9.2.2019

Ovitiivisteiden puhdistaminen – eivätkä ovet jäädy kiinni

Ovitiivisteiden puhdistaminen

Talvella ovet saattavat jäätyä kiinni. Ovitiivisteiden puhdistaminen on todella helppo toimenpide ja ratkaisee ainakin yhden osan tätä ongelmaa.

Ovitiivisteiden puhdistaminen lienee utopiaa suurimmalle osalle tavallisista autoilijoista. Autonhoitoa herkeämättä harrastavalle työvaihe on lähes itsestäänselvyys. Täytyyhän tiivisteet pitää puhtaana ja hoidettuna muun auton tavoin.

Asialla on myös käytännöllinen puoli. Talvella ovien jäätyminen saattaa aiheuttaa ongelmia. Tämä riippuu hurjasti myös auton suunnittelusta, eli joissain automalleissa ongelma tuntuu jatkuvalta ja toisissa sitä ei esiinny juuri koskaan.

Tarpeet tiivisteiden puhdistamiseen
Mikrokuituliina, pieni määrä vettä ja vesiastia on kaikki mitä tarvitaan tiivisteiden puhdistamiseen. Tehtävä on helppo ja nopea suorittaa.

Puhtaat ja kuivat tiivisteet eivät jäädy kiinni, joten ainakin niiden osalta ongelman voi selättää. Lika ja kosteus tulee saada pois ovenväleistä jäätymisongelmaa aiheuttamasta. Tähän toki liittyy myös ovenvälien puhdistaminen, joka on käsitelty jo aiemmin Moottorin autonhoitojuttusarjassa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ovitiivisteiden puhdistaminen

Ovitiivisteiden puhdistamiseen käytettävä tekniikka on itse asiassa hieman yllättävä, mutta nerokas. Tämä on eräs helpoimmista ja nopeimmista autonhoidon askareista, joten asiaa on turha pelätä tai vältellä. Toki samat, tässä esitellyt, ohjeet toimivat myös kaikille muille kumitiivisteille.

Vesi ja ovitiivisteiden puhdistaminen
Pieni määrä vettä tekee mikrokuituliinasta sopivan nihkeän parhaan puhdistustehon saavuttamiseksi. Ylimääräinen kosteus on rutistettava pois.

Vettä ei tarvita paljon, joten tavallinen autonpesuämpäri on liioittelua. Sellainen sattui tässä tapauksessa sopivimmin käteen, joten siihen tartuttiin. Huomattavasti pienempikin astia riittäisi, sillä vettä on hyvä olla ehkä noin litran verran.

Ämpäri kannattaa täyttää kädenlämpöisellä vedellä mukavuussyistä. Liian kuuma vesi vaurioittaa omia käsiä ja lopulta ehkä myös tiivisteitä - kylmä vesi vain palelluttaa sormet. Aiemmin mainittu vesilitra ei suinkaan kulu käytön aikana, mutta vettä on hyvä olla hieman liinan huuhtelemiseksi puhtaaksi.

Mikrokuituliina tiivisteiden puhdistamiseen
Mikrokuituliina on paras valinta tähänkin tehtävään, mutta tällä kertaa kannattaa valita nuhjaantunut, huono ja halpa liina.

Mikrokuituliinoista on suositeltavaa valita mahdollisimman pieni, sillä sellaista on helpompi käsitellä. Oikeastaan jopa pieni liinasta leikattu palanen riittäisi tähän tehtävään. Suuremmalla liinalla työskennellessä ymmärtää hetkessä miksi koosta on vain haittaa.

Poikkeuksellisesti kaapista kannattaa valita mahdollisimman sotkuinen ja huonokuntoinen mikrokuituliina, sillä ovitiivisteiden puhdistaminen tulee sotkemaan liinan joka tapauksessa. Hyvän liinan pilaaminen ei kannata. Vaikka valmiiksi rönttäistä mikrokuitua ei varastosta löytyisi, niin ainakin liinan on suotavaa olla halpa.

Ovitiivisteiden puhdistaminen liinalla
Ovitiivisteiden puhdistaminen suoritetaan pyyhkimällä pintaa edestakaisin ilman suurempaa painetta. Kitka ja mikrokuitu hoitaa tehtävän.

Teoriassa tähän tehtävään soveltuvat myös vanhat rätit, rievut tai vaikka verkkarinpalaset. Mikrokuidun kyky ikään kuin imeä likaa itseensä on kuitenkin vertaansa vailla ja tästä syystä se on parempi valinta. Kumihanskat olisivat jälleen hyvä ajatus käsien suojaamiseksi, sillä kosteus ja mikrokuituliina kuivaavat ihoa kovalla kertoimella.

Puhdistamista varten mikrokuituliinaa kostutetaan kulmasta vesiämpärissä ja siitä rutistetaan kaikki ylimääräinen vesi pois. Liinasta ei saa jäädä vettä tiivisteisiin, mutta kosteus auttaa puhdistamista. Tämän jälkeen nihkeällä mikrokuituliinalla hangataan lika irti tiivisteistä.

Lika ovitiivisteistä
Mikrokuituliina irrottaa tiivisteestä runsaasti likaa jo muutamalla pyyhkäisyllä.

Todella likaisia tiivisteitä voi avittaa puhtaaksi laimealla bioliuotinpesuaineseoksella tai autonhoidon yleispesuaineella, mutta tämän jälkeen pesuainejäämät tulee puhdistaa huolella puhtaalla vedellä kostutetulla liinalla. Tavallisesti tehtävästä selviytyy hyvin ilman pesuaineita.

Liinaa ei tule painaa, vaan edestakainen hankaaminen hoitaa homman. Tiivisteitä on hyvä edetä pieni pätkä kerrallaan liinaa välillä vesiastiassa huuhdellen. Lopuksi liinasta voi kaivaa vielä täysin kuivan osan esiin ja pyyhkäistä tiivisteistä viimeinenkin kosteus pois.

Näin tiivisteet jäävät kuiviksi ja puhtaiksi, joten tavoite on saavutettu. Ensi viikon autonhoitojuttusarjan osassa palaamme tiivisteiden voiteluun ja suojaamiseen tuotetestin muodossa.

Teksti ja kuvat: Henri Posa

Luetuimmat