikka Daimlerin nimi kuului Tata-kauppaan, pudotettiin se hiljalleen kuvasta pois. Englannin vanhin automerkki oli mennyttä aikaa. Viimeiseksi Daimler-malliksi jäi XJ350:n huippumalli, mekaanisesti ahdetulla 4,2-litraisella V8-koneella kypsäksi paistettu Daimler Super Eight, joka esiteltiin vuonna 2005.

Daimler Super Eight 2005 herraskaisine mittoineen.
2005 Daimler Super Eight joka suuntaan herraskaisine mittoineen.

Teksti: Benjamin Helander Lähde ja kuvat: Daimler/Jaguar

Lisää aiheesta

Luetuimmat