11.7.2017

Päivän kuva: suden hetki Kainuussa

Susi

Kun kesäyö hiljenee Kainuun korvessa, on tiedossa jotain erityistä. Kameran takana yllättävän vieraan huomaaminen vie hetken.

Kesäyön ja vuorokauden hämärin hetki osuu keskiyön tuntumaan. Martinselkosen eräkeskuksen kuvauskojussa tunnelma on unelias. Alkuilta on laulattanut kameraa lukuisten karhuhavaintojen ansiosta, mutta päivän painuessa karhut ovat kaikonneet kojun läheisyydestä.

Kuvattavaa tai katseltavaa ole näkynyt hetkeen, joten ei ihme, että punkka ja makuupussi houkuttelevat. Aamuvirkkuja karhuja odotellessa saattaisi olla mahdollisuus tunnin tai parin uniin.

Kuvauskojun tuntumassa on kuitenkin epätavallisen hiljaista. Tai siltä ainakin tuntuu. Kopin sisällä kuuluvaa vaimeaa kuorsausta lukuun ottamatta muuta ei kuulu, kunnes tunnelman sähköistää vaimea kuiskaus: "susi".

Muuta ei tarvita. Kerrossängyt tyhjenevät hetkessä ja puolipukeisia karhuretkeiläisiä hivuttautuu kuvauskalustojensa kimppuun.

Metsänreunassa tilannetta tarkkailevaa sutta on ensin vaikea havaita. Liikkumaton peto on kuin patsas. Lopulta susi lähtee liikkeelle ja tutkii aluetta kuono vuoroin maassa ja vuoroin korkealla ilmassa. Karhujen jäljiltä lohenruotoja ei juuri löydy, mutta yhtä sitkeää suupalaa susi pureskelee hetken kuin purukumia. Nielaistuaan hukka katsoo suoraan kameraan ja tuijottaa hetken tuimasti.

Muutaman sekunnin mittainen kontakti tuntuu paljon pidemmältä. Aamuöinen kohtaaminen on nopeasti ohi ja susi poistuu paikalta yhtä huomaamattomasti kuin saapuikin.

Kansanperinteessä suden hetkeä on pidetty aavemaisena ja pelottavana. Kainuun kesäyössä se osoittautui pikemminkin vuorokauden elämyksellisimmäksi viisiminuuttiseksi.

Teksti ja kuva: Antti Hentinen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat