17.4.2022

Päivän kuva: Mikä on valkoinen, siinä on kuusi pyörää ja se kulkee liikenteessä?

Starship-robotti

Espoossa Mankkaanlaaksontien risteyksessä suojatien edessä seisoi yksinäinen robotti.

Sunnuntai-iltapäivä, Espoo ja Mankkaanlaaksontien ylittävä suojatie. Siinä se seisoi paikoillaan ja herätti ihmetystä ohikulkevassa liikenteessä. Ohiajavissa autoissa päät kääntyivät. Mikä on tämä valkoinen härveli, jossa kuusi pyörää sekä oranssi huomioviiri.

Tätä kapistusta täytyy tutkia hieman tarkemmin. Mistä laitteesta oikein on kysymys?

Lähempi tarkastelu paljasti, että laitteen kyljessä lukee ”Kauppa-apulainen palveluksessasi! Starship – lataa sovellus”.

Kysymyksessä on ruokakuljetus, joka oli viemässä evästä asiakkaalle – tai vastaavasti palaamassa keikalta takaisin tukikohtaan.

Robotti odotti suojatien edessä vihreiden valojen vaihtumista, jotta pääsisi jatkamaan matkaansa.

Google puolestaan paljasti, että Starship Technologies on Suomenlahden takana Virossa alunperin perustettu yritys. Sen on perustaneet myös pikaviestintä Skypeä perustamassa olleet Ahti Heinla ja Janus Friis. 

Vuosi sitten vuoden 2021 alussa Starship sai 17 miljoonan dollarin rahoituksen liiketoimiensa kasvattamiseen. Tänä vuonna, vuosi edellisen rahoituksen jälkeen, yritys on saanut peräti 50 miljoonan euron rahoituksen Euroopan investointipankilta. Rahoituksen tarkoituksena on tukea EU:n prioriteettejä ja tavoitteita edistäviä hankkeita kuten vihreää siirtymää.

Starshipin ensimmäinen kaupallinen kuljetus tapahtui vuonna 2018 ja vuoden 2021 alussa yritys oli ylittänyt miljoonan toimituksen määrän. Yrityksellä oli tuolloin jo 1000 robottia hoitamassa kuljetuksia. Suomessakin toiminta kasvaa koko ajan ja robotit kuljettavat päivittäin ruokaa päivittäistavaroita ja paketteja asiakkaille.

Teksti ja kuva: Manu Tuppurainen Lähteet: Osto&Logistiikka, Uusiteknologia.fi, Tekniikka&Talous

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat